Οικόπεδο µε θέα
Ορισµένες στοιχειώδεις νοµικές γνώσεις, που θα ήταν κινέζικα για τον µέσο Ευρωπαίο πολίτη, αποτελούν κοινό τόπο και στο µικρότερο ελληνικό καφενείο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Επί παραδείγµατι, ότι για να καταχωριστεί στο Κτηµατολόγιο ένα εµπράγµατο δικαίωµα απαιτείται κάποιος τίτλος, συνήθως συµβόλαιο νοµίµως µετεγγραµµένο. Αν δεν υπάρχει συµβόλαιο, ο κάτοχος µπορεί να επικαλεστεί χρησικτησία. Θα απαιτηθεί όµως κάποια δικονοµική διαδικασία που θα καταλήξει σε δικαστική απόφαση.
Κατόπιν τούτου, τίθεται ευθέως το ερώτηµα: Με ποιον τίτλο έγινε η εγγραφή του οικοπέδου της Ακρόπολης στο Κτηµατολόγιο; Υποθέτω ότι το αρχικό συµβόλαιο, γραµµένο σε πέτρα, αγνοείται από τον καιρό του Περικλέους. Προφανώς, το ελληνικό ∆ηµόσιο επικαλείται χρησικτησία, διότι κατέχει την Ακρόπολη από την αποχώρηση της οθωµανικής φρουράς στις 31.3.1833, ήτοι χρόνους 186. Την απέκτησε υποκαθιστώντας το οθωµανικό ∆ηµόσιο που την κατείχε από τις 4.6.1456, ήτοι χρόνους 377, χωρίς όµως να γνωρίζουµε σε ποιους την πούλησαν κατά καιρούς οι πασάδες των Αθηνών.
Αρα, καλό θα ήταν να µη γίνει κάποια επιπόλαιη εγγραφή, αλλά το ελληνικό ∆ηµόσιο να διασφαλίσει πλήρως το οικόπεδο, που είναι προνοµιακό λόγω εξαιρετικής θέσεως. ∆ιότι πρέπει σαφώς να διαχωρίσουµε τα κτίρια από το οικόπεδο. Αρχαιολογικός θησαυρός είναι τα κτίρια. Το οικόπεδο απλώς τα φιλοξενεί. Χωρίς τα κτίρια, θα γινόταν ένα οικόπεδο µε θέα. Και ναι µεν τα κτίρια δεν προβλέπεται να παραχωρηθούν σε ειρηνική περίοδο, αλλά υπάρχουν και οι πολεµικές. Παράδειγµα τα Ελγίνεια, που οι Βρετανοί µάς έκλεψαν υπό έκτακτες περιστάσεις και δεν τα δίνουν πίσω. Μόνον αν γίνει επιδροµή Ελλήνων κοµάντος στο Βρετανικό Μουσείο (όσο οι Βρετανοί είναι απασχοληµένοι µε το Brexit) έχουµε ελπίδες να τα ξαναδούµε. Κατά τον ίδιο τρόπο, όµως, η Βρετανία µπορεί να ανταποδώσει την επιδροµή και να κλέψει ολόκληρη την Ακρόπολη.
Ετσι, θα µείνει το οικόπεδο άδειο και τότε θα εµφανιστεί κανένας απόγονος των Οσµανιδών µε δυο ταπιά και τρία νουφούσια και θα το διεκδικήσει, χωρίς να αποκλείεται κανένας Παλαιολόγος µε χρυσόβουλο. Γι’ αυτό και πρέπει το κράτος να κατοχυρώσει τη χρησικτησία και να µην επαφίεται στην ύπαρξη του Παρθενώνα. Ως πρώτο βήµα, ας πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ της Ακρόπολης, και µετά ας πάει στον συµβολαιογράφο. Αλλιώς, τα περί κατοχυρώσεως είναι λόγοι κενού περιεχοµένου, για να δηµιουργούνται εντυπώσεις στο αδαές κοινό.
Γιατί το εύρος της συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές αναδεικνύεται σε υπαρξιακό όρο για τον ΣΥΡΙΖΑ: Τα φαβορί για τον δεύτερο γύρο
Αμαλιάδα: Ανοίγει ο κύκλος των καταθέσεων για τα νεκρά παιδιά της Μουρτζούκου – Τι κατέθεσε η μητέρα της 24χρονης
Σοκ στην Ιταλία: 22χρονη πέθανε μετά από πλαστική στη μύτη - Είχε βρει τον γιατρό στο Tik Tok
Premier League: Ιστορικός διασυρμός της Σίτι απ' την Τότεναμ στο Έτιχαντ με 0-4!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr