Μην είδατε τη βιοµηχανία;
Τον παλιό, καλό καιρό οι µαρξιστές πίστευαν ότι βασικός όρος για τη δηµιουργία σοσιαλιστικής κοινωνίας ήταν η βαριά βιοµηχανία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Στην πράξη αποδείχθηκε ότι η µονοµερής έµφαση στη βαριά βιοµηχανία οδήγησε στην παραµέληση της βιοµηχανίας καταναλωτικών ειδών και της καθηµερινότητας, και έτσι η ΕΣΣ∆ και άλλες χώρες του υπαρκτού «κλώτσησαν τον κουβά», που λένε και οι Αγγλοι, και ο καπιταλισµός παλινορθώθηκε.
Αν αισθάνεστε ότι η συζήτηση αυτή αφορά µόνο τύπους µε µουστάκια και τραγιάσκες, µάλλον ξεχνάτε ότι η απασχόληση στην ελληνική βιοµηχανία (που σηµαίνει σταθερές δουλειές, µε οκτάωρο και ασφάλιση) είναι σήµερα λιγότερο από τη µισή σε σύγκριση µε το 1980. Αυτό σηµαίνει περίπου 250.000 θέσεις εργασίας, που, µε όποιον πολλαπλασιαστή θέλετε, θα δηµιουργούσαν πολλές δουλειές ακόµη.
Κάνω αυτές τις µαύρες σκέψεις κάθε πρωί, όταν συνειδητοποιώ µε ποιο τρόπο απαντήθηκε παγκοσµίως το ερώτηµα «σοσιαλισµός ή βαρβαρότητα» (ασφαλώς όχι «σοσιαλισµός»). Αλλά µε τις εκλογικές δηµοσκοπήσεις οι µαύρες σκέψεις επανέρχονται ανά οκτάωρο, σαν ξυπνητήρι για αντιβιοτικό.
∆ιότι από τα ερωτήµατα των δηµοσκόπων λείπει οποιαδήποτε αναφορά στη βιοµηχανία, και µάλιστα τη βαριά. Απουσιάζει οποιαδήποτε ερώτηση προς τους «ψηφοφόρους» -αν οι ερωτώµενοι είναι ψηφοφόροι- για τη συρρίκνωση της χαλυβουργίας, της τσιµεντοβιοµηχανίας και της ναυπηγικήςναυπηγοεπισκευαστικής βιοµηχανίας, οποιαδήποτε αναφορά στα σοβαρά προβλήµατα της βιοµηχανίας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύµατος.
Οσάκις στον πολιτικό λόγο θίγονται µε λίγες και βιαστικές λέξεις τα παραπάνω ζητήµατα -που είναι θεµελιώδη για την επιβίωση της ελληνικής οικονοµίας πάνω από το επίπεδο της παροχής τουριστικών υπηρεσιών- η αναφορά γίνεται µε τη µορφή πρόχειρου πολιτικού κατηγορητηρίου: «εσείς φταίτε», «όχι, εσείς φταίτε πιο πολύ».
Η συρρίκνωση µέχρι ψυχορραγήµατος της ελληνικής βαριάς βιοµηχανίας είναι το σκοτεινό υποσυνείδητο του παλιού ελληνικού πολιτικού συστήµατος. Οχι ότι ένα πρωί το ΠΑΣΟΚ και η Νέα ∆ηµοκρατία ξύπνησαν και είπαν «ας ρηµάξουµε τη βαριά βιοµηχανία». Σίγουρα υπήρξαν πρόσωπα µε θετική δράση. Αλλά τα δύο αυτά κόµµατα, συνολικά, το έπνιξαν το κουνέλι. Γι’ αυτό και τα σχετικά ερωτήµατα λείπουν από τις δηµοσκοπήσεις. Μόνο ιστορίες και µνήµες απολύσεων και οικογενειακών δυστυχιών θα ανακαλούσαν. Αφήστε τα, λοιπόν, τα βιοµηχανικά. Ρωτήστε για πράγµατα σωστότερα: για κότερα και ίσως ελικόπτερα...
Η Μεσόγειος στην εποχή Τραμπ: Οι προσδοκίες της Αθήνας και οι προβληματισμοί για την επόμενη μέρα
«Τυφώνας» από τη 1η ημέρα ο Τραμπ: Οι σαρωτικές αλλαγές που φέρνει - Αποχώρηση από ΠΟΥ και Συμφωνία του Παρισιού, δασμοί και στρατός στα σύνορα
ΗΠΑ: Η χειραψία του Μπάρον Τραμπ με τον Τζο Μπάιντεν - Το διαδίκτυο τον αποκάλεσε «μελλοντικό πρόεδρο»
Χαμός στα social media για τον ναζιστικό χαιρετισμό του Έλον Μασκ στην ορκωμοσία Τραμπ – «Φαίνεται πως το κράταγε μέσα του καιρό»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr