Πριγκίπισσα Νταϊάνα: 24 χρόνια από τον τραγικό θάνατό της στο Παρίσι
Ήταν 31η Αυγούστου του 1997, όταν η πριγκίπισσα Νταϊάνα άφησε την τελευταία της πνοή στη σήραγγα Ponte del' Alma του Παρισιού🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Είκοσι τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται από το τραγικό δυστύχημα της πριγκίπισσας Νταϊάνα στο Παρίσι. Ήταν 31η Αυγούστου του 1997, όταν άφησε την τελευταία της πνοή στη σήραγγα Ponte del' Alma του Παρισιού, κυνηγημένη από δεκάδες παπαράτσι. Ήταν μόλις 36 ετών. Ο γάμος της Νταϊάνα με τον πρίγκιπα της Ουαλίας έγινε στις 29 Ιουλίου 1981, στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο και μεταδόθηκε από την τηλεόραση σε 750 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
Διαβάστε επίσης: 8 +1 ηθοποιοί που έχουν υποδυθεί την πριγκίπισσα Νταϊάνα - Και όσες απέτυχαν
Η πριγκίπισσα Νταΐάνα έγινε ιδιαίτερα γνωστή για το φιλανθρωπικό της έργο και για την υποστήριξη που παρείχε στη Διεθνή Εκστρατεία Απαγόρευσης των Ναρκών Ξηράς και για την αντιμετώπιση της νόσου AIDS. Ασχολήθηκε με δεκάδες φιλανθρωπικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου του Νοσοκομείου Γκρέιτ Όρμοντ Στριτ του Λονδίνου, στο οποίο διετέλεσε πρόεδρος από το 1989.
Στον λογαριασμό «Diana Day by Day» στο Twitter οι χρήστες των social media ποστάρουν εικόνες και συναισθήματα για τον θάνατο της πιο αγαπημένης πριγκίπισσας του βρετανικού λαού. Τα ξημερώματα της 30ης προς 31η Αυγούστου η Νταϊάν και ο αγαπημένος της Ντόντι Αλ Φαγιέντ διανυκτέρευσαν στο Παρίσι στο ξενοδοχείο «Κάρλτον Ριτς», με σκοπό την επόμενη ημέρα να πάρουν το αεροπλάνο της επιστροφής για το Λονδίνο.
Είχαν φτάσει στο Παρίσι το απόγευμα του Σαββάτου με τη συνοδεία του σωματοφύλακά τους Τρέβορ Ρις Τζόουνς. Σε βίντεο που κυκλοφόρησε από το ασανσέρ του ξενοδοχείου, η Νταιάνα έδειχνε ευτυχισμένη, καθώς ανέβαινε με τον αγαπημένο της στον 1ο όροφο. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 31ης Αυγούστου η Mercedes στην οποία επέβαιναν η Νταϊάνα και ο σύντροφός της, Ντόντι Αλ Φαγιέντ έπεσε στον τοίχο τούνελ στο Παρίσι...
Αποτέλεσμα της σφοδρής σύγκρουσης ήταν να βρει ακαριαίο θάνατο ο οδηγός του οχήματος Ανρί Πολ, αλλά και ο Ντόντι Αλ Φαγέντ. Η πριγκίπισσα Νταϊάνα, που καθόταν στην πίσω δεξιά πλευρά του αυτοκινήτου, τραυματίστηκε, αλλά δεν έχασε αμέσως τη ζωή της. Στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε οι γιατροί προσπάθησαν να τη σώσουν αλλά οι προσπάθειες δεν είχαν αποτέλεσμα και η πριγκίπισσα έφυγε τελικά από τη ζωή στις 4 τα ξημερώματα.
Η απώλεια της ζωής της προκάλεσε ανεπανάληπτο κύμα συγκίνησης σε όλο τον πλανήτη ενώ την κηδεία της παρακολούθησαν μέσω του BBC 32,10 εκατομμύρια άνθρωποι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο θάνατος της πριγκίπισσας Νταϊάνα προκάλεσε τεράστια θλίψη σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, ο πρίγκιπας Χάρι δήλωσε μετά από χρόνια από τον θάνατο της: «Ο θάνατος της μητέρας μου, άφησε ένα τεράστιο συναισθηματικό κενό».
Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Ο τραυματισμός της, σπάνιος και σε λάθος σημείο - Θεωρίες συνομωσίας
Το 2019 Δόκτορ Ρίτσαρντ Σέφερντ έχει κληθεί να ερευνήσει τα πιο γνωστά και συναισθηματικώς φορτισμένα εγκλήματα και δυστυχήματα των τελευταίων 30 χρόνων στη Βρετανία. Ο διάσημος παθολόγος έφτασε σε πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα για το μοιραίο τροχαίο που στέρησε τη ζωή στην πριγκίπισσα Νταϊάνα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, αφιερωμένο στην έρευνα για τον θάνατο της Νταϊάνα και στο βιβλίο του Ρίτσαρντ Σέφερντ, «Αφύσικες αιτίες», η αγαπημένη πριγκίπισσα του βρετανικού λαού θα είχε επιβιώσει αν φορούσε τη ζώνη ασφαλείας της.
Ο Σέφερντ πιστεύει ότι η ζώνη θα της έσωζε τη ζωή και το ατύχημα θα της επέφερε μόνον σπασμένα κόκαλα και μώλωπες. Στο βιβλίο τους που θα κυκλοφορήσει τον Απρίλιο, ο διάσημος παθολόγος - όπως γράφει σε δημοσίευμά της η DailyStar - αναφέρει ακόμα ότι: «ο συγκεκριμένος τραυματισμός είναι τόσο σπάνιος που σε όλη μου την καριέρα δεν πιστεύω ότι έχω δει παρόμοιο». Ο θανάσιμος τραυματισμός της ήταν μικροσκοπικός, «σε λάθος σημείο» και απίστευτα σπάνιος. «Η παθολογία του θανάτου της είναι πιστεύω αδιαμφισβήτητη»,προσθέτει, και θεωρεί ότι γύρω από τη ρήξη αυτής της μικρής πνευμονικής φλέβας έχουν «υφανθεί» πολλά σενάρια και θεωρίες συνωμοσίας.
Ο Σέφερντ - ο οποίος σε κάθε περίπτωση συμφώνησε ότι επρόκειτο για ένα τραγικό δυστύχημα - επανεξέτασε το ατύχημα, στο οποίο η πριγκίπισσα Νταϊάνα σκοτώθηκε μαζί με τον τελευταίο σύντροφό της, τον Ντόντι Αλ Φαγέντ, ως μέρος μιας έρευνας της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου προκειμένου να διερευνηθούν οι θεωρίες συνωμοσίας και να ανακαλύψει εάν υπάρχουν αμφιβολίες για το αν τα θύματα σκοτώθηκαν εξαιτίας του τροχαίου.
Συνέντευξη Νταϊάνας: Η απάτη του δημοσιογράφου του BBC και μια «άχρηστη» συγγνώμη
O δημοσιογράφος Μάρτιν Μπασίρ, ο οποίος κατηγορείται για απάτη για την εκρηκτική συνέντευξη που είχε πάρει το 1995 από τη Λαίδη Νταϊάνα, ζήτησε συγγνώμη από τους πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι, αλλά χαρακτήρισε «παράλογο» να συνδέονται οι πράξεις του με το βίαιο θάνατο της μητέρας τους. Περισσότερα από 25 χρόνια μετά απ’ αυτή την εκρηκτική για τη βρετανική μοναρχία συνέντευξη της Λέιντι Ντι, μια ανεξάρτητη έκθεση κατήγγειλε την Πέμπτη τις μεθόδους «εξαπάτησης» που χρησιμοποιήθηκαν απ' αυτόν το δημοσιογράφο για να την πάρει, με αποτέλεσμα το BBC να ζητήσει συγγνώμη.
Ο αδελφός της Νταϊάνας, ο Τσαρλς Σπένσερ, είχε υποστηρίξει πως ο Μάρτιν Μπασίρ τού είχε δείξει παραστατικά - που αποδείχθηκαν πλαστά - τα οποία αποδείκνυαν πως οι υπηρεσίες ασφαλείας πλήρωναν δύο πρόσωπα στην Αυλή για να κατασκοπεύουν την αδελφή του. Αυτό ήταν που τον ώθησε, σύμφωνα με τον ίδιο, να παρουσιάσει τον δημοσιογράφο στην Λέιντι Ντι.
Ο Μπασίρ, ερωτηθείς από τους Sunday Times, εξέφρασε τη «βαθιά λύπη» του προς τους γιούς της πριγκίπισσας, τον Χάρι και τον Ουίλιαμ. «Ουδέποτε θέλησα να βλάψω την Νταϊάνα με οποιονδήποτε τρόπο και δεν πιστεύω πως την βλάψαμε», δήλωσε στην εφημερίδα.
Σύμφωνα με τον Ουίλιαμ, η συνέντευξη συνέβαλε στο να επιδεινωθεί περαιτέρω η σχέση ανάμεσα στους γονείς του και «τροφοδότησε τους φόβους, την παράνοια και τη μοναξιά των τελευταίων χρόνων» της ζωής της Νταϊάνας.
Tο BBC ανακοίνωσε ότι η βασιλική οικογένεια θα λάβει αποζημίωση ύψους 1,5 εκατ. λιρών από τα έσοδα, που έχει λάβει ο σταθμός πουλώντας τα δικαιώματα της συνέντευξης σε άλλα παγκόσμια κανάλια.
Όπως αναφέρθηκε μάλιστα, τα χρήματα θα διατεθούν σε έναν φιλανθρωπικό οργανισμό, τον οποίο θα ορίσει η βασιλική οικογένεια και πιο συγκεκριμένα, οι γιοι της πριγκίπισσας, πρίγκιπας Ουίλιαμ και Χάρι. Ο δικαστής Ντάισον, ο οποίος έχει αναλάβει την υπόθεση, κατάφερε τελικά ν' αποδείξει πως όντως η Lady Di εξαπατήθηκε για να παραχωρήσει την εν λόγω συνέντευξη.
Επίσκεψη στο άγαλμα της Νταΐάνα
Σύμφωνα με τo Historic Royal Palaces προς τιμήν της πριγκίπισσας, όσοι το επιθυμούν θα μπορούν να επισκεφθούν το αγαπημένο της σημείο στον κήπο του Κένσιγκτον και να δουν το άγαλμα της. Ο Ουίλιαμ και ο Χάρι την 1η Ιουλίου έκαναν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος της μητέρας τους, στον «Βυθισμένο Κήπο» του παλατιού που είναι γεμάτος με 4.000 διαφορετικά είδη λουλουδιών, ανάμεσά τους και το «μη-με-λησμόνει» που λάτρευε.
Το έργο, που είναι φιλοτεχνημένο από τον γλύπτη Ίαν Ρανκ-Μπρόντλεϊ παρουσιάζει την αδικοχαμένη πριγκίπισσα περικυκλωμένη από τρία παιδιά. Σύμφωνα με δήλωση του παλατιού, το γλυπτό είναι εμπνευσμένο από την τελευταία περίοδο της ζωής της πριγκίπισσας Νταϊάνα, όταν «κέρδισε την εμπιστοσύνη του κόσμου» χάρη στην ανθρωπιστική της δράση και το άγαλμα «στοχεύει να μεταδώσει τον χαρακτήρα και τη συμπόνια της» κυρίως στα παιδιά.
Απαρηγόρητη η Sharon Stone: Πέθανε ο 11 μηνών ανιψιός της - Το συγκινητικό βίντεο
Πρώην ερωμένη του Τζον Φ. Κένεντι αποκαλύπτει: «Ήμουν 21 ετών και με κρατούσε απομονωμένη»
Jennifer Lopez - Heidi Clum: Εντυπωσίασαν στο σόου των Dolce & Gabbana στη Βενετία
Πρεμιέρα Big Brother με Άννα Μαρία Ψυχαράκη - Παίκτρια αποκάλυψε: «Δολοφόνησαν τον σύντροφό μου»
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr