Netflix: Πώς το Squid Game μπήκε στη ζωή, πώς πήραμε μαθήματα Sex Education και πόση Ελλάδα να αντέξουμε
Κάτι που φθινοπώριασε, κάτι που η τιμή της βενζίνη έφτασε εκείνη του χρυσού, το Netflix προσφέρει φθηνή διασκέδαση και σε οδηγεί σε ακριβές συγκρίσεις: Γιατί οι Κορεάτες «Squid Game» κι οι Βρετανοί «Sex Education» κι εμείς σταθερά μετριότητες; Γιατί;🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Ζούμε στην εποχή του Netlix, ουδεμία αμφισβήτηση! Κάποτε, εμείς οι πιο παλιοί, περιμέναμε (παιδιά τότε) το επόμενο επεισόδιο του Σάιμον Τέμπλαρ με την προσμονή που οι πιο παλιοί από εμάς περίμεναν το Πάσχα. Επίσης κάποτε το «Πέιτον Πλέις» και πολύ αργότερα ο «Άγνωστος Πόλεμος» ήταν το θέμα συζήτησης υπό τον καυτό αέρα των σεσουάρ στα κομμωτήρια και πάνω στην κοπή του τελεμέ στα μπακάλικα…
Και περάσανε χρόνια πολλά μέσα σε λίγην ώρα… Και ο τηλεοπτικός ορίζοντας απλώθηκε από τη μιαν άκρη της Γης ίσαμε την άλλη. Και κάνεις έτσι μ’ ένα κλικ και πιάνεις την Κορέα και ξανακάνεις το ίδιο και πας Αγγλία. Και να δεις που ευχαριστημένος δεν είσαι και πάλι… Εποχή Netflix στον κόσμο ολόκληρο. Αφού πια μέχρι και οι ηλεκτρικές σκούπες έχουν πλήκτρο «Netflix» για να απορροφάει τα συναισθήματα μετά το τέλος κάθε σειράς… Πού λέει ο λόγος!
Και πατάμε το κουμπί και βγαίνουν κάτι παρίες κορεάτες και μας... απαγάγουν στον καναπέ μας. Η σειρά «Squid Game» είναι από τα μέσα του Σεπτέμβρη – από τότε που έπεσε δηλαδή – πρώτη στο τοπ10 της πλατφόρμας του Netflix παγκοσμίως!
Κάποιος φίλος την πρότεινε: «Είδες τους Κορεάτες;» είπε. Σιγά μην δω Κορεάτες, μας φθάνουν τα (υπερεκτιμημένα) «Παράσιτα»…
Αλλά κάτι η τηλεοπτική πανδαισία μπουρδοθεάματος, κάτι που σκοτεινιάζει πια νωρίς το κάναμε το… ατόπημα. Και κολλήσαμε.
Ένα παιδικό παιχνίδι για μεγάλους
Τι είναι το «Squid Game»; Ένα παιδικό παιχνίδι είναι, όπως τα δικά μας τα «στρατιωτάκια αμίλητα αγέλαστα» (ποιος τα θυμάται) ή το «κουτσό»… Τα παιδικά παιχνίδια δηλαδή της γειτονιάς πριν μας κυριεύσουν τα «call of duty» και τα «fortnite»!
Και πώς έχει το πράγμα: Από έναν κεντρικό εγκέφαλο επιλέγονται παίκτες που βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού οικονομικά, που χρωστάνε ακόμα και τη ζωή τους, που ζουν σαν παράσιτα - να τα τα παράσιτα πάλι - για να λάβουν μέρος σε ένα παιχνίδι ζωής ή θανάτου με ένα οικονομικό έπαθλο της τάξης δισεκατομμυρίων.
Ο ήρωας της σειράς (δεν έχει σημασία το όνομά του, ούτε που θα το θυμάστε μόλις τελειώσει και το τελευταίο επεισόδιο…) ζει με την άρρωστη μητέρα του, έχει πίσω του μια κόρη που κατοικεί με την ξαναπαντρεμένη πρώην σύζυγό του, έχει πάθος με τα τυχερά παιχνίδια και η τύχη τον έχει συνδεδεμένο με τον Κιμ Γιονγκ Ουν… Κι όταν όλα είναι μαύρα και θεοσκότεινα έρχεται ένας καλοντυμένος κύριος και του προτείνει να μπει στο… τούνελ όπου υπάρχει ένα φως. Και μπαίνει. Και το φως δεν είναι ακριβώς φως, είναι ένας προβολέας που σε τυφλώνει με εκατομμύρια χαρτονομίσματα, αλλά που σε καίει κιόλας. Το παιχνίδι, ανελέητο: έχασες πεθαίνεις, κέρδισες, συνεχίζεις.
Θεός το χρήμα!
Εκεί ο πρωταγωνιστής βρίσκει τον παιδικό του φίλο, έναν γέροντα καρκινοπαθή, μια όμορφη σκυθρωπή κοπέλα, έναν μαφιόζο, έναν πακιστανό μετανάστη, μια μισότρελη κι όλοι μαζί συνθέτουν το πολύχρωμο «εικονοστοιχείο» του σεναρίου.
Και το παιχνίδι αρχίζει: Σκληρό μα δίκαιο! Στην αρχή, όταν ο θάνατος φανεί πως είναι ο δυνατός αντίπαλος, κάποιοι αντιδρούν. Ψηφίζουν να φύγουν. Όμως… πολλά τα λεφτά Gi-Hun!
Και το θέαμα αρχίζει. Κι εκεί βλέπεις χαρακτήρες που είχες δει (και στα δικά σου) στα δύσκολα να μεταλλάσσονται. Οι σώφρονες να γίνονται στυγεροί, οι καλοί καλύτεροι, οι σκληροί σκληρότεροι και οι τίποτα, τίποτα να παραμένουν!
Ψυχολογικό το όλο στόρι με ένα βασικό άξονα: «Πολλά και ανόσια περί το των πολλών νόμισμα γέγονε», Πλάτωνας… μουστάκια και αν πας και στον Μαρκές ακόμα καλύτερα: «Τα χρήματα είναι τα περιττώματα του διαβόλου»! Κι εκεί ανάμεσα στα περιττώματα του διαβόλου αναζητείς λίγο τον εαυτό σου, τον αλλοτριωμένο φίλο σου, ψάχνεις να δεις που έχει φθάσει το ύψος της δόσης της Diners και αν έχει καλώς λες «ούφφφ» κι αν όχι ψάχνεις κι εσύ τον καλοντυμένο κύριο να σε ρίξει στα «χρυσά περιττώματα».
Έτσι έχει η ιστορία. Η ουσία όμως είναι άλλη: Οι Κορεάτες ξέρουν να φτιάχνουν (και) σειρές να σε γοητεύουν! Τα «Παράσιτα» τρέλαναν το Χόλιγουντ και το «Squid Game» το παγκόσμιο κοινό του Netflix.
Η βία κυριαρχεί, το ψυχολογικό βάρος ασήκωτο, η αγωνία σε κάνει να λες: ακόμα ένα επεισόδιο. Και φθάνεις στο 9ο και τελευταίο και όταν καταλαβαίνεις ότι δεν έχει παρακάτω, στενοχωριέσαι… Εδώ λοιπόν είναι το βαρόμετρο της επιτυχίας: όταν τελειώσει μια σειρά να την συζητάς και να την σκέφτεσαι για μέρες. Οι Κορεάτες πέτυχαν! Με μια αλληγορία δείχνουν την ωμή πραγματικότητα της εποχής μας: Όλα στο βωμό του χρήματος και τα πιο πολλά για το εύκολο χρήμα. Σιγά μην δουλέψουμε; Εμένα έναν έξυπνο δεν μπορούν να συντηρήσουν τόσα κορόιδα; Κι εκεί μπαίνεις στο παιχνίδι, το δίχως αύριο!
Σεξουαλική αγωγή για νέους και μαθήματα ζωής για ενήλικες
Και φεύγουμε από την Κορέα και ταξιδεύουμε με τηλεοπτική ταχύτητα στη Βρετανία. Από εκεί μας ήρθε το Νο2 του τοπ10, η σειρά «Sex Education». Κι εδώ κολλάς! Αν έχεις δει τις άλλες δυο περιόδους, την τελευταία την βλέπεις μέσα σε ένα βράδυ. Αν δεν τις έχεις δει, αρχίζεις Δευτερά και Τρίτη, πριν η γλυκανάλατη - κακοντυμένη Ζενεβιέβ με τις αφέλειες της Μικρής Λουλούς διδάξει styling τις κατά φαντασίαν καλλονές του GNTM έχεις τελειώσει και ψάχνεις την επόμενη σειρά!
Η ιστορία έχει να κάνει με έφηβους ενός ιδιωτικού σχολείου – λυκείου στην Αγγλία. Οι σεξουαλικές τους αναζητήσεις, η σεξουαλική τους ταυτότητα, τα πάθη τους τα ανομολόγητα, οι απορίες τους, όλα επί της μικρής οθόνης. Κι εδώ είναι το μυστικό της σειράς: Αν και σε πρώτη θέαση δείχνει κωμική και εφηβική δεν είναι με τίποτα. Είναι κάτι σαν κωμωδία, με δραματικές αποχρώσεις και κυρίως το κοινό που απευθύνεται είναι οι «διαχειριστές» των εύθραυστων εφηβικών ψυχών, οι μεγάλοι. Οι μεγάλοι που τα προβλήματά τους είναι πιο σύνθετα και περισσότερο μπερδεμένα από τα σεξουαλικά των Teenagers. Η ερμηνευτική παρουσία της Τζίλιαν Άντερσον (πρόσφατα βραβευμένης με Εμι για το ρόλο της Μάργκαρετ Θάτσερ στο The Crown» είναι καταλυτική!
To sex είναι ηλίθιε...
Η ιστορία απλή: Ένας έφηβος, ο γιος μιας ξυχοθεραπεύτριας στήνει με την συμμαθήτριά του (ανεκπλήρωτο πόθο του) μια εταιρία όπου καταφεύγουν οι προβληματισμένοι νέοι για σεξοσυμβουλές. Και πάνω σ’ αυτά τα θεμέλια σιγά σιγά χτίζεται μια γοητευτική και ενδιαφέρουσα ιστορία. Οι γκέι, οι στρέιτ, οι μάτσο, οι αυτοϊκανοποιούμενοι, οι ουδέτεροι, οι δήθεν, οι ισοπεδωμένοι από τους γονείς, αναμιγνύουν τις ιστορίες τους με τις ιστορίες των αποτυχημένων, μπερδεμένων, παραδομένων στα πάθη, ακατάλληλων για γονείς, μεγάλους και η σειρά γίνεται must.
Το γέλιο συναντάει τη συγκίνηση, και η ώσμωση της καθημερινότητας με την εικονική πραγματικότητα συνθέτουν ένα αρκετά θελκτικό αποτέλεσμα! Κι ακόμα δεν μπήκε ο χειμώνας το Netflix κατάφερε να μας κλείσει εντός, όπως ένα αναπάντεχο lockdown.
Πόση αρπαχτή από προχειρότητες;
Μου λένε ότι ο «Σασμός» είναι σειρά δυνατή. Δεν την είδα. Ακόμη μου λένε ότι οι «Μέλισσες» τσιμπάνε κι εφέτος νούμερα. αλλά δεν είναι όπως πέρυσι. Ούτε αυτές τις είδα. Και τα δυο πατάνε σε χιλιοειπωμένες ιστορίες. Θα μου πεις, τι να γράψεις πια; Έχουν όλα γραφτεί στον 21ο αιώνα! Ναι, αλλά οι Κορεάτες;
Παρακολούθησα όμως το πρώτο επεισόδιο του «Έτερος Εγώ» και γέλασα. Αστυνομικό τμήμα που το είδαν στη NASA και φθόνησαν. Αστυνομικοί που θυμίζουν ζοχαδιασμένο Αλ Πατσίνο , αδιάφορο Τζιν Χάκμαν και πονηρό Mr Bin όλοι σε ένα σενάριο! Σενάριο είπα; Μωρέ πού το έχω ξαναδεί; Και από σκηνοθεσία; Καααάλη!
Βλέπω και κάτι σειρές στην κρατική τηλεόραση που λες: καλά αυτοί ακόμα στην εποχή του «Λούνα Παρκ» και της «Γειτονιάς μας» βολοδέρνουν; Πόση αρπαχτή πια με προχειρότητες;
Είμαστε αυστηροί; Όχι, γκρινιάρηδες είμαστε που βλέπουμε σειρές (και ταινίες ρουμανικές που σκίζουν) στο Netflix και μας πιάνει το παράπονο: Γιατί εμείς χωρίς φαντασία; Τυχαίο που δεν υπάρχει ούτε πεντάλεπτο ελληνικό στην πλατφόρμα;
Πόσο κακό μας έκανε Netflix τελικά. Μας έδωσες το μέγεθος των γυαλιών για να διορθώσουμε την… αμβλυωπία μας.
Σταϊκούρας στο OPEN: Βγαίνει απόφαση για επίδομα φυσικού αερίου - Τι θα γίνει με το μέρισμα
Μαύρα μαντάτα φέρνει η απογραφή πληθυσμού: Μείωση έως 500.000 σε μόνιμους κατοίκους
Απίστευτες κομπίνες πυρόπληκτων: Ακίνητο «μετακόμισε» από Κόρινθο σε Ηλεία για την αποζημίωση
Παπαδόπουλος για σεισμό: Ενεργοποιήθηκε τμήμα ρήγματος στη Θήβα
Σεισμός: Αυτά είναι τα σημαντικότερα ρήγματα στην Ελλάδα
Ερντογάν εκτός ορίων: Τουρκικός ο βυζαντινός δικέφαλος αετός
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr