Βρετανία: Το πολύχρωμο προσκλητήριο για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου και το ντεμπούτο της «βασίλισσας Καμίλα»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Το παλάτι του Μπάκιγχαμ έδωσε στη δημοσιότητα το επίσημο προσκλητήριο για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 6 Μαΐου στο Αββαείο Γουέστμινστερ και καλεσμένοι θα είναι περίπου 2.000 άτομα, τόσο μέλη βασιλικών οικογενειών, ηγέτες και επικεφαλής ξένων χωρών, πολιτικοί της Βρετανίας και φυσικά η βασιλική οικογένεια της Αγγλίας.
Το προσκλητήριο, το οποίο είναι σχεδιασμένο από τον Άντριου Τζέιμισον, είναι πολύχρωμο και αντανακλά την πολυετή περιβαλλοντική εκστρατεία του νέου βασιλιά. Είναι ζωγραφισμένο στο χέρι με ακουαρέλα και γκουάς εικονογράφηση, ενώ θα τυπωθεί και θα διανεμηθεί σε ανακυκλωμένο χαρτί. Σε αυτό απεικονίζεται ο «Πράσινος Άνθρωπος», ένα σύμβολο αγαπητό στη βρετανική λαϊκή τέχνη που συμβολίζει την άνοιξη, την αναγέννηση και τη νέα αρχή, ενώ είναι στεφανωμένος με φύλλα οξιάς, κισσού και κράταιγου, τρία εμβληματικά φυτά της βρετανικής φύσης.
Ανάμεσα στα αγριολούλουδα βρίσκεται και δεντρολίβανο, που σύμφωνα με τον Independent, τοποθετήθηκε στη μνήμη της βασίλισσας Ελισάβετ. Τα λουλούδια εμφανίζονται επίσης σε ομάδες των τριών, συμβολίζοντας ότι ο Κάρολος θα γίνει ο 3ος βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας. Ένα λιοντάρι, ένας μονόκερος κι ένας αγριόχοιρος βρίσκονται ανάμεσα στα λουλούδια, όλα σύμβολα που φέρουν στα οικόσημά τους ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα.
«Η στέψη των Μεγαλειοτήτων τους βασιλιά Καρόλου Γ’ και βασίλισσας Καμίλας» προαναγγέλλει η επιστολή. «Με εντολή του βασιλιά, ο Ερλ Μάρσαλ καλείται να προσκαλέσει τον (όνομα) να παραστεί στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ την 6η Μαΐου 2023».
Ο Έλληνας μαέστρος που θα ψάλλει στη στέψη του
Σε ότι αφορά τη μουσική, το Σύνολο Βυζαντινών Ψαλμών (Byzantine Chant Ensemble) επιλέχθηκε να εκτελέσει ελληνική ορθόδοξη μουσική κατά τη διάρκεια της τελετής και ο δημιουργός του συνόλου Αλέξανδρος Λίγκας, καθηγητής λειτουργιολογίας και ορθόδοξης μουσικής στη Θεολογική Ακαδημία του Άγιου Βλαδίμηρου στη Ν. Υόρκη και ιδρυτής της χορωδίας «Cappella Romana» μίλησε στην ΕΡΤ.
«Ο βασιλιάς έχει κρατήσει πολύ στενές σχέσεις με την Ορθοδοξία για αρκετά χρόνια. Ήθελε να τιμήσει τον πατέρα του, τον πρίγκιπα Φίλιππο, που ήταν και αυτός γεννημένος στην Κέρκυρα. Να τιμήσει τον πατέρα του με ελληνική ψαλμωδία» είπε ο κ. Λίγκας, ενώ για το πώς έφτασε στον ίδιο η πρόταση ανέφερε ό,τι «στο αβαείο του Ουέστμινστερ είχαν αυτή την εντολή από τον βασιλιά, ότι είχε αυτό το αίτημα που ήθελε ελληνορθόδοξη μουσική, αλλά ήρθαν σε επαφή με μένα σαν ερευνητής της ορθόδοξης μουσικής. Δηλαδή να βρούμε κάποιο τρόπο να ικανοποιήσουμε αυτό το αίτημα».
Το μουσικό πρόγραμμα θα συνδυάζει «παράδοση, κληρονομιά και τελετουργικό, με νέες μουσικές φωνές του σήμερα, αντανακλώντας την δια βίου αγάπη και υποστήριξη του βασιλιά για τη μουσική και τις τέχνες» σύμφωνα με το δελτίο τύπου των ανακτόρων. Τα δώδεκα μουσικά κομμάτια, τα οποία θ' ακουστούν κατά τη διάρκεια της τελετής, αποτελούνται από έξι ορχηστρικά, πέντε χορωδιακά και μία οργανική ανάθεση, όλα από παγκοσμίου φήμης συνθέτες, όπως η Sarah Class, ο Nigel Hess ο Tarik O’Regan, η Roxanna Panufnik, η Shirley J. Thompson, ο Roderick Williams, η Judith Weir και η Debbie Wiseman.
«Επιχείρηση Χρυσή Σφαίρα»
Το σχέδιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η προετοιμασία της τελετής στέψης του Καρόλου έχει κωδικό όνομα «Επιχείρηση Χρυσή Σφαίρα». Υπεύθυνος για τη διοργάνωση είναι ο δούκας του Norfolk, ενώ σημαντικό ρόλο στη διαδικασία έχει και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ. Σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα, σκοπός είναι να πραγματοποιηθεί μια λιτή τελετή, διάρκειας περίπου μιας ώρας. Παράλληλα, εκτιμάται ότι ο βασιλιάς θα προσπαθήσει να γιορτάσει και να «προστατεύσει την ποικιλομορφία» του Ηνωμένου Βασιλείου, προσκαλώντας μέλη διαφορετικών θρησκειών, συμπεριλαμβανομένων χριστιανών, μουσουλμάνων, εβραίων, ινδουιστών και βουδιστών.
Σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση θα έχει η χρυσή άμαξα της Ελισάβετ που είχε ανακαινιστεί έναντι μεγάλου ποσού για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της βασίλισσας, αφού ο Κάρολος αναμένεται να εμφανιστεί μέσα από εκεί. Αργότερα, ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι θα παρουσιάσει τον νέο βασιλιά και οι παριστάμενοι θα τον υποδεχτούν. Στη συνέχεια, ο μονάρχης δίνει τον όρκο της στέψης, ένα κείμενο που συντάχθηκε το 1688 και με αυτό δεσμεύεται «να κάνει ό,τι είναι δυνατόν» για να διαφυλάξει την Αγγλικανική Εκκλησία και την προτεσταντική πίστη. Ο Κάρολος, καθισμένος στον ξύλινο θρόνο του βασιλιά Εδουάρδου, που χρησιμοποιείται σε όλες τις στέψεις μετά το 1626, θα δεχτεί στη συνέχεια την ευλογία του αρχιεπισκόπου και τα σύμβολα της βασιλείας του, όπως το σκήπτρο και το στέμμα.
Θυμίζουμε ότι η στέψη της Ελισάβετ, στις 2 Ιουνίου 1953, ήταν η πρώτη που μεταδόθηκε από την τηλεόραση και θεωρήθηκε ορόσημο για τον εκσυγχρονισμό της μοναρχίας. Κράτησε τρεις ώρες, ενώπιον 8.251 προσκεκλημένων και την παρακολούθησαν από τις τηλεοράσεις τους 27 εκατομμύρια Βρετανοί – σε συνολικό πληθυσμό 36 εκατομμυρίων εκείνη την εποχή.
Ο Κάρολος «σπάει» το πρωτόκολλο
Σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα, μια σημαντική παράδοση που δεν θα ακολουθήσει ο Κάρολος είναι η παραλαβή χρυσού, εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα, αντίθετα με τη βασίλισσα Ελισάβετ που το είχε δεχθεί στη στέψη της ως δώρο. Επίσης, οι βελούδινες καρέκλες που είχαν χρησιμοποιηθεί για τη στέψη της Ελισάβετ, θ' αντικατασταθούν με κανονικές καρέκλες, αφού ο μονάρχης δεν θέλει να προκαλέσει με υπερβολές και περιττά έξοδα. Σημειώνεται ότι η ημέρα στέψης θα κηρυχτεί αργία για τη Βρετανία.
Και επίσημα βασίλισσα η Καμίλα
Μαζί με το προσκλητήριο, δημοσιεύτηκε και το πρώτο επίσημο πορτρέτο του βασιλιά και της συζύγου του, το οποίο τραβήχτηκε τον περασμένο μήνα στο μπλε σαλόνι των Ανακτόρων. Οι δυο τους ποζάρουν μέσα στο παλάτι, χαμογελαστοί και ευδιάθετοι, με το Μπάκιγχαμ ν' ανακοινώνει πως μετά τη στέψη του μονάρχη, η Καμίλα θα είναι πλέον γνωστή ως βασίλισσα. Τη φωτογραφία τράβηξε ο Hugo Burnand, ο οποίος είχε φωτογραφίσει και τον γάμο τους.
Το ζευγάρι γνωρίστηκε πολύ πριν παντρευτεί ο Κάρολος τη Νταϊάνα και η σχέση τους συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του ταραχώδους γάμου του. Αν και ποτέ δεν κέρδισε η Καμίλα την καρδιά των Βρετανών, οι οποίοι πάντα θα τη συγκρίνουν με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, πλέον μεγάλος αριθμός αρχίζει και την αποδέχεται.
Ο ρόλος του πρίγκιπα George στη λαμπερή τελετή
Ρόλοι για την τελετή έχουν δοθεί σε παιδιά φίλων και συγγενών, ως «συνοδοί επί τιμή του ζεύγους» με οκτώ παιδιά, ηλικίας από 9 έως 13 ετών να έχουν ανακοινωθεί ότι θα λάβουν μέρος στην τελετή. Καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετής, οι μεγαλειότητές τους θα συνοδεύονται ο καθένας από τέσσερις επίτιμους ακολούθους.
Οι επίτιμοι ακόλουθοι του βασιλιά θα είναι ο πρίγκιπας George της Ουαλίας, ο Oliver Cholmondeley, ο Nicholas Barclay και ο Ralph Tollemache, ενώ της Καμίλας θα είναι οι εγγονoί της Gus, Louis Lopes, Freddy Parker Bowles και ο δισέγγονός της, Arthur Elliot. Μια απόφαση, σύμφωνα με την Daily Mail, που σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα του Καρόλου και της Καμίλα να θέσουν την οικογένεια και τους φίλους τους στο επίκεντρο αυτής της ιστορικής περίστασης. Εκπρόσωπος του παλατιού του Κένσινγκτον, δήλωσε ότι «είμαστε όλοι πολύ ενθουσιασμένοι για τον ρόλο του πρίγκιπα Τζορτζ στη στέψη, θα είναι μια απίστευτα ξεχωριστή στιγμή».
Επισκέπτες θα περπατήσουν με κάλτσες στον χώρο της στέψης
Οι επισκέπτες του Αβαείου του Γουέστμινστερ θα επιτρέπεται να σταθούν -χωρίς υποδήματα - φορώντας κάλτσες για πρώτη φορά στο σημείο ακριβώς όπου θα στεφθεί βασιλιάς ο Κάρολος Γ' του Ηνωμένου Βασιλείου. Ειδικές ξεναγήσεις «μόνο με κάλτσες» για τον εορτασμό της στέψης θα περιλαμβάνουν πρόσβαση στο μωσαϊκό Cosmati, έναν από τους μεγαλύτερους θησαυρούς της μεσαιωνικής τέχνης της Βρετανίας, ο οποίος συνήθως είναι αποκλεισμένος για το κοινό.
Το περίτεχνο μωσαϊκό δάπεδο του 13ου αιώνα - στην καρδιά της αίθουσας με τον θρόνο της στέψης - στο Αβαείο του Γουέστμινστερ, είναι το σημείο στο οποίο έχουν ορκιστεί να υπηρετούν το στέμμα όλοι Βρετανοί βασιλείς και βασίλισσες εδώ και πάνω από 700 χρόνια με εξαίρεση τους Εδουάρδο Ε΄ και Η. Ήταν καλυμμένο με χαλί σε αρκετές τελετές στέψης, μεταξύ άλλων της βασίλισσας Ελισάβετ Β' το 1953 και του Γεωργίου ΣΤ' το 1937, αλλά για τον βασιλιά Κάρολο Γ', θα παραμείνει ακάλυπτο, σύμφωνα με ανακοίνωση.
Πλούσιο σε συμβολισμούς, λέγεται ότι απεικονίζει το σύμπαν, με μια στρόγγυλη σφαίρα στο κέντρο του, και μάλιστα προμηνύει το τέλος του κόσμου, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας The Independent. Οι επισκέπτες σε μικρές ομάδες των 10 ατόμων θα καλούνται να βγάλουν τα παπούτσια τους και να περπατήσουν με κάλτσες, ώστε να προστατευθεί το μωσαϊκό που είναι κατασκευασμένο από γεωμετρικές πλάκες από μάρμαρο, πέτρα, γυαλί και μέταλλο. Οι επισκέψεις με ξεναγό θα ξεκινήσουν στις 15 Μαΐου, μια εβδομάδα μετά τη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ'.
- Θεσσαλονίκη: Ανθρωποκυνηγητό για το δράστη που δολοφόνησε τη μητέρα του – Άφησε σημείωμα όπου ομολογεί την πράξη του
- Δημοσκόπηση Pulse: Μπροστά η ΝΔ με 4,5 μονάδες – Τα σενάρια κατανομής εδρών μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής – Με ποιο κριτήριο θα ψηφίσουν
- Τσίπρας: Αυτό είναι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για Α’ κατοικία, Επαγγελματική Στέγη και ρύθμιση χρεών - «Οι “Παπαθανάσηδες” είναι ο κανόνας, όχι η εξαίρεση»
- Πυροβολισμοί στο Παλαιό Φάληρο: Στο νοσοκομείο 2 τραυματίες
- «Ξεχείλισε» η συγκίνηση στην εκδήλωση για τον ήρωα του Πόντου, Συμεών Ανανιάδη - Εικόνες από την εκδήλωση
- Πετρέλαιο: Πυροδοτεί ακρίβεια... διαρκείας - Μαύρα σύννεφα μέχρι και την άνοιξη του 2024
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr