Φάρμακα: Τι αλλάζει και πόσα θα πληρώνουν οι ασθενείς
Με βάση τις αποφάσεις του υπουργού Υγείας και σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, αλλάζει ο τρόπος που θα καθορίζονται οι τιμές στα φάρμακα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Τις αλλαγές που θα προωθήσει το επόμενο διάστημα στην πολιτική φαρμάκου ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας, 3 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr ο υπουργός Υγείας παρουσίασε με λεπτομέρεια στους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας (ΣΦΕΕ-ΠΕΦ-PIF) και στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης τις τελικές του αποφάσεις σχετικά με τη νέα φαρμακευτική πολιτική που θα εφαρμοσθεί από το νέο έτος, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του «Έθνους της Κυριακής».
Η τιμολόγηση
Με βάση τις αποφάσεις του υπουργού Υγείας, αλλάζει ο τρόπος που θα καθορίζονται οι τιμές στα φάρμακα. Ως βάση αναφοράς ορίζεται ο μέσος όρος από τις δύο χαμηλότερες τιμές της Ευρωζώνης (αντί για τις τρεις χαμηλότερες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ισχύουν σήμερα).
Ο τρόπος αυτός αφορά στην τιμολόγηση των on patent και off patent φαρμάκων, δηλαδή των φαρμάκων που δεν έχασαν την πατέντα τους αλλά και για εκείνα που την έχουν χάσει. Η τιμολόγηση νέων φαρμάκων θα εξακολουθήσει να γίνεται τέσσερις φορές το χρόνο, ενώ η ανατιμολόγηση θα γίνεται μία φορά (αντί για δύο που ισχύει σήμερα και έχει προκαλέσει σωρευτικά μια σημαντική μείωση των τιμών των γενοσήμων), αναφέρουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr.
Τα γενόσημα τιμολογούνται/ανατιμολογούνται στο 65% της τιμής του off patent (φάρμακα που έχουν χάσει την πατέντα τους) και μέχρι το κατώτατο όριο του κόστους ημερήσιας θεραπείας, ενώ μέχρι σήμερα πρακτικά δεν υπήρχε όριο στην συνεχή απομείωση τιμής. Τα βιο-ομοειδή τιμολογούνται/ανατιμολογούνται με βάση τις δύο χαμηλότερες τιμές της ευρωζώνης.
Όσα on patent /off patent είναι πάνω από το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων της Ευρωζώνης, μειώνονται σταδιακά (μέχρι 10% το χρόνο) και μέχρι τις δύο χαμηλότερες, γεγονός που ευνοεί τους ασθενείς αφού θα καταβάλουν μικρότερη συμμετοχή. Όσα on/off patent φάρμακα είναι κάτω από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης, θα αυξηθούν σταδιακά (μέχρι 10% το χρόνο) και μέχρι τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης.
Πρόταση για την αλλαγή των υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebate)
Μέσα στις αλλαγές προβλέπεται και η σταδιακή απομείωση του +25% rebate (υποχρεωτική έκπτωση) για τα νέα φάρμακα που εισάγονται για πρώτη φορά στη χώρα μας, με αρχή από το 2019 με 5% και μετά 4%, 3%, 2%, 1% για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Εντατικές διαπραγματεύσεις με φαρμακοποιούς για τη διάθεση των ακριβών φαρμάκων στις γειτονιές: Μέτρα Άδωνι μετά το φιάσκο της Λ. Αλεξάνδρας
«Μονομαχίες» κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Βουλή: Οι κρίσιμες ψηφοφορίες, τα ανοιχτά μέτωπα και τα επόμενα νομοσχέδια
Ουραγοί στην ανακύκλωση: «Αγκάθι» παραμένει το τέλος ταφής - Καφέ κάδος και διαλογή στην πηγή, το νέο στοίχημα
Ύστατη προσπάθεια από τα πανεπιστήμια να «σώσουν» από τις διαγραφές τους φοιτητές που έχουν υπερβεί τα έτη φοίτησης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr