Συγκλονίζει η Κάστερ Σεμένια για όσα πέρασε με την υποχρεωτική ορμονοθεραπεία: «Είμαι Αφρικανή, είμαι γυναίκα, είμαι μια διαφορετική γυναίκα»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Συγκλονίζει η χρυσή Ολυμπιονίκης των 800 μέτρων Κάστερ Σεμένια για το... μαρτύριο που πέρασε μετά την ορμονοθεραπεία την οποία την ανάγκασαν να κάνει αλλά και για όλα όσα έχει βιώσει τα τελευταία χρόνια στον χώρο του στίβου.
Η Νοτιοαφρικανή δρομέας παραχώρησε συνέντευξη στον Guardian, στην οποία αποκαλει τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσποδνίας ηλίθιο, καθώς ήταν μεταξύ εκείνων που την υποχρέωσαν να λάβει ορμονοθεραπεία προκειμένου να έχει δικαίωμα συμμετοχής σε αγώνες. «Είμαι Αφρικανή. Είμαι γυναίκα. Μία διαφορετική γυναίκα», αυτή είναι η απάντηση της Σεμένια στην ερώτηση αν είναι γυναίκα στη συνέντευξή της.
Αναφορικά με τη λήψη οιστρογόνων προκειμένου να μειωθούν τα πσοστά τεστοστερόνης στον οργανισμό της είπε: «Θα περιέγραφα (τις επιπτώσεις του φαρμάκου) σαν να ζεις κάθε μέρα με ένα πονεμένο σώμα. Το στομάχι σου καίγεται, έχεις κρίσεις πανικού, ιδρώνεις. Ήταν... ήταν τρελό. Έπρεπε να θυσιάσω τον εαυτό μου για να γίνω η καλύτερη που είμαι. Υπήρχαν μέρες που ζούσα στο σκοτάδι. Μέρες που δεν ήθελα να ξυπνήσω. Αυτά είναι τα πράγματα που οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν όταν η World Athletic λέει: "Πάρε αυτό το φάρμακο". Γάμ***έ τους. Αυτοί οι καρ***δες πρέπει να πάνε να πάρουν οι ίδιοι το φάρμακο και μετά να μας πουν πώς αισθάνονται».
Δεν δίστασε μάλιστα να αποκαλέσει τον πρόεδρο της World Athletics, Σεμπάστιαν Κόου, «ηλίθιο», όπως και τον διευθυντή του τμήματος υγείας και επιστήμης του οργανισμού Δρ. Στέφαν Μπερμόν: «Θα πουν: "Ω, αυτά τα φάρμακα ήταν καλά εποπτευόμενα". Γ**α το, δεν ξέρουν τίποτα γι' αυτό. Αυτά τα φάρμακα δεν είναι καλά για κανέναν, για την υγεία κανενός».
Παρά την τεράστια πρόκληση που αντιμετώπισε η Σεμένια, δεν το έβαλε ποτέ κάτω: «Αυτό ήταν η ζωή, στο τέλος της ημέρας. Είναι η ζωή. Πρέπει να το αντιμετωπίσω. Πρέπει να σηκώσω τον εαυτό μου και να αντιμετωπίσω αυτή την ανοησία. Εκείνη την εποχή δεν έκανα ένα εύκολο ταξίδι, αλλά έπρεπε να το κάνω να φαίνεται εύκολο. Έπρεπε να μάθω πώς να το απολαμβάνω, πώς να ζω με αυτό, ανεξάρτητα από το τι με έκανε να αισθάνομαι και πώς έκανε το σώμα μου να αλλάξει. Αυτό δεν είχε σημασία. Αυτό που είχε μεγαλύτερη σημασία ήταν να τρέξω τον αγώνα, να εκνευρίσω (την World Athletics), να σιγουρευτώ ότι κέρδισα μετάλλια και πήρα όλα αυτά τα βραβεία. Να σιγουρευτώ ότι δεν απέτυχα ποτέ. Προσπάθησαν να με ρίξουν και εγώ δεν απέτυχα ποτέ».
Από το 2009 έως και το το 2017 η Κάστερ Σεμένια αναδείχθηκε δύο φορές χρυσή Ολυμπιονίκης και τρεις φορές Παγκόσμια πρωταθλήτρια στα 800μ., ενώ το 2018 έτρεξε σε 1:54.25 (Νο 4 όλων των εποχών στο αγώνισμα).
Το 2009, κατέλαβε την έκτη θέση στον αγώνα που στιγμάτισε την καριέρα της, ακούγοντας την Ιταλίδα αντίπαλό της, Ελίσα Κούσμα να λέει: «Για μένα, δεν είναι γυναίκα», για να το κάνει ακόμα χειρότερο ο τότε γενικός γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Πιερ Βάις σημειώνοντας τον Ιούλιο του 2010: «Eίναι γυναίκα, αλλά ίσως όχι 100%».
«Είμαστε όλοι διαφορετικοί»
«Σε αυτόν τον κόσμο, είμαστε όλοι διαφορετικοί. Δεν πρέπει να αμφισβητούμε το πώς φαινόμαστε ή το πώς μιλάμε. Μόλις αρχίσεις να αμφισβητείς τον εαυτό σου, δεν θα πάρεις ποτέ απάντηση. Ποτέ δεν θα μάθεις τον λόγο για τον οποίο έχεις αυτή την τεράστια μύτη ή το μεγάλο μέτωπο. Αυτά είναι τα πράγματα με τα οποία είσαι φτιαγμένος! Πρέπει να τα αγκαλιάσετε. Αλλά, αντί γι' αυτό, οι άνθρωποι στην κοινωνία μας αρχίζουν να αμφισβητούν το πώς πρέπει να μοιάζουν οι γυναίκες, επειδή θέλουν οι γυναίκες να μοιάζουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Αυτή είναι η ιστορία που κυκλοφορεί μαζί μου», σημειώνει η Σεμένια που είδε να γράφονται και να λέγονται γι' αυτήν από το ότι είναι τρανς ως διαφυλική: «Δεν χωράω σε αυτούς τους όρους. Αυτοί είναι οι δικοί σας όροι (των μέσων ενημέρωσης). Είμαι Αφρικανή, είμαι γυναίκα, είμαι μια διαφορετική γυναίκα. Αυτός είναι ο μόνος όρος που μπορώ να χρησιμοποιήσω».
Και συνέχισε: «Αυτή είναι ίντερσεξ, αυτή είναι αυτό, αυτή είναι εκείνο. Αυτό είναι η δική τους πεποίθηση - δεν είναι η δική μου πεποίθηση. Αν έχω μια "διαταραχή", δεν δίνω δεκάρα γι' αυτό. Η διαταραχή δεν με καθορίζει ως γυναίκα. Οι διαταραχές δεν σε κάνουν λιγότερο γυναίκα - απλά είσαι διαφορετική. Αν θέλεις να κρύψεις τον άνθρωπο που είσαι, είσαι φυλακισμένος. Θα ζεις πάντα τη ζωή σου, κρατώντας πίσω τον εαυτό σου σκεπτόμενο πως αν άλλοι είδαν κάτι σε σένα, τί θα σκεφτούν. Όχι, να είσαι ο εαυτός μου. Είναι ΟΚ να μιλάς για το πόσο διαφορετικός είσαι. Ναι, δεν είμαι χαρούμενη με το πως αποκαλύφθηκε όλο αυτό με μένα, θα έπρεπε να είμαι εγώ αυτή που θα έκανε την αποκάλυψη, αλλά μου έκαναν μία χάρη. Ναι, μου έκαναν μία χάρη. Και τώρα μπορώ να ζω τη ζωή μου χωρίς να κοιτάζω πίσω».
Πηγή: SDNA
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr