Επίθεση στον Κόλπο του Ομάν: Θρίλερ και σενάρια για τις εκρήξεις στα τάνκερ
Πώς εμπλέκονται η Ιαπωνία, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, οι ΗΠΑ και οι «Φρουροί της επανάστασης»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Σε άλυτο μυστήριο με σενάρια και θεωρίες συνομωσίας εξελίσσεται το περιστατικό με τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στα δύο πετρελαιοφόρα το πρωί της Πέμπτης (13/6) στον κόλπο του Ομάν. Τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν στα δεξαμενόπλοια Kokuka Courageous και Front Altair, τα οποία έφεραν σημαίες του Παναμά και Νήσων Μάρσαλ αντίστοιχα. Το τάνκερ MT Front Altair, φέρεται να χτυπήθηκε από τορπίλη ενώ το «Kokuka Courageous» (με σημαία Παναμά) φέρεται να χτυπήθηκε από μαγνητική νάρκη. Παρόλο που τα τάνκερ τυλίχθηκαν στις φλόγες, εκκενώθηκαν έγκαιρα, και σύμφωνα με ναυτιλιακές πηγές, τα πλήρωματά τους είναι ασφαλή.
Πρώτος ύποπτος το Ιράν
Η πρώτη χώρα, η οποία μπήκε στο στόχαστρο για την επίθεση, ήταν το Ιράν. Ωστόσο, όπως αναφέρει το CΝΝ International, το ζήτημα είναι περισσότερο περίπλοκο καθώς απ' όσο εκτιμούν οι ειδικοί αναλυτές η συγκεκριμένη επίθεση δεν φαίνεται να ωφελεί άμεσα κάποια από τις χώρες της περιοχής. Κι αυτό διότι, πριν από περίπου έναν μήνα στην ίδια περιοχή, χτυπήθηκαν άλλα τέσσερα τάνκερ, δυο της Σαουδικής Αραβίας, ένα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κι ένα νορβηγικό, με την Ουάσιγκτον να φωτογραφίζει την Τεχεράνη και το Ιράν να διαψεύδει κατηγορηματικά.
Το περιστατικό της Πέμπτης μοιάζει ακόμη πιο περίπλοκο και σαφέστατα πιο επικίνδυνο. Η Ουάσιγκτον αναμένεται κι αυτή τη φορά να κατηγορήσει την Τεχεράνη, όμως το Ιράν, σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν φαίνεται να ωφελείται από τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Η οικονομία της είναι σε κακή κατάσταση, μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να απομακρύνει τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και η επιπλέον διεθνής απομόνωση είναι κάτι που δεν θα τη βοηθούσε σ΄ αυτή τη φάση, ενώ οι σχέσεις με τις ΗΠΑ θα γινόταν ακόμη πιο άσχημη, αν επιβεβαιωνόταν πως έχει την οποιαδήποτε σχέση με την επίθεση.
Επιπλέον, το επεισόδιο συνέβη την ώρα που στην Τεχεράνη βρισκόταν ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Shinzo Abe, προσπαθώντας προφανώς να μεσολαβήσει για την πυρηνική συμφωνία μεταξύ Ιράν - Ιαπωνίας. Οι ειδικοί αναλυτές δεν αποκλείουν την προβοκάτσια, δηλαδή να βρίσκεται κάποιος άλλος πίσω από την επίθεση, θέλοντας να σαμποτάρει την πιθανή συμφωνία Ιαπωνίας - Ιράν.
Ιρανοί σκληροπυρηνικοί
Ένα δεύτερο σενάριο που εξετάζεται είναι αυτό της επίθεσης από κάποια ομάδα σκληροπυρηνικών από το Ιράν που θα επιθυμούσε να εκτροχιαστούν οι ειρηνευτικές προσπάθειες της Τεχεράνης. Ωστόσο το CNN International, αναφέρει πως οι σκληροπυρηνικοί του Ιράν - και ιδιαίτερα η «Φρουροί της Επανάστασης» είναι συνήθως πιο έξυπνοι και πιο προσεκτικοί από το να βομβαρδίζουν διεθνείς θαλάσσιους δρόμους κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης διπλωματικής συνάντησης.
Παιχνίδια πετρελαίου
Οι εκρήξεις στα δύο πετρελαιοφόρα έχουν σοβαρές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία, καθώς οι τιμές του πετρελαίου έχουν σημειώσει άλμα που αγγίζει σχεδόν το 4% κι εκφράζονται ανησυχίες για ακόμα μεγαλύτερη αύξηση. Το Reuters αναφέρει πως το Ιράν έχει πρόσφατα εντείνει τις εξαγωγές πετρελαίου. Δεν φαίνεται όμως ιδιαίτερα πιθανό να επιθυμεί μια αύξηση της τιμής του πετρελαίου διότι μακροπρόθεσμα αυτό θα ζημιώσει την ίδια την οικονομία της χώρας.
Μια άλλη θεωρία συνωμοσίας, βασισμένη στο πετρέλαιο, υποστηρίζει ότι η Σουηδική Αραβία θα επιθυμούσε μια ξαφνική άνοδο της τιμής του πετρελαίου και γι’ αυτό το λόγο θα μπορούσε να έχει σχέση με την επίθεση. Και αυτό το σενάριο όμως αποκλείεται από τους αναλυτές, καθώς η συγκεκριμένη χώρα δεν επιθυμεί να θεωρηθούν επικίνδυνοι οι θαλάσσιοι δρόμοι του περσικού κόλπου, ούτε βεβαίως θέλει να επιδεινώσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.
Η αντίδραση της Μόσχας
Από την πλευρά του, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε πως ο κόσμος δεν πρέπει να σπεύσει να κατηγορήσει το Ιράν για την επίθεση σε πετρελαιοφόρα, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Ο Ριαμπκόφ τόνισε επίσης πως το συγκεκριμένο επεισόδιο δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να ενισχυθούν οι εντάσεις με την Τεχεράνη.
«Η κατάσταση είναι τόσο εκρηκτική, ώστε η πιθανότητα να γίνει κάποιο λάθος ή να μην κατανοηθούν πλήρως οι αιτίες και οι συνέπειες των διάφορων γεγονότων είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Συνεπώς θα ήταν λάθος να μιλάμε για ένα περαστικό επεισόδιο. Αυτό αντανακλά την γενικά εξαιρετικά οξυμένη κατάσταση στην περιοχή» ανέφερε συγκεκριμένα ο Ριαμπκόφ
Παράλληλα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι «απαιτείται να ληφθούν μέτρα για την εξομάλυνση της κατάστασής γύρω από το Ιράν, χρειάζεται με ηρεμία, απροκατάληπτα να δούμε τι συνέβη, να μην βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα, τα οποία το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να ρίξουν λάδι στην φωτιά».
Επιμέλεια: Πασχάλης Γαγάνης
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr