Κρεσέντο προκλήσεων από την Τουρκία που απειλεί με νέο «Αττίλα»
Στην Κύπρο εκτιµούν ότι η Τουρκία δοκιµάζει τα όρια συµµάχων, γειτόνων και διεθνών οργανισµών, επιδιώκοντας να µετρήσει αντιδράσεις και να διαπιστώσει µέχρι ποίου σηµείου µπορεί να προχωρήσει🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ευθείες απειλές πολέµου και πειρατικές κινήσεις στη θάλασσα, στρατιωτικές ασκήσεις µε πραγµατικά πυρά και αεροµαχίες στο Αιγαίο. Το «οπλοστάσιο» της Τουρκίας ανεβάζει κατακόρυφα την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο – µια Μεσόγειο την οποία το καθεστώς Ερντογάν επιλέγει πια να προσεγγίζει στην πραγµατικότητα όχι ως «λίµνη ειρήνης» (παρά τα όσα δήλωσε ο ίδιος ο Ερντογάν στις 6 Μαΐου), αλλά ως δυνητικό πεδίο πολέµου, θέτοντας, µάλιστα, ως «προϋπόθεση», για να υπάρχει σταθερότητα στην περιοχή, την προηγούµενη εξυπηρέτηση των συµφερόντων όχι µόνο της Τουρκίας, αλλά και του ψευδοκράτους.
Μιλώντας το περασµένο Σάββατο ενώπιον δηµοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόµµατος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Οµέρ Τσελίκ, κάλεσε τους γείτονες σε Αθήνα και Λευκωσία να θυµηθούν τον «Αττίλα», απειλώντας µε νέα τουρκική εισβολή. «Είναι καλό ο Αναστασιάδης να θυµάται το 1974. Είναι καλό να το κρατά φρέσκο στη µνήµη του» διακήρυξε απευθυνόµενος στον πρόεδρο της Κυπριακής Δηµοκρατίας ο Τσελίκ, ένας πολιτικός που είχε µέχρι πρότινος ρόλο κορυφαίου διαπραγµατευτή στις ενταξιακές συνοµιλίες της Τουρκίας µε την ΕΕ.
Αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν, από την πλευρά του, µιλώντας την περασµένη Παρασκευή ενώπιον διπλωµατών στην Αγκυρα, διεµήνυσε µε νόηµα ότι «η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι δυνατή µόνο µέσα από την προστασία των συµφερόντων της Τουρκίας και της “ΤΔΒΚ”».
Μέσα στο Σαββατοκύριακο που πέρασε η τουρκική διπλωµατία φρόντισε να ανοίξει διάπλατα τη βεντάλια των «γκρίζων» διεκδικήσεών της έως και το Αιγαίο, µε τον Τσαγάταϊ Ερτζιγιες να µας υπενθυµίζει µέσω Twitter, ως διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων και Ναυτιλίας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, την πάγια τουρκική άποψη ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, αλλά και τον Χαµί Ακσόι να επαναθέτει, κατά τρόπο αποπροσανατολιστικό, ως εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, θέµα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, σε µια προσπάθεια να παρουσιάσει την Τουρκία ως «απειλούµενη από την ελληνική επιθετικότητα». Ερτζιγιες και Ακσόι αντιστρέφουν την πραγµατικότητα, αποδίδοντας στην Ελλάδα «µαξιµαλιστικές διεκδικήσεις» και «απόπειρες δηµιουργίας τετελεσµένων κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
Υποστηρίζουν, πιο συγκεκριµένα, ότι τα νησιά (τόσο τα µικρά, όπως είναι το Καστελόριζο, όσο και τα µεγάλα, όπως είναι η Κύπρος) µπορεί να έχουν µηδενική ή µειωµένη ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα, ότι όσα Ελλάδα και Κύπρος διεκδικούν ως θαλάσσια σύνορα δεν µπορούν να λογίζονται ως σύνορα της ΕΕ (επειδή δεν έχει συµφωνήσει ως προς τη συγκεκριµένη οριοθέτηση η Τουρκία), αλλά και ότι τα πλοία του ΝΑΤΟ δεν έχουν το δικαίωµα να προσεγγίζουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ούτε καν για ανεφοδιασµό.
Πηγές µε γνώση των εξελίξεων από τη Λευκωσία εκτιµούν ότι η Τουρκία δοκιµάζει, επί του παρόντος, τα όρια συµµάχων (ΗΠΑ κ.ά.), γειτόνων (Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ, Αιγύπτου κ.ά.) και διεθνών οργανισµών (ΕΕ, ΝΑΤΟ, Συµβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κ.ά.), για να διαπιστώσει µέχρι ποιο σηµείο, στην πραγµατικότητα, «την παίρνει» να προχωρήσει, «τσεκάροντας» αντιδράσεις.
Εν τω µεταξύ, µέχρι να γίνουν πράξη οι όποιες αντιδράσεις, εκείνη θα έχει, εν τοις πράγµασι, προχωρήσει στη δηµιουργία τετελεσµένων τουρκικής «παρεµβολής» στις θαλάσσιες περιοχές µεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, µε την παρουσία του πλωτού γεωτρύπανου «Fatih» στα δυτικά της Πάφου να καταγράφεται ήδη ως αρνητικό προηγούµενο.
Αλλά και σε καθαρά στρατιωτικό επίπεδο, η Αγκυρα προχωρά σε νέες επιδείξεις ισχύος σε Αιγαίο, Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, στα όρια δηλαδή της καλούµενης «γαλάζιας πατρίδας», µέσω της καθιερωµένης αεροναυτικής στρατιωτικής άσκησης «Θαλασσόλυκος 2019», που ξεκινά σήµερα και ολοκληρώνεται στις 25 Μαΐου. Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο τουρκικών µεθοδεύσεων, η Κυπριακή ∆ηµοκρατία θωρακίζεται µετερχόµενη «όπλα» νοµικής φύσεως, όπως είναι η έκδοση διεθνών ενταλµάτων σύλληψης για όσους εµπλέκονται άµεσα στην απόπειρα γεώτρησης του «Fatih».
Παράλληλα, συνεχίζει να κινείται διπλωµατικά, καθώς και να προωθεί την υλοποίηση του ενεργειακού της προγράµµατος, σε συνεργασία µε τον γαλλικό κολοσσό της TOTAL, που αναµένεται το προσεχές διάστηµα να επεκτείνει την παρουσία του στο οικόπεδο 7 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονοµικής Ζώνης, µαζί µε την ιταλική ΕΝΙ, και ενδεχοµένως, εν συνεχεία, και στα οικόπεδα 8 και 9, που έχουν ήδη παραχωρηθεί στους Ιταλούς για έρευνες.
Αγωνία για την εκεχειρία στη Γάζα: Συνεχίζει τις επιθέσεις το Ισραήλ - Η Χαμάς έστειλε τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν
Ποιες τραπεζικές προμήθειες μειώνονται από την Τρίτη (21/1) και ποιες παραμένουν σε ισχύ - Αναλυτικός οδηγός
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Έλληνας στο Λονδίνο παρασκευάζει τυλιχτό με γύρο 4 κιλών και έχει τρελάνει τους Άγγλους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr