Παγκόσμιες απειλές: Kλιματική αλλαγή – διατροφική ανασφάλεια – απώλεια βιοποικιλότητας
Τα Η.Ε. απευθύνουν έκκληση σε όλους τους ηγέτες να παρουσιάσουν τις φιλόδοξες προτάσεις και τους στόχους τους για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Στο τέλος Οκτωβρίου αρχίζει στην Γλασκώβη η Διεθνής Σύνοδος για την Κλιματική Αλλαγή, που οργανώνεται κάθε χρόνο από τα Ηνωμένα Έθνη. Όπως ανακοίνωσαν τα Η.Ε. η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί και με φυσικές παρουσίες, παρά την ανησυχίες που εκφράστηκαν από πολλές πλευρές σε σχέση με τις συνέπειες της πανδημίας. H φετινή σύνοδος COP26 πραγματοποιείται μετά την αναβολή της περσινής συνόδου λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας. Αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον και μεγάλες προσδοκίες ώστε, στις νέες συνθήκες, γεωπολιτικές και υγειονομικές, που δημιουργήθηκαν να δοθεί να δοθεί νέα ώθηση στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών που αυτή προκαλεί. Η στροφή πολιτικής των ΗΠΑ για το Κλίμα και η επιστροφή τους στο Σύμφωνο του Παρισιού, δημιουργεί βάσιμες ελπίδες.
Τα Η.Ε. απευθύνουν έκκληση σε όλους τους ηγέτες να παρουσιάσουν τις φιλόδοξες προτάσεις και τους στόχους τους για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ώστε να ευθυγραμμιστούν στην πορεία για την οικονομία ουδέτερου ή μηδενικού άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα.
Η τελευταία έκδοση της έκθεσης της Διεπιστημονικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IΡCC) περιγράφει με ακρίβεια την παρούσα εικόνα της κλιματικής αλλαγής σε παγκόσμιο επίπεδο. Η έκθεση τονίζει την επείγουσα αναγκαιότητα να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να παραμείνει η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από το όριο του 1,5ο C, παράλληλα, προειδοποιώντας την διεθνή κοινότητα ότι, αν δεν αναληφθούν οι κατάλληλες προσπάθειες τότε η άνοδος της θερμοκρασίας θα ξεπεράσει κάθε όριο. Την ίδια στιγμή, ο Οργανισμός Γεωργίας και Τροφίμων του ΟΗΕ (FAO) εκδίδει την έκθεση του για την παγκόσμια κατάσταση στο τομέα Τροφίμων και Διατροφής, τονίζοντας την δεινή κατάσταση της διατροφικής ανασφάλειας. To 40% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει τα μέσα να ανταπεξέλθει στα έξοδα υγιεινούς διατροφής, ενώ η κλιματική κρίση επιδεινώνει την κατάσταση. Επιπλέον, η πρόσφατη έκθεση της «Βιοποικιλότητα και Κλιματική Αλλαγή», που εκδόθηκε με την σύμπραξη των Ηνωμένων Εθνών, εμβαθύνει στις απώλειες της βιοποικιλότητας και τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή που την απειλούν. Από την παρουσίαση των εκθέσεων αυτών συνάγεται μια τριπλή απειλή, κλιματική αλλαγή – διατροφική ανασφάλεια – απώλεια βιοποικιλότητας, να ευρίσκεται στο επίκεντρο ενός αέναου αλληλοτροφοδοτούμενου φαύλου κύκλου. Η απάντηση σε όλα αυτά είναι ότι είναι αναγκαία, η αλλαγή νοοτροπίας, ακόμα και καταναλωτικών συνήθειών και η μετάβαση σε μια πιο δίκαιη κοινωνία και σε κοινωνίες και οικονομίες βασισμένες σε βιώσιμες πρακτικές παραγωγής ενέργειας, προστασίας του περιβάλλοντος και ορθών πρακτικών χρήσεων γης.
Η πορεία προς την COP26 συναντά και μια σειρά από διεθνείς συναντήσεις. Πρώτη στην ατζέντα είναι η διεθνής διάσκεψη κορυφής, την 22.09.2021 στην Ν. Υόρκη, όπου καλούνται ηγέτες και κράτη να συμβάλλουν με τις προτάσεις τους, ώστε ο κόσμος να μην γνωρίσει μια νέα ενεργειακή και διατροφική κρίση, αλλά και να υποβληθούν οι προτάσεις για την επίτευξη όλων των στόχων για την βιώσιμη ανάπτυξη του ΟΗΕ. Ακολουθεί η συνδιάσκεψη για την προστασία της βιοποικιλότητας. Η διεθνής διάσκεψη για την βιοποικιλότητα (COP-15) θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη 11-15.10.2021 (διαδικτυακή) και η δεύτερη την περίοδο 25.04.2022-08.05.2022, με φυσική παρουσία στην πόλη Kunming της Κίνας. Το κύριο θέμα της συζήτησης είναι «Το πλαίσιο για την βιοποικιλότητα για την μετά του 2020 εποχή. Σχετικά θέματα και μηχανισμοί για την βελτίωση της εφαρμογής». Άλλα θέματα μεγάλου ενδιαφέροντος που θα συζητηθούν είναι: προστατευόμενες περιοχές, θαλάσσια και παράκτια βιοποικιλότητα, εισβολή από ξενικά είδη κλπ.
Το αποκορύφωμα των διεθνών διασκέψεων φθάνει με την πραγματοποίηση της Διεθνούς Συνόδου για την Κλιματική Αλλαγή που θα αρχίσει την 31.10.2021 και θα διαρκέσει μέχρι την 12.11.2021 στη Γλασκώβη. Όπως τονίζεται από τον Ο.Η.Ε. ο κόσμος δεν βρίσκεται στην σωστή πορεία ώστε, να περιοριστεί η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη στο επίπεδο του 1,5ο C. Αν συνεχιστεί ο παρόν εκτροχιασμός, τότε είναι σίγουρο ότι, η άνοδος της θερμοκρασίας θα ξεπεράσει τους 3ο C μέχρι το τέλος του αιώνα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ακόμη καταστροφικότερων πλημμυρών, δασικών πυρκαγιών, ακραίων καιρικών φαινομένων και εξαφάνιση ζωϊκών ειδών. Η COP26, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πρέπει να επικεντρωθεί:
- Επίσπευση της προσπάθειας για την απανθρακοποίηση των οικονομιών
- Περιστολή της αποδάσωσης, προστασία και αποκατάσταση των οικοσυστημάτων
- Ενθάρρυνση των επενδύσεων σε Α.Π.Ε.
- Επιτάχυνση της μετάβασης σε μέσα μεταφοράς μηδενικών εκπομπών (π.χ. ηλεκτροκίνηση και υδρογονοκίνηση οχημάτων και πλοίων).
Η ολοκλήρωση της εφαρμογής του συμφώνου του Παρισιού, ώστε να συγκρατηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στα ανεκτά όρια του 1,5ο C, καλεί όλα τα κράτη να επικαιροποιήσουν τις φιλοδοξίες και τους στόχους τους, να επιλύσουν τις δυσλειτουργίες και τα προβλήματα στις αγορές δικαιωμάτων ρύπων και άνθρακα και να οικοδομήσουν το κατάλληλο κλίμα εμπιστοσύνης. Ακόμα, πρέπει οι τράπεζες και ο ιδιωτικός τομέας , να ενισχύσουν με τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και κεφάλαια τις προσπάθειες μετάβασης, αφού οι αναπτυσσόμενες χώρες χρειάζονται τουλάχιστον 100 εκ. δολλάρια για στήριξη στην προσπάθεια προσαρμογής και μετριασμού των επιπτώσεων.
Η αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής περνά μέσα από την διεθνή εμπιστοσύνη και την διεθνή συνεργασία. Κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και κοινωνίες πολιτών, πρέπει να συνεργαστούν αρμονικά για την μετάβαση σε νέες οικονομίες, παραγωγή ενέργειας, καλλιέργειες, κατασκευή υποδομών, μετακινήσεις, που θα καλύπτουν τις ανάγκες σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.
Εντατικές διαπραγματεύσεις με φαρμακοποιούς για τη διάθεση των ακριβών φαρμάκων στις γειτονιές: Μέτρα Άδωνι μετά το φιάσκο της Λ. Αλεξάνδρας
«Μονομαχίες» κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Βουλή: Οι κρίσιμες ψηφοφορίες, τα ανοιχτά μέτωπα και τα επόμενα νομοσχέδια
Ουραγοί στην ανακύκλωση: «Αγκάθι» παραμένει το τέλος ταφής - Καφέ κάδος και διαλογή στην πηγή, το νέο στοίχημα
Ύστατη προσπάθεια από τα πανεπιστήμια να «σώσουν» από τις διαγραφές τους φοιτητές που έχουν υπερβεί τα έτη φοίτησης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr