Ολυμπιακοί Αγώνες: Αθλητές και οι θεατές απέτρεψαν ένα ακόμα Βατερλώ για τους Γάλλους – 10 λάθη και παραλείψεις
Τέλος καλό όλα καλά; Σίγουρα όχι!🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού έσβησαν μαζί με την περίεργη Φλόγα τους. Οι αθλητές, οι επιδόσεις και το ήθος τους, οι θεατές και η πανταχού παρουσία τους απέτρεψαν ένα ακόμα Βατερλώ για τους Γάλλους: τα 10 λάθη και παραλείψεις των διοργανωτών.
Τέλος καλό όλα καλά; Σίγουρα όχι! Η Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων δεν είναι από μόνη της ικανή- όσο φαντασμαγορική και άρτια κι αν ήταν- να σκεπάσει τις ασχήμιες των γάλλων διοργανωτών. Πολλοί κάνουν λόγω για Βατερλώ, που όμως αποφεύχθηκε από τους ίδιους τους Αγώνες! Με λίγα λόγια: οι αθλητές και οι επιδόσεις τους, οι θεατές και η παρουσία τους ήταν τα όπλα που έσωσαν την μάχη για τους διοργανωτές!
Σε λίγα χρόνια όλοι θα θυμούνται τον άθλο της Σιφάν Χασάν στα 5000 μ., στα 10000μ. και στον μαραθώνιο, τον κουβανό παλαιστή Μιχαΐν Λόπες και τον αποχαιρετισμό στα όπλα με 5ο συνεχόμενο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο, την Σιμόν Μπάιλς, το παγκόσμιο ρεκόρ της ΜακΛάφλιν και του Ντουπλάντις, το κλάμα του Νόλε τον Τεντόγλου, τον Πετρούνια. Και όλοι, ή σχεδόν όλοι, θα έχουν ξεχάσει τον βορβορώδη Σηκουάνα, την ανοργανωσιά των διοργανωτών, τα μετάλλια που φθείρονταν σαν να ήταν κατασκευασμένα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και πολλά άλλα…Οι Γάλλοι εθίγησαν με όσα είχαμε γράψει στο ethnos.gr με τίτλο: «Γάλλοι, ντροπή σας! Παρακολουθούμε τους χειρότερους Ολυμπιακούς Αγώνες – Από τις αδικίες αθλητών στο βόθρο του Σηκουάνα» και πολλές διαδικτυακές εκδόσεις τους με κορυφαίες εκείνες του Paris Mach, του Le Parisien και της Le Soir σχολίασαν πικρόχολα, κάνοντας λόγο για κατευθυνόμενο δημοσίευμα, όμως συνομιλώντας με τον Έλληνα απεσταλμένο της κορυφαίας σε κυκλοφορία και κύρος ελληνικής εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, τον πολύπειρο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Γιάννη Λαμπίρη (από το 1996 παρακολουθεί από κοντά τους Αγώνες) επιβεβαιώθηκαν τα γραφόμενά μας και προστέθηκαν κι άλλα.
Ο έλληνας δημοσιογράφος, επικαλούμενος και την γνώμη άλλων απεσταλμένων διεθνών μέσων μας παρουσίασε τη ζοφερή εικόνα που κρύφτηκε πίσω από τη λάμψη αθλητών και θεατών.
Συνοπτικά και για να μην μακρηγορούμε και κουράζουμε· άλλωστε οι 33οι Ολυμπιακοί Αγώνες πέρασαν στην Ιστορία και τα υπόλοιπα είναι οι λεπτομέρειες που θα απασχολήσουν τη ΔΟΕ και τα κέρδη της στο μέλλον. Λοιπόν:
1. Ο Σηκουάνας ήταν ακατάλληλος για να κολυμπήσουν τρωκτικά, όχι άνθρωποι και μάλιστα αθλητές που πάλεψαν με τα λύματα και τα ρεύματα επί δυο ώρες για την μαραθώνια κολύμβηση· και το τρίαθλο, μην το ξεχνάμε. Εδώ φάουλ και της Ομοσπονδίας! Πώς αφήνεις εκτεθειμένους τόσους αθλητές στο έλεος των e-Coli;
3. Αν στην Αθήνα το 2004 προσφέρονταν δωρεάν μπουκάλια με νερό σε αθλητές και δημοσιογράφους, στο Παρίσι διαφημίστηκαν απλώς οι ευεργετικές πηγές του τόπου… Στήθηκαν παντού ψύκτες με νερό από τις πηγές, όμως αν δεν είχες παγούρι στις αποσκευές σου παρέμενες διψασμένος όλη μέρα ή θα έπρεπε να αναζητείς τους ψύκτες… Και κάτι ακόμα: στις εγκαταστάσεις της κωπηλασίας παρά τον Μάρνη ποταμό και σε εκείνες του μπιτς βόλεϊ το νερό έφτανε στα στόματα των αποκαμωμένων αθλητών ή δημοσιογράφων από χλιαρό έως καυτό και η χρήση του ήταν μόνο για λούσιμο… Εκτεθειμένες οι σωληνώσεις στο λιοπύρι πρόσφεραν παροχές σάουνας στους διψασμένους…
🤔🤣🥇 pic.twitter.com/HBzbidpjl5
— instasports007 (@instasports007) August 11, 2024
4. Ανεπαρκείς έως απαράδεκτες οι υπηρεσίες του Γραφείου Τύπου προς τους δημοσιογράφους· Βρετανός τις χαρακτήρισε «a piece of shit», ενώ ψιθυριστά κορυφαίος αξιωματούχος της IPS ( Inter Press Service: ένα παγκόσμιο πρακτορείο ειδήσεων), είπε λακωνικά: «τραγική κατάσταση!»…
5. Το μετρό (είχε εξαγγελθεί η δωρεάν μετακίνηση, αλλά έμεινε μόνο εξαγγελία) ήταν λαβύρινθος και όσοι το χρησιμοποίησαν συνήθως χάνονταν στις συνοικίες του Παρισιού. Ανεκπαίδευτοι- κατά τα άλλα πρόθυμοι και φιλόξενοι- εθελοντές περισσότερο αποπροσανατόλιζαν πάρα κατηύθυναν τους επισκέπτες ή τους δημοσιογράφους. Να σημειώσουμε ότι το μετρό του Παρισιού στερείται αναβατορίων για άτομα με ειδικές ανάγκες και πολλοί σκέπτονται τι θα συμβεί με τους Παραολυμπιακούς Αγώνες που ακολουθούν.
6. Δεν χάνονταν μόνο επισκέπτες ή δημοσιογράφοι. Και αθλητές μικρών χωρών δεν έβρισκαν τον δρόμο για τα στάδια τους. Μάλιστα ένας από αυτούς έχασε το αγώνισμά του γιατί περιπλανιόταν κάθιδρος στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας!
7. Διαμαρτυρίες για το Ολυμπιακό Χωρίο. Κάκιστη η ποιότητα του φαγητού, ανεπαρκής η καθαριότητα των δωματίων (ακούστηκε ότι πολλοί αθλητές έδιναν μάχη με τους κοριούς)! Τα κρεβάτια ήταν κοντά και πολλοί αθλητές ίσα που έφθανα να χωρέσουν! «Θεέ μου, αυτά τα κρεβάτια είναι κατασκευασμένα από χαρτόνι· είναι τόσο δύσκαμπτα», είπε η Jasmine Schofield, κολυμβήτρια που αγωνίστηκε για τη Δομινικανική Δημοκρατία.
Οι μπασκετμπολίστες της αμερικανικής ομάδας, αλλά και άλλων ομάδων κατέλυσαν σε ξενοδοχεία που πλήρωσαν οι διοργανωτές για να μην ακούσουν διαμαρτυρίες από τους διάσημους ΝΒΑερς! Ο ιταλός κολυμβητής Τόμας Τσεκόν προτίμησε να κοιμηθεί ήσυχος σε παγκάκι σε πάρκο του Ολυμπιακού χωριού παρά να υποστεί τη ταλαιπωρία του δωματίου του· η εικόνα του έκανε τον γύρο του διαδικτύου! Η κατάσταση στο Ολυμπιακό Χωρίο πήρε μόνο κόκκινες κάρτες από τους ελεγκτές της ΔΟΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ. «Στο Χωριό δεν υπάρχει κλιματισμός, κάνει ζέστη, το φαγητό είναι κακό. Πολλοί αθλητές μετακομίζουν εξαιτίας όλων αυτών», είχε δηλώσει ο Τσεκόν.
8. Έντονη ήταν η έκπληξη από ομάδες μπάσκετ όταν συνειδητοποίησαν αλλαγή των διασταυρώσεων που έφερναν την Εθνική Γαλλίας πάνω στις ΗΠΑ μόνο στον ημιτελικό, αν προχωρούσε. Οι διοργανωτές σφύριξαν αδιάφορα και η Γαλλία πάλεψε στον τελικό- μάταια- απέναντι στον Κάρι και τον ΛεΜπρον Τζέιμς… Όλα έγιναν νομότυπα, ασφαλώς, αφού είχαν προβλεφθεί αρκετά παράθυρα «or…». Ναι μεν αλλά…
9. Περικοπές και στα μετάλλια! Ο Nyjah Huston, χάλκινος ολυμπιονίκης στο street skateboarding παραπονέθηκε για την ποιότητα του μεταλλίου του. «Φαίνεται ότι είχε πάει στον πόλεμο και επέστρεψε», είπε με ειρωνεία. Οι εικόνες που δημοσίευσε ο αθλητής στα κοινωνικά του δίκτυα δεν άργησαν να γίνουν viral.
«Αυτά τα Ολυμπιακά μετάλλια φαίνονται υπέροχα όταν είναι καινούργια, αλλά αφού τα άφησα στο δέρμα μου με λίγο ιδρώτα για λίγο και μετά άφησα τους φίλους μου να τα φορέσουν το Σαββατοκύριακο, προφανώς δεν είναι τόσο υψηλής ποιότητας όσο θα σκεφτόταν κανείς. Είναι σαν να έχει πάει στον πόλεμο και να έχει γυρίσει». Οι χιουμοριστικές απαντήσεις έφθασαν από τους φίλους του Nyjah Huston, με σχόλια όπως: «φαίνεται ότι κέρδισες αυτό το μετάλλιο το 1982» και «Στο Σηκουάνα σου έπεσε και έγινε έτσι;»! Και οι διοργανωτές δια εκπροσώπου τους δήλωσαν στο Time ότι θα αντικατασταθούν τυχόν φθαρμένα μετάλλια των αθλητών…
American skateboarder, Nyjah Huston who won Bronze at the Paris 2024 Olympics has reservations about the quality of the medal after a week in possession of it.😱
— Sports Radio Brila FM (@Brilafm889) August 10, 2024
🎥 @nyjah pic.twitter.com/jT4tYmdb3X
10. Εκτός από τους διοργανωτές των Αγώνων και οι επαγγελματίες του Παρισιού δεν πήραν μετάλλιο… Η αισχροκέρδεια σε βάρος των επισκεπτών έχει γίνει θέμα ακόμα και στην Le Monde: «Ένας περίπατος στο Καρτιέ Λατέν και η Κέλι, μια Καναδή που κάνει διακοπές στο Παρίσι, απαριθμεί τις δυσάρεστες εμπειρίες της από τότε που έφτασε στο Παρίσι. Ένα ποτήρι Coca-Cola χρεώνεται 7€ ! “Σε αυτή την τιμή, στον Καναδά, παίρνω ένα ολόκληρο κιβώτιο!”. Η Καναδή σταμάτησε να ζητήσει πληροφορίες από γάλλο αστυνομικό στα αγγλικά και εκείνος την αποστόμωσε στα γαλλικά “Circulez!” (συνεχίστε…).
Οι αδικίες που πίκραναν αθλητές
Να σημειώσουμε ακόμα πως η γλυκιά γεύση των Αγώνων πίκρισε από τις κατάφωρες αδικίες αθλητών. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ευθύνονται οι διοργανωτές, ακόμα ακούγεται το κλάμα της ξιφομάχου Δώρας Γκουντούρα, η οργή της ρουμανικής ομάδας γυμναστικής, οι φωνές των κοριτσιών της καλλιτεχνικής κολύμβησης, των αθλητών του ποδήλατου BMX.
Και για να είμαστε δίκαιοι: χρυσό μετάλλιο αξίζουν οι θεατές, που γέμισαν όλα τα γήπεδα και τα στάδια, όλες τις ώρες της ημέρας· κάποιες φορές αποδοκιμάζοντας αντίπαλους των Γάλλων, κάποιες άλλες αποθεώνοντας τους νικητές, αλλά πάντα παρόντες δυναμικά!
Και για να κλείσουμε. Πάντα επισημαίνονται παραλείψεις και λάθη στην κολοσσιαία διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων· και οι Γάλλοι, εν μέσω πολιτικής αστάθειας, της πολιορκίας των ακροδεξιών και των πλείστων οικονομικών προβλημάτων, προσπάθησαν για το καλύτερο κι αν δεν το κατάφεραν… σημασία έχει η συμμετοχή, όπως είναι το μότο των Ολυμπιακών Αγώνων.
Δεν περιμέναμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες για να κρίνουμε την γαλλική κουλτούρα, την ποιότητα του «φωτός» του Παρισιού, τον εντυπωσιακό σιδερένιο γίγαντα Άιφελ, την Ιστορία του Ναπολέοντα, του ΝτεΓκωλ, του Βολταίρου, το μέταλλο της φωνής της Εντίθ Πιάφ… Γαλλία θα είναι πάντα η πρωτεύουσα του πολιτισμού του κόσμου με ή χωρίς Ολυμπιακούς Αγώνες! Και όπως έγραψε ο Σαρτρ: «Μπορεί να υπάρξουν καλύτερες εποχές, αλλά αυτή εδώ είναι η δική μας». Μέχρι χθές ζούσαμε Παρίσι, σε τέσσερα χρόνια ραντεβού στο Λος Άντζελες…
Η Μέρκελ... επιστρέφει με τα απομνημονεύματά της - Αναφορές και στην Ελλάδα του 2015
Ρεύμα: Έρχεται νέος φόρος για τις επιδοτήσεις του χειμώνα - Δίχτυ προστασίας και στις επιχειρήσεις
Φαρμακονήσι: Εντοπίστηκαν 19 μετανάστες - Αναζητείται ένα άτομο στη θάλασσα
Το τελευταίο «αντίο» στον Δημήτρη Σούρα - Πλήθος κόσμου στην κηδεία του ψυχιάτρου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr