Νοσοκομεία: Τι αλλάζει στις δημόσιες δομές από Πρωτοχρονιά του 2025 - Πώς θα γίνεται η χρηματοδότηση
Διαφορετικά θα κατανέμονται τα κονδύλια στο Εθνικό Σύστημα Υγείας - Πώς θα αξιολογούνται οι ιατρικές υπηρεσίες στον δημόσιο τομέα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Διαφορετικά θα κατανέμονται τα κονδύλια στο Εθνικό Σύστημα Υγείας από την 1/01/2025, καθώς αλλάζει πλήρως ο τρόπος χρηματοδότησης των νοσοκομείων.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα θέσει σε εφαρμογή το νέο σύστημα κοστολόγησης των ιατρικών πράξεων, τα λεγόμενα DRGs, που αποτελούν μοντέλα κατηγοριοποίησης των νοσηλειών.
Πλήρης καταγραφή όλων των ιατρικών πράξεων
Μετά τα DRGs θα γίνει ουσιαστικά πλήρης καταγραφή όλων των ιατρικών πράξεων και επεμβάσεων που θα γίνονται μέσα στα δημόσια νοσοκομεία ανά κλινική και ανά ιατρική ομάδα.
Έτσι θα προκύπτουν συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία για την αποδοτικότητα της κάθε κλινικής, όπως για το αν οι ασθενείς νοσηλεύονται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που ορίζουν τα πρωτόκολλα, εάν τα ποσοστά επανεισαγωγών είναι υψηλά, ποιος είναι ο αριθμός των επεμβάσεων, αλλά και άλλα χρήσιμα δεδομένα βάσει των οποίων θα προκύπτουν και τα κονδύλια που θα κατανέμονται από το υπουργείο υγείας.
Πρόκειται για ένα σύστημα που εφαρμόστηκε πιλοτικά στην 3η και 7η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) και πλέον επεκτείνεται σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.
Αξιολογούνται οι ιατρικές υπηρεσίες στον δημόσιο τομέα
Η σχετική μελέτη έχει γίνει από τον αρμόδιο υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους ο οποίος άλλωστε ασχολείται και με τους προϋπολογισμούς των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να αξιολογήσει τις ιατρικές υπηρεσίες στον δημόσιο τομέα, αλλά και να δημιουργήσει κίνητρα ώστε οι κλινικές να γίνουν πιο αποδοτικές όταν νοσηλεύουν ασθενείς. Ταυτόχρονα θα ελέγχει όλες τις δαπάνες που γίνονται μέσα στο ΕΣΥ.
Το έργο θα παρακολουθεί από τις αρχές του επόμενου έτους το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης των Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕΤΕΚΝΥ) το οποίο έχει εκδώσει και τα DRGs, με βάση μοντέλα που έχουν αξιοποιηθεί στο εξωτερικό.
Η κυβέρνηση πάντως ευελπιστεί ότι με τον τρόπο αυτό θα περιορίσει τις σπατάλες στο ΕΣΥ, αφού πλέον θα ελέγχεται κάθε κονδύλι που και πώς θα διατίθεται για τις νοσηλείες των ασθενών στο δημόσιο σύστημα υγείας. Ταυτόχρονα όμως θα γίνεται και καταγραφή της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται.
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Ισραήλ: Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα - Τι προβλέπει
Οι συμμαχίες των προοδευτικών ξανά στο προσκήνιο - Οι διαθέσεις, οι διχογνωμίες, τα εμπόδια
Ναυάγιο στην Πύλο: 600 άνθρωποι περιμένουν τη δικαίωση 18 μήνες - Ανησυχητικές παραλείψεις στην προκαταρκτική
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr