ΠΑΟΚ σε διαιτητικό δικαστήριο: «Δεν προσβάλαμε απόφαση αθλητικού ποδοσφαιρικού οργάνου»
Το διαιτητικό δικαστήριο εκδίκασε την προσφυγή του Ολυμπιακού εναντίον του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης, για την προσφυγή των δυο ΠΑΕ στα πολιτικά δικαστήρια🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Το διαιτητικό δικαστήριο εκδίκασε (4/6) την προσφυγή του Ολυμπιακού κατά της απόφασης για τη μη αποβολή ΠΑΟΚ και Ξάνθης για την προσφυγή τους στα πολιτικά δικαστήρια. Ο Ολυμπιακός προσέφυγε στο διαιτητικό δικαστήριο θεωρώντας πως δεν εφαρμόστηκε το άρθρο 35 του ΚΑΠ, το οποίο απαγορεύει προσφυγή στα πολιτικά ή διοικητικά δικαστήρια. Ωστόσο, η υπερασπιστική γραμμή του ΠΑΟΚ ήταν ξεκάθαρη, με τον Αχιλλέα Μαυρομάτη, εκ των νομικών του «Δικεφάλου του Βορρά» να τονίζει ότι: «Ο Ολυμπιακός είπε ότι δεν έχουν δικαίωμα να πάμε σε διοικητικά δικαστήρια, ότι είναι αθλητική διαφορά. Μετά μας είπε ότι είστε υποχρεωμένοι να δεχτείτε αυτό που λέει η Επιτροπή. Ήταν ο μόνος δρόμος που είχε ο ΠΑΟΚ για να αντιμετωπίσει μια απόφαση οργάνων της διοίκησης με πολλές ελλείψεις.
Υπάρχει ένα ζήτημα, μετά την απαλοιφή του άρθρου 30 του ΚΑΠ που προέβλεπε πολυϊδιοκτησία, είναι θέμα ερμηνείας. Στον Πειθαρχικό κώδικα γίνεται αναφορά για ανάκληση πιστοποιητικού που δεν έχουμε σε αυτή την περίπτωση. Η απόφαση της ΕΕΑ, που κατά την άποψη μας, δεν θα έπρεπε καν να εξεταστεί από όργανα της ΕΠΟ, δεν γίνεται να μην μπορεί να προσβληθεί σε πολιτικά ή διοικητικά δικαστήρια. Δεν τίθεται θέμα παραβίασης εφαρμογής κανόνων της ΕΠΟ. Δεν προέκυψε θέμα παρακώλυσης της διαδικασίας στα αθλητικά δικαστήρια. Ορθά έχει γίνει χρήση από ΠΑΕ στο παρελθόν, του δικαιώματος προσφυγής στα πολιτικά δικαστήρια για αποφάσεις της ΕΕΑ, ακόμη και από τον Ολυμπιακό».
«Και ο πρόεδρος του Ολυμπιακού έχει προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια»
Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και ο δικηγόρος της Ξάνθης, Χρήστος Δετσαρίδης. «Η προσέγγιση ζητήματος από Σούπερ Λίγκα και ΠΑΟΚ μάς βρίσκει σύμφωνους. Τίθεται ένα ζήτημα απαραδέκτου της διαδικασίας από την πλευρά του Ολυμπιακού, αν έχει έννομο συμφέρον δηλαδή. Τίθεται ένα θέμα για το ποιες είναι οι διαφορές που πρέπει να κριθούν από τα δικαστήρια. Δεν προσβάλαμε καμία απόφαση αθλητικού οργάνου. Η ΕΕΑ ιδρύθηκε με βάση τον αθλητικό νόμο για να έχει το κράτος εποπτεία στο ποδόσφαιρο. Δεν έχουμε προσβάλει την απόφαση του δικαιοδοτικού οργάνου της Λίγκας αλλά την απόφαση της ΕΕΑ στο πλαίσιο του αθλητικού νόμου.
Είναι διοικητική πράξη και μάλιστα εκτελεστή άρα η προσφυγή στη δικαιοσύνη αφορούσε την αναστολή του πιστοποιητικού. Δεν έχουμε προσβολή διατάξεων κανονισμών της ΕΠΟ. Και ο πρόεδρος του Ολυμπιακού (σ.σ. εννοεί τον Βαγγέλη Μαρινάκη) είχε προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια για την προστασία του για την απόφαση απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο. Η διοικητική πράξη που εκδόθηκε από διοικητικό όργανο αφορά κύρωση από τον αθλητικό νόμο και όχι από το άρθρο 35» τόνισε.
«Η πολυϊδιοκτησία αναφέρεται μόνο στο νόμο όχι στους κανονισμούς»
Ο νομικός της Σούπερ Λιγκ, Γιάννης Οικονομάκης, τόνισε ότι η διαφορά που έχει προκύψει δεν υπάρχει πουθενά στους κανονισμούς του ποδοσφαίρου παρά μόνο στον αθλητικό νόμο. «Είμαστε στη δυσάρεστη να αντιδικούν δύο στρατόπεδα των μελών μας. Το 2012 είχε πει η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ: "τι έγινε, γιατί το κράτος υποβιβάζει ομάδες;" και ξεκίνησε ένας πόλεμος. Εγινε μια άτυπη συμφωνία που λέει ότι το κράτος θα διαγιγνώσκει τις παραβάσεις και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο θα επιβάλει τις ποινές. Γι’ αυτό φτάσαμε ως εδώ.
Το ΔΣ έπρεπε να κρίνει αν αυτές οι διαφορές στα πολιτικά δικαστήρια εντάσσονται στο άρθρο 35. Αν ανακύπτουν από εφαρμογή και ερμηνεία των κανονισμών του ποδοσφαίρου. Το αδίκημα πρέπει να προβλέπεται εκεί δηλαδή; Προβλέπεται το αδίκημα της πολυϊδιοκτησίας; Προβλέπεται μόνο στο νόμο, όχι στους αθλητικούς κανονισμούς. Προβλέπονταν πριν από δύο χρόνια, υπήρχε άρθρο αλλά έφυγε. Η διαφορά που έχει προκύψει στα πολιτικά δικαστήρια, η υπόσταση του προβλέπεται μόνο στο νόμο, δεν προβλέπεται πουθενά στους κανονισμούς του ποδοσφαίρου.
Οι δύο ΠΑΕ διώχθηκαν βάσει του πορίσματος της ΕΕΑ, και όχι από τις πειθαρχικές επιτροπές. Και οι ποινές προβλέπονται μόνο από το νόμο και όχι από τους κανονισμούς. Η ΕΠΟ κάνει μόνο την επιμέτρηση, πόσους βαθμούς θα αφαιρέσει. Μιλάμε για αδικήματα εκτός του καταστατικού, των κανόνων της ΕΠΟ. Το άρθρο 35 λέει ότι οτιδήποτε μπορεί να κριθεί στα αθλητικά δικαστήρια, θα κρίνετε εκεί. Και ο Ολυμπιακός έχει προσφύγει στην πολιτική δικαιοσύνη. Αν κάνετε δεκτή την προσφυγή, οι δύο ΠΑΕ δεν έχουν έννομη δικαστική προστασία, ούτε στα διοικητικά θα πας ενώ στα αθλητικά που πήγες, δεν μπήκαν στην ουσία» τόνισε.
«Να μην δημιουργούνται προσχώματα»
Ο Ολυμπιακός εκπροσωπήθηκε από τους Δημήτρη Καρπετόπουλο, Αθανάσιο Τσιρωνά και Ιωάννη Χατζησαββάογλου. «Το άρθρο 35 αναφέρει ότι όλες οι διαφορές που ανακύπτουν από τους κανονισμούς της ΕΠΟ επιλύονται αποκλειστικά από αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα της ΕΠΟ και ότι απαγορεύεται η προσφυγή στα πολιτικά ή διοικητικά δικαστήρια. Η προσφυγή μας έγινε ενώπιον σας στις 3/3. Εκτοτε υπάρχουν 2 αποφάσεις δικαιοδοτικών οργάνων που λένε ότι οι παραβάσεις του άρθρου 69 που έχουν συντελεστεί εμπίπτουν στο κανονιστικό πλαίσιο της ΕΠΟ. Αυτό είναι τελεσίδικο. Συνεπώς έχουμε μια διαφορά από παραβίαση του 69 που εμπίπτει στο ΚΑΠ, στο άρθρο 35» τόνισε μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Καρπετόπουλος.
Και συμπλήρωσε: «Ακολούθησαν και δύο αποφάσεις του διοικητικού Εφετείου και απεφάνθη ότι οι διαφορές είναι ιδιωτικού δικαίου και ανήκουν στις αρμοδιότητες των οργάνων της ΕΠΟ και όχι του διοικητικού Εφετείου. Συνεπώς απαγορεύεται να προσβληθούν στα πολιτικά δικαστήρια. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει».
Ο Αθανάσιος Τσιρωνάς σημείωσε: «Το βασικό ζήτημα είναι αν ΠΑΟΚ και Ξάνθη με την αίτηση ακυρώσεως παραβίασαν το άρθρο 35 του ΚΑΠ που λέει ότι απαγορεύεται η προσφυγή στα διοικητικά και πολιτικά δικαστήρια. Ο νομοθέτης ήθελε να απαγορεύσει κάθε παρέμβαση της πολιτικής ή διοικητικής δικαιοσύνης στα πειθαρχικά όργανα της ΕΠΟ. Αυτό που επιχειρήθηκε δεν είναι να λάβει κάποιος δικαστική προστασία αλλά στην πραγματικότητα η παρεμπόδιση των αθλητικών δικαιοδοτικών οργάνων να ασκήσουν τις αρμοδιότητες τους».
Τέλος, ο Ιωάννης Χατζησαββάογλου, πρόσθεσε, μεταξύ άλλων: «Γιατί θεσπίστηκε η διάταξη του 35; Απέβλεπε σε ένα και μόνο πράγμα. Να μην δημιουργούνται προσχώματα στην διαδικασία απονομής αθλητικής δικαιοσύνης».
Ακολούθως εκδικάστηκε και η προσφυγή της Ξάνθης, για την επιστροφή των πέντε βαθμών για το θέμα της μετοχικής σύνθεσης, στην οποία και επικαλέστηκε την αναστολή του διοικητικού εφετείου.
Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr