Ερντογάν: Εάν οι ΗΠΑ δεν τηρήσουν τη συμφωνία θα συνεχίσουμε την επιχείρηση
Δηλώσεις του Ερντογάν λίγο πριν την αναχώρησή του για τη Μόσχα και τη συνάντηση που θα έχει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Τις προθέσεις και τους στόχους του από τη συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε σαφείς ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν λίγο πριν αναχωρήσει για το Σότσι της Ρωσίας.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι απόψε λήγει η διορία και απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης, ενώ στο «κάδρο» έβαλε για άλλη μια φορά το Προσφυγικό, προειδοποιώντας προς πάσα κατεύθυνση ότι η Τουρκία δεν μπορεί να σηκώσει άλλο το βάρος των προσφύγων.
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, στις δηλώσεις του από το αεροδρόμιο της Άγκυρας, πριν το αεροπλάνο του απογειωθεί για τη Ρωσία, η επιχείρηση Πηγή της Ειρήνης έχει δύο κύριους στόχους:
1ο στόχος: 444 χλμ. ζώνη ασφαλείας
Ο πρώτος είναι να καθαρίσει η περιοχή από τρομοκρατικές οργανώσεις σε μία περιοχή βάθους 32 χλμ. και μήκους 444 χλμ. Από τα ιρακινά σύνορα μέχρι τη Τζεραμπλούς.
Μέχρι στιγμής, μια έκταση 2.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων έχει «απελευθερωθεί» από τους Κούρδους μαχητές και η Τουρκία ελέγχει ήδη 160 οικισμούς.
«Σύμφωνα με τη συμφωνία που συνάψαμε με τις ΗΠΑ, σήμερα είναι η τελευταία μέρα για την απομάκρυνση όλων των τρομοκρατών από την περιοχή. Απόψε στις 22.00 λήγει η προθεσμία. Παρακολουθούμε τη διαδικασία εκ του σύνεγγυς.
Εάν η Αμερική δεν τηρήσει τις υποσχέσεις που έχει δώσει στη χώρα μας, θα συνεχίσουμε την επιχείρησή μας, από εκεί που την αφήσαμε, με πολύ μεγαλύτερη αποφασιστικότητα αυτή τη φορά» τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Στο ενδεχόμενο παράτασης της διορίας των 120 ωρών που λήγει απόψε ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε τόσο διπλωματικά όσο και… σκωπτικά. Είπε ότι δεν έχει φτάσει καμία πρόταση στον ίδιο από το Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο έβαλε πάλι στο στόχαστρό του λέγοντας ότι «άλλωστε εκείνος μόνο με τρομοκράτες (δηλ. τους Κούρδους) μιλάει. Μάλλον θέλει να μας μεταφέρει εμμέσως την πρόταση, που του υπέβαλαν οι τρομοκράτες. Αλλά εμείς δεν συνομιλούμε με τη Γαλλία, με την Αμερική έχουμε τις επαφές μας».
2ος στόχος: Προσφυγικό
Ο δεύτερος στόχος της επιχείρησης, σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, είναι να εξασφαλιστεί η εκούσια επιστροφή των εδώ και 8 χρόνια Σύρων προσφύγων στα εδάφη τους.
Με την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» θα μπορούν να επιστρέψουν -εκούσια- στις ασφαλείς περιοχές 1 με 2 εκατομμύρια άνθρωποι, είπε ο Ερντογάν, αλλά «περιμένουμε από όλες τις χώρες που διαθέτουν συνείδηση και όραμα να υποστηρίξουν αυτό το σημαντικό σχέδιο για την επιστροφή των εκατομμυρίων προσφύγων. Διαφορετικά, η Τουρκία το βάρος που σηκώνει εδώ και 8 χρόνια μόνη της, δεν μπορεί να το σηκώσει άλλο. Δεν είναι ρεαλιστική προσέγγιση το να μη βλέπουμε τον καπνό που έρχεται από το σπίτι του γείτονα που καίγεται» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι «η δουλειά δεν γίνεται με το να μιλά κανείς ξερά. Αν είστε ειλικρινείς, υπάρχει κάτι να κάνετε. Εμείς εδώ και 8 χρόνια φιλοξενούμε τους Σύρους που έφτασαν πρόσφυγες στη χώρα μας. Άλλωστε, η Ε.Ε. δεν τήρησε τις υποσχέσεις της. Επομένως, εμείς δημιουργήσαμε ένα πρόγραμμα το οποίο θα θέσουμε σε εφαρμογή».
«Πρώτα ο Αλλάχ, με τη Ρωσία θα συμφωνήσουμε σήμερα»
Με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται, όπως σημείωσε, να συζητήσει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τον τερματισμό της παρουσίας του PKK/PYD/YPG σε περιοχές όπου υπάρχουν δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ, με άλλα λόγια Μανμπίτς, Κομπάνι, Καμισλί κ.λπ.
Πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής οι δηλώσεις που έγιναν είναι όλες θετικές αλλά θα τα συζητήσει όλα λεπτομερώς με τον Ρώσο ομόλογό του. «Πρώτα ο Αλλάχ, θα διασφαλίσουμε τη συμφωνία που θέλουμε με τη Ρωσία» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.
«Αν θέλουν οι Ευρωπαίοι να με συναντήσουν, στην Τουρκία»
Όσον αφορά τη φημολογούμενη συνάντηση με τους Ευρωπαίους ηγέτες, Μακρόν-Τζόνσον και Μέρκελ, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι δεν κανονιστεί ακόμη. «Στη συνομιλία μας με τον κ. Τζόνσον μάς μεταφέρθηκε μια τέτοια πρόταση. Ασφαλώς μια τέτοια συνάντηση μπορεί να γίνει, αλλά όρος μου είναι αυτή η συνάντηση να γίνει στην Κωνσταντινούπολη ή το Γκαζιάντεπ ή την Σανλιούρφα, του είπα. Στις 3-4 Δεκεμβρίου είναι η σύνοδος των χωρών του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, εκεί μπορεί να γίνει μια τέτοια συνάντηση είπαμε και βάλαμε κόμμα» ανέφερε.
«Το Ιράν προδίδει τη συμφωνία για τη Συρία»
«Αχάριστη» χαρακτήρισε παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, τη στάση του Ιράν απέναντι στην επιχείρηση στη Συρία, λέγοντας, μάλιστα, ότι κάποιες δηλώσεις τον στενοχώρησαν.
«Όλος ο κόσμος γνωρίζει τη στάση του Ερντογάν έναντι του Ιράν όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα πριν από 15-20 χρόνια. Δυστυχώς, από το Ιράν βγαίνουν κάποιες φωνές, όχι από τον κ. Ρουχανί, αλλά θα έπρεπε να τις έχει κάνει να σιωπούν ειδικά ο κ. Ρουχανί. Αυτό κι εμένα προσωπικά και τους συνεργάτες μου μας έχει ενοχλήσει σοβαρά. Είμαστε οι τρεις χώρες που έχουμε συνάψει τη συμφωνία στο Σότσι. Γίνεται να προδίδει ο ένας τον άλλο; Αυτό που κάνουν είναι λάθος. Καταδικάζω έντονα αυτό που γίνεται» δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Κάνοντας έναν απολογισμό της μέχρι τώρα διαδικασίας της απόσυρσης, ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε ότι:
- «Η απόσυρση συνεχίζεται. Αυτήν τη στιγμή έχουν αποσυρθεί 700-800 (μαχητές). Έχουν απομείνει 1.200-1.300 και λέγεται πως θα αναχωρήσουν εμπρόθεσμα. Παρακολουθούμε τα ίχνη τους και θα φύγουν όλοι.
- Τα όπλα ήταν εύκολο να έρθουν, αλλά να φύγουν δεν είναι το ίδιο εύκολο. Στις συνομιλίες που είχαμε με τον κ. Πενς και Πομπέο στην Άγκυρα τα συζητήσαμε όλα αυτά τα θέματα. Όσα όπλα μπορούν να φύγουν θα φύγουν, όσα μείνουν θα τα μαζέψουμε εμείς.
- Έχουμε εντοπίσει τις αποθήκες με τα όπλα τους. Αυτά τα όπλα έχουν σταλεί από την Αμερική. Θα δημιουργούνταν ένα κράτος τρομοκρατίας. Να το επιτρέπαμε ως Τουρκία; Όλα αυτά τα βήματα είχαν στόχο το διαμελισμό της Συρίας. Δεν υπάρχει θέση για το PKK/YPG στο μέλλον της Συρίας. Ελπίζουμε να σώσουμε την περιοχή μας από τη μάστιγα των αυτονομιστών τρομοκρατών σε συνεργασία με τη Ρωσία.
- Από τις 9 Οκτωβρίου 775 τρομοκράτες έχουν εξουδετερωθεί. 7 στρατιώτες μας, 79 αδελφοί του Εθνικού Στρατού της Συρίας και 20 πολίτες μας σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης» ανέφερε.
Τέλος, ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε και στις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία, οι οποίες συνεπικουρούνται από τις εμπορικές. «Χάρη στους μηχανισμούς που έχουμε δημιουργήσει με τη Ρωσία, οι υπουργοί και οι θεσμοί μας βρίσκονται σε συνεχή επαφή. Υπογράψαμε μνημόνιο συμφωνίας για τη διευκόλυνση του εμπορίου με βάση τα εθνικά μας νομίσματα» ανέφερε.
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr