Έξι προσπάθειες για τον αντικαπνιστικό νόμο που έπεσαν στο κενό: Από τον Αλέκο Παπαδόπουλο στον Θάνο Πλεύρη ένα τσιγάρο δρόμος
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Τον αντικαπνιστικό νόμο επανέφερε στο προσκήνιο ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ο οποίος με αφορμή ένα «καπνιστικό» παραστράτημα του γνωστού ηθοποιού Βασίλη Μπισμπίκη στο νυχτερινό κέντρο όπου τραγουδά η αοιδός Δέσποινα Βανδή, θύμισε στους Έλληνες ότι η απαγόρευση ισχύει και αργά τη νύχτα.
Ο υπουργός Υγείας αξιοποιώντας τα social media μίλησε για τα πρόστιμα που προβλέπονται, για τις παρατυπίες που γίνονται στα νυχτερινά κέντρα αλλά και για τη …γενναιοδωρία των ιδιοκτητών να επιτρέπουν το κάπνισμα στους πελάτες μη βοηθώντας στην πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Άλλωστε μετά από περίπου 20 και πλέον χρόνια προσπάθειας να κοπεί το τσιγάρο στους κλειστούς δημόσιους χώρους, ο νόμος εφαρμόζεται μερικώς και κυρίως στα εστιατόρια και λιγότερο στα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα.
Και βέβαια δεν είναι μόνο ο Θάνος Πλεύρης που δεν κατόρθωσε να επιβάλει τον αντικαπνιστικό νόμο σε όλη τη χώρα και σε όλες τις κοινωνικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Η πρώτη προσπάθεια στη χώρα έγινε το 2001 από τον τότε υπουργό Υγείας Αλέκο Παπαδόπουλο ο οποίος είχε προκαλέσει σοκ με την ανακοίνωσή του ότι πλέον τέλος το τσιγάρο στους κλειστούς δημόσιους χώρους.
Ο νόμος Παπαδόπουλου ψηφίστηκε και προέβλεπε απαγόρευση του καπνίσματος σε πρώτη φάση στις δημόσιες υπηρεσίες, στα νοσοκομεία, στους σταθμούς των τραίνων κ.λ.π. Λίγους μήνες μετά, επεκτάθηκε και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Όμως ο Αλέκος Παπαδόπουλος αποχώρησε λίγο αργότερα από την κυβέρνηση Σημίτη (13 Ιουνίου 2002), χωρίς να κατορθώσει να εφαρμόσει τον νόμο, αφού μαζί του εξαφανίστηκαν και οι όποιες προσπάθειες.
Ακολούθησαν 4 χρόνια …απραξίας στον πόλεμο κατά του καπνίσματος καθώς ο αντικαταστάτης του Αλέκου Παπαδόπουλου ο αείμνηστος Κώστας Στεφανής, αλλά και λίγο αργότερα ο Νικήτας Κακλαμάνης (υπουργός Υγείας στην πρώτη κυβέρνηση Καραμανλή), δεν έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιβολή του αντικαπνιστικού νόμου.
Όμως ο αντικαταστάτης του Δημήτρης Αβραμόπουλος που ανέλαβε τον Φεβρουάριο του 2006, επιχείρησε να επιβάλει έναν νέο νόμο κατά του καπνού μέχρι το τέλος της θητείας του (7 Οκτωβρίου 2009). Και ο δικός του νόμος προέβλεπε επίσης πρόστιμα. Ωστόσο, ούτε αυτός ο νόμος διείσδυσε ποτέ στην ελληνική πραγματικότητα, παρότι ο τότε υπουργός Υγείας είχε γεμίσει με συνθήματα και τεραστίων διαστάσεων αφίσες όλη την Αθήνα με το μότο: «Η Ελλάδα σβήνει το τσιγάρο».
Ακολούθησε άλλη μία προσπάθεια από τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου), η οποία είχε δηλώσει ότι θα συνέχιζε την εφαρμογή του Νόμου Αβραμόπουλου.
Μάλιστα η κ. Ξενογιαννακοπούλου παρότρυνε τους καπνιστές να βγαίνουν έξω από τα κτίρια για να καπνίσουν, φλερτάροντας ταυτόχρονα με τους άλλους καπνίζοντες, κάνοντας όπως είχε πει… «smirting». Μία σύμπτυξη των λέξεων Smoking και flirting. Τελικά, όμως ούτε το… φλέρτ ήταν αρκετά ελκυστικό για να κόψουν δημοσίως το κάπνισμα οι Έλληνες.
Και μετά ήρθε ο Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος με έναν νέο νόμο επέβαλε το περιβόητο «τσιγαρόσημο» το οποίο διαχώριζε τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε καπνιζόντων και μη καπνιζόντων. Οι ιδιοκτήτες έπρεπε να καταβάλουν ένα ποσό για να μπορέσουν να διατηρήσουν το κάπνισμα στους εσωτερικούς χώρους.
Γρήγορα όμως ο νόμος Λοβέρδου ατόνησε παρότι ο τότε υπουργός Υγείας ευελπιστούσε ότι θα κατόρθωνε να συγκεντρώνει 50 εκατ. ευρώ το χρόνο από τα «τσιγαρόσημα».
Μεσολάβησαν και πάλι κάποια έντονα πολιτικά χρόνια, για να γίνει άλλη μία προσπάθεια από τον υπουργό Υγείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθό (2016), χωρίς και πάλι να υπάρχουν ιδιαίτερα αποτελέσματα.
Άλλωστε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε πιέσει ιδιαίτερα την αγορά με το φόβο ότι εν μέσω οικονομικής κρίσης θα ήταν ένας λόγος κάποια νυχτερινά κέντρα να βάλουν λουκέτο. Και μετά ήρθε η κυβέρνηση Μητσοτάκη οπότε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε τις προθέσεις του, ότι τσιγάρο τέλος στους κλειστούς δημόσιους χώρους.
Παρότι αρχικά ο πρώην υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας διαμήνυε προς κάθε κατεύθυνση ότι ο καπνός θα έβγαινε έξω από τα καταστήματα, και πάλι η προσπάθεια περιορίστηκε στα εστιατόρια και στις καφετέριες. Όχι, όμως και στα νυχτερινά κέντρα.
Η διαπίστωση του νυν υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη ότι το κάπνισμα συνεχίζεται κανονικά στη νυχτερινή Αθήνα, δεν αποτέλεσε έκπληξη στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ. Παρά τα όποια πρόστιμα έχουν επιβληθεί από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, οι συνήθειες στη χώρα μας δύσκολα κόβονται. Πιθανώς να μην κοπούν και τώρα λίγο πριν τις κάλπες, καθώς θεωρείται μάλλον ριψοκίνδυνη πολιτική ενέργεια…
- Συγκλονίζουν Έλληνες που ζουν στις ΗΠΑ για τον φονικό χιονιά - «Βγάζεις το χέρι από την τσέπη και σου παγώνουν τα δάχτυλα»
- Τροχαίο με Έλληνες στο Βουκουρέστι: «Άκουσα παντού φωνές και κλάματα» - Ο οδηγός του πούλμαν περιγράφει στο OPEN τις πρώτες στιγμές μετά το δυστύχημα
- Ο Πελέ έχει αρχίσει να αποχαιρετά τα αγαπημένα του πρόσωπα, όπως διαρρέει η οικογένειά του
- Κατερίνα Βρανά στο ethnos.gr: «Είμαι γυναίκα φίνα, ντερμπεντέρισσα»
- ΕΚΤ: Έρχονται συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων μέχρι τον Ιούλιο - «Τώρα αρχίζει το 2ο ημίχρονο»
- Επιτέλους αποκαλύφθηκε! Το αστρονομικό ποσό που κερδίζει η Mariah Carey κάθε χρόνο για το τραγούδι – ύμνο των γιορτών «All I Want for Christmas Is You»
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr