Μετωπική για οικονομία και μειωμένη εργασία - Τι ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης
Το κυβερνητικό πλάνο που παρουσίασε ο πρωθυπουργός που θα μας πάει μέχρι το τέλος Μαΐου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 12 λεπτά ┋
«Η κυβέρνηση έκανε μία πολύ ξεκάθαρη επιλογή. Προστάτεψε την υγεία, τη ζωή των πολιτών υποτάσσοντας σε αυτό τον υπέρτατο σκοπό τον οικονομικό της σχεδιασμό. Ενίσχυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και στήριξε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός μιλώντας στην Βουλή για τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει στην κοινωνία η πανδημία του κορονοϊού.
Επιγραμματικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι παρατείνεται η προστασία πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος Ιουλίου, ότι θα συνεχίσουν να επιδοτούνται για όσο διάστημα χρειαστεί άνεργοι, μακροχρόνια άνεργοι κι όσων εργαζομένων οι επιχειρήσεις που τους παρέχουν τα προς το ζην παραμένουν κλειστές λόγω της πανδημίας.
Παράλληλα, τόνισε ότι θα επιδοτηθούν και οι εργαζόμενοι που θα επιστρέψουν σε επιχειρήσεις καταρρακωμένες από την πανδημία κι ενδεχομένως θα εργάζονται με νέο καθεστώς εργασίας, όπως για παράδειγμα την μειωμένη απασχόληση. Πρόσθεσε ότι θα εφαρμοσθεί σχέδιο-εξπρές για τον τουρισμό, ενώ επεσήμανε ότι θα συνεχίσουν να στηρίζονται οι επιχειρήσεις που έχουν μειωμένο τζίρο λόγω της πανδημίας.
Οι συνέπειες θα είναι δραματικές και πολυεπίπεδες
Η έκκληση την οποία κάνω, είναι να σταματήσουμε στη δημόσια αντιπαράθεσή μας, για τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε το κοινοβούλιο τους τελευταίους δύο μήνες. Να θυμίσω ότι όταν συζητήθηκαν οι εναλλακτικές, υπήρχε και πρόταση για κλείσιμο της Βουλής για 30 μέρες. Καλώς δεν έγινε. Η κυβέρνηση λειτούργησε ως όφειλε τις διαδικασίες.
Η τελευταία ΠΝΠ θα γίνει σήμερα, με τις διατάξεις που πρέπει να προβλεφθούν μέσα στον μήνα. Θα επανέλθει στην κανονική της λειτουργία με πλούσιο νομοθετικό έργο. Θα προτείνουμε στη Βουλή σειρά νομοσχεδίων ως το τέλος Ιουλίου και θα ήθελα να μην έχουμε θερινά τμήματα.
Ηταν ξεκάθαρη επιλογή η λήψη των μέτρων: Προστάτευσε τη ζωή, στήριξε εργαζόμενους, επιχειρήσεις. Σπαταλήσαμε πολλούς πόρους για το υπέρτατο αγαθό της υγείας. Το πετύχαμε κι από Δευτέρα ξεκινάμε τη χαλάρωση των μέτρων.
Πριν μπω στην οικονομική συζήτηση θα πω για την επιτυχία, που την πιστώνεται ο ελληνικός λαός. Στις 30/3 είχαμε φτάσει τον μέγιστο αριθμό, 297 σε κλίνες, έχοντας ακόμα πολλαπλάσιες διαθέσιμες κλίνες, που δεν χρειάστηκαν. Χθες βράδυ είχαμε 118. Χιλιάδες ακόμα κλίνες διαθέσιμες, ευχόμαστε να μην χρειαστούν ποτέ.
Στις 4 Απριλίου φτάσαμε στο μέγιστο διασωληνωμένων, 93 για την ακρίβεια. Κι εκείνη τη μέρα είχαμε διαθέσιμες κλίνες.
Εχει μειωθεί και σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα έχουμε 41, είπε κι εξήρε την δουλειά του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού τονίζοντας ότι πολλοί διασωληνωμένοι βγήκαν νικητές.
Ξοδέψαμε πολλά χρήματα, όμως πετύχαμε τον υγειονομικό στόχο, όχι όπως άλλες χώρες που δαπάνησαν πολλά και δεν είχαν αποτελέσματα.
Οι συνέπειες θα είναι δραματικές και πολυεπίπεδες. Κρίση πρωτόγνωρη. Καμία γενιά δεν έχει ζήσει όμοιά της, εδώ και σχεδόν έναν αιώνα. Θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξη του ανθρώπου κι αφορά τους πάντες, όλες τις χώρες. Δεν κάνει κανέναν κοινωνικό διαχωρισμό και η ίδια η πηγή της, παραμένει αόρατη. Δεν έχει κανέναν υπεύθυνο να κληθεί να λογοδοτήσει».
Τα μέτρα που πήραμε...
Μέχρι τώρα προχωρήσαμε σε μέτρα 17,5 δισ. περίπου το 10% του ΑΕΠ, με ευρωπαϊκούς πόρους θα φτάσει τα 24 δισ. με στόχο την ενίσχυση εισοδήματος και στήριξη ρευστότητας επιχειρήσεων. Κύριο μέλημά μας η προστασία της εργασίας.
Πρώτη η Ελλάδα επέλεξε την οριζόντια απαγόρευση απολύσεων. Ανακουφίζει περισσότερο τους πιο αδύνατους. Ηδη, οι εργαζόμενοι πριμοδοτούνται με 800€ και οι ασφαλιστικές εισφορές καλύπτονται πλήρως από το κράτος, έχουν μείωση ενοικίου 40% και απαλλαγή εισφορών στο δημόσιο.
10 εκατ. ευρώ προς την ρευστότητα. Εργαλεία; Η επιστρεπτέα προκαταβολή, μηχανισμός εγγύησης, επιδότηση για τα δάνεια. Εχω ενημέρωση ότι 15.000 μικρομεσαίοι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον και 1.200 ήδη αίτηση κεφάλαια κίνησης ύψους 200 εκατ. από τα δάνεια.
Μέσα στον Μάιο ξεκινά το πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων ως 80% για κεφάλαια κίνησης ύψους 7 δισ. ευρώ.
Το α' 4μηνο ο ρυθμός απορρόφησης ΕΣΠΑ ήταν ο καλύτερος από τα προηγούμενα 4μηνα.
Συνολικά πάνω από 5 δισ. αναμένεται να δαπανηθούν σε απευθείας ενίσχυση και χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση αγοράς. Από τον Ιούλιο του 2019 έφτασε στο 34% η απορρόφηση του ΕΣΠΑ.
Πρόσθετη ανάσα η 6μηνη αναβολή ΦΠΑ, εισφορών. Την ίδια ώρα το κράτος κατέβαλε όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ως 30.000 για ενίσχυση. Οσες επιχειρήσεις τέλος έκλεισαν, απαλλάχθηκαν από δημοτικά τέλη.
Επίθεση στην αντιπολίτευση...
Το λεφτόδεντρο στέρεψε το 2015. Οσο κι αν το ποτίσετε δεν θα βγάλει καρπούς, είπε και πρόσθεσε: Για το περίφημο μαξιλάρι, δημιουργήθηκε για να αποκοιμηθεί πάνω του η κοινή γνώμη. Ετσι το ονόμασε είπε η προηγούμενη κυβέρνηση το δημόσιο ταμείο. Τα χρήματα μένουν «παγωμένα» ως ενέχυρο της αξιοπιστίας την οποία η χώρα για χρόνια δεν κατείχε. Αν αυτοί που μας ζητούν να ξοδέψουμε, μας ζητούν να πάρουμε αυτά τα χρήματα και να πάμε σε ένα νέο πρόγραμμα αυστηρής επιτήρησης.
Το κράτος κατάφερε παρά το πλήγμα να χρηματοδοτήσει την υγεία και εισοδήματα, απασχόληση, επιχειρήσεις. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα μέτρα που πήραμε επέτρεψαν στην αγορά να αντέξει. Η χώρα κινείται χωρίς το βάρος πλεονασμάτων. Η αγορά, αγοράζει για πρώτη φορά μετά από καιρό τα ομόλογα της χώρας. Εξακολουθούμε ακόμα και σήμερα να δανειζόμαστε με ευνοΐκούς όρους. Η Ελλάδα είναι στις πρώτες σελίδες του διεθνούς Τύπου ως πρότυπο αντιμετώπισης της κρίσης».
Στην αρχή ήταν το στοίχημα η δημόσια υγεία και τώρα είναι να επιστρέψει δυνατή η αγορά, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Επιδότηση μέχρι το τέλος της υγειονομικής κρίσης
- Μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση το κράτος θα συνεχίσει να χορηγεί την αποζημίωση των εργαζόμενων. Το ίδιο και για τα επιδόματα σε ανέργους και μακροχρόνια ανέργους
- Οσοι επιστρέφουν με μειωμένο ωράριο και οι επιχειρήσεις θα έχουν μικρότερο τζίρο, θα δουν τις αποδοχές τους να στηρίζονται από την Πολιτεία. Για πρώτη φορά θα υπάρξει μια ευρέως κλίμακας υποστήριξη και των εργαζόμενων της χώρας, πέραν των ανέργων. Είναι επιβεβλημένο. Πρωτίστως θα χρησιμοποιηθεί το νέο πρόγραμμα SURE. Θα χορηγηθεί πρόσθετη ενίσχυση σε επιχειρηματίες κι επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τα προγράμματα στήριξης.
- Κανείς Ελληνας δεν θα δει το σπίτι του να κινδυνεύει. Παρατείνεται ως το τέλος Ιουλίου 2020 η προστασία της πρώτης κατοικίας.
- Στη διάθεση των επιχειρήσεων παραμένουν όλα τα εργαλεία (επιστρεπτέα προκαταβολή, επιδότηση ενοικίου κτλ)
- Θα υπάρξει νέα δέσμη μέτρων που θα ξεκινήσουν τον Μάιο και θα ανακουφίσουν επιχειρήσεις που θα δουν μειωμένο τον τζίρο τους.
Ερχεται και σχέδιο εξπρές για τον τουρισμό. Στόχος είναι να μειώσουμε το πλήγμα, που θα είναι μεγάλο φέτος, όσο γίνεται και να προετοιμαστούμε έτσι ώστε του χρόνου να αναπληρωθεί πλήρως.
Τσίπρας: Αχρείαστο ρίσκο ανοίγοντας τα σχολεία - Τελευταίοι της Ε.Ε. στα τεστ
«Περνάμε μια πρωτόγνωρη κρίση που απαιτεί σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, αμέσως μετά την ομιλία Μητσοτάκη. «Η αλήθεια είναι», πρόσθεσε, «ότι οι πολίτες και όσοι δίνουν μάχη βρέθηκαν μπροστά και από τις πολιτικές δυνάμεις».
Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι αυτοί που σήμερα η κυβέρνηση αποκαλεί ήρωες τους είχαν καταδικάσει σε τριτοκοσμικές αμοιβές. «Δεν έχω πρόβλημα να παραδεχθώ ότι η κυβέρνησή σας έπραξε το αυτονόητο. Και το λέω με την θετική έννοια του όρου. Στη χώρα μας το αυτονόητο είναι αγαθό εν ανεπαρκεία. Αυτό όμως δεν αρκεί. Ήταν όλος αυτός ο κόσμος που έβαλε ψυχή και πλάτη για να γλιτώσουμε τα χειρότερα. Όλος αυτός ο κόσμος ο ταλαιπωρημένος από χρόνια λιτότητας και μνημονίων δεν μας έδωσε καμία εξουσιοδότηση και λευκή επιταγή για παιχνίδια στις δικές του πλάτες».
Και πρόσθεσε: «Χρόνο μας έδωσε για να αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας και εσείς δεν αξιοποιήσατε τον χρόνο. Και γι’ αυτό έχετε να λογοδοτήσετε. Μόνιμες προσλήψεις κάνατε; Μόλις 300 γιατρούς προσλάβατε και αυτούς συμβασιούχους. Τα κρεβάτια ΜΕΘ ελάχιστα προστέθηκαν. Αυτά με τους αναπνευστήρες δεν είναι ΜΕΘ. Αντί μάλιστα να κάνετε προσλήψεις, εμείς είχαμε προγραμματίσει για 4.000 γιατρούς και νοσηλευτές, εσείς παγώσατε τη διαδικασία».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στη μη πληρωμή υπερωριών στο προσωπικό και για το ζήτημα των τεστ αναρωτήθηκε τι έγινε για να βγούμε με ασφάλεια από την καραντίνα. Αγνοήσατε τις επιστολές πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ότι μπορούν να προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους. Αναρωτήθηκε αν είναι αβλεψία ή σκοπιμότητα και είπε ότι η χώρα μας είναι τελευταία σε τεστ σε όλη την Ευρώπη και η μοναδική χώρα που προσπερνάμε είναι η Βουλγαρία. Πορευόμαστε στα τυφλά με τα μάτια δεμένα, είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε επίσης «γιατί θα ανοίξουν Γυμνάσια και οι δυο τάξεις του Λυκείου. Στο θέμα που διχάζει την επιστημονική κοινότητα εσείς παίρνεται μια απόφαση που ενέχει αχρείαστο ρίσκο και κινδύνους. Τα σχολεία τα ανοίγετε για να δρέψετε δάφνες νικητή που έχετε συνηθίσει. Για να δείξετε ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα που δεν θα έρθει». Αναρωτήθηκε «γιατί τον Μάρτιο τα σχολεία ήταν υγειονομικές βόμβες και τώρα δεν είναι. Γιατί τώρα η μάσκα που ήταν αχρείαστη είναι τώρα επιβεβλημένη και θα επιβάλλονται και πρόστιμα. Υπεύθυνη στάση δεν τη λες αλλά αλλοπρόσαλλη με μεγάλη δόση κομματικής μεροληψίας». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «χρησιμοποιεί την περίσταση για να νομοθετεί και να περνάει τροπολογίες εξυπηρετήσεων».
Μίλησε για ελληνική εκδοχή ολοκληρωτισμού και Ορμπανισμού διερωτώμενος «πώς η κυβέρνηση έδωσε 20 εκατομμύρια ευρώ στα ΜΜΕ παρακάμπτοντας τη Διαύγεια σε μια εταιρεία που συνεργαζόταν με το κόμμα σας προεκλογικά». Αναρωτήθηκε επίσης «πού πάνε τα λεφτά; Δήθεν για να μας ενημερώσουν για την πανδημία και σε site με έδρα τις ΗΠΑ;». Μίλησε για «απόπειρα εξαγοράς και επιβράβευσης των φρονίμων και συνετισμού των ατάκτων. Αυτό είναι ερωτοτροπία με τον ολοκληρωτισμό».
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην αγορά εργασίας μίλησε για πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. «Με βάση αυτό το σχέδιο», είπε, «και όχι με βάση κάποιες λάθος επιλογές μετατρέψατε χιλιάδες εργαζόμενους σε επιδοτούμενους ανέργους. Αφήσατε ανεξέλεγκτες τις απολύσεις. Όλα αυτά ήταν δικές σας επιλογές με ιδεολογικό πρόσημο. Αυτό είναι δική σας έμπνευση και δική σας πατέντα. Το τι δούλεψε και τι όχι βγείτε να ρωτήσετε την αγορά. Τον λογαριασμό θα τον δούμε». Είπε ακόμα ότι «μίλησε με υπεροψία για τις προτάσεις της αντιπολίτευσης για εμπροσθοβαρή και οριζόντια στήριξη της εργασίας. Όλους αυτούς που έχετε αφήσει στην τύχη τους. Στα αιτήματα το Νότου για χρηματοδότηση εσείς απαντάτε ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα;».
ια την ύφεση είπε ότι αν είναι στο 4%, όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, του το χαρίζει. Αν είναι, όμως, παραπάνω τότε θα έχει την υπογραφή του.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο θέμα των voucher και το αποκάλεσε σκάνδαλο. «Ταπεινώσατε τους επιστήμονες, που τους είχατε κάνει σημαία προεκλογικά με μια εξευτελιστική και διάτρητη από κάθε άποψη διαδικασία». Και ρώτησε: «Ξέρατε, κύριε Μητσοτάκη; Και αν δεν ξέρατε γιατί κρατάτε τον κ. Βρούτση στη θέση του;».
Μίλησε επίσης για απευθείας αναθέσεις από το υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής, και άλλα υπουργεία. «Φιλικές» εταιρείες που ξαφνικά άλλαξαν αντικείμενο και άρχισαν να παίρνουν αναθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, για απολυμάνσεις στις φυλακές! Η κοινωνία δεν είναι κουφή και τυφλή.
Κλείνοντας, είπε: «Η κρίση είναι ευκαιρία, πρώτα-πρώτα, να σταθούμε μπροστά σε κάθε πολίτη που δοκιμάζεται, κάθε οικογένεια που βλέπει με φόβο το μέλλον, για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, χέρι με χέρι, τη δοκιμασία της πανδημίας. Να μην αφήσουμε κανέναν μόνο του στη δύσκολη αυτή μάχη. Αλλά και ευκαιρία να αλλάξουμε αντιλήψεις, προτεραιότητες, και πρακτικές. Να έρθει η κοινωνική πλειοψηφία, με μια μεγάλη συμμαχία προόδου και αλλαγής, στο προσκήνιο. Να γυρίσουμε την πλάτη στις πολιτικές απαξίωσης του δημόσιου χώρου, και αποθέωσης των νόμων της αγοράς, ακόμα και σε ευαίσθητους τομείς, όπως η Υγεία, η Παιδεία, το Περιβάλλον. Να ενισχύσουμε τους δεσμούς αλληλεγγύης και συμπόρευσης μεταξύ των κοινωνικών ομάδων και των ανθρώπων.
Να προωθήσουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Ένα κοινωνικό συμβόλαιο που στο προοίμιο του θα γράφει τα μέτρα εξόδου από τη νέα κρίση, με γνώμονα την δίκαιη ανάπτυξη και τα συμφέροντα των πολλών. Και από κεφάλαιο σε κεφάλαιο θα περιγράφει την πορεία της χώρας προς ένα δίκαιο, δημοκρατικό αύριο, με τον άνθρωπο και τις ανάγκες του στο επίκεντρο.
Και ακριβώς γι’ αυτό θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές, αυτό το νέο κοινωνικό συμβόλαιο να γίνει η προγραμματική δέσμευση μιας προοδευτικής κυβέρνησης που θα βασίζεται σε μια ευρεία δημοκρατική και προοδευτική συμπαράταξη.
Και που θα αναλάβει να βγάλει ξανά το καράβι, από τα ταραγμένα νερά της ύφεσης και της κοινωνικής αδικίας, που εσείς με τη πολιτικής σας έχετε εκ νέου οδηγήσει».
«Χειμωνιάτικο» Σαββατοκύριακο με καταιγίδες, μποφόρ και πτώση της θερμοκρασίας - Προβλήματα σε Θεσσαλία, Ήπειρο και Εύβοια λόγω ανέμων
Νέες αποκαλύψεις για την Ειρήνη Μουρτζούκου - Υποδυόταν τη μητέρα του Παναγιωτάκη σε δημοσιογράφο
Πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ παιδί προσβάλλεται από γρίπη των πτηνών
Είναι το «Labour» της Paris Paloma το φεμινιστικό anthem της Gen Z;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr