Συνταγές | Κυριάκος Μελάς

Συνταγή για γλυκιά κολοκυθόπιτα

Εκτέλεση

Τώρα που είναι η εποχή της κολοκύθας μπορείτε να φτιάξετε ένα σωρό πράγματα, από ζυμαρικά και ριζότο μέχρι νόστιμα χειμωνιάτικα τουρλού και συνοδευτικά για το κρέας, αλλά αυτή την γλυκιά κολοκυθόπιτα με το χοντροτριμμένο καρύδι και τις σταφίδες βάλτε την οπωσδήποτε στο πρόγραμμα.  Σε τραβάει από τη μύτη πριν ακόμη μπει στον φούρνο: την ώρα που ετοιμάζεις το σιρόπι (με τα ζουμάκια που θα έχει βγάλει η κολοκύθα) και τη γέμιση, όλη η κουζίνα μοσχοβολάει κανέλα, γαρύφαλλο και πορτοκάλι. Πασπαλισμένη με άχνη ζάχαρη, τραγανή, σιροπιαστή, είναι ωραιότατη.

Δείτε τον Κυριάκο Μελά να παρουσιάζει ένα-ένα τα βήματα της συνταγής στην κουζίνα της εκπομπής «Ποιος είναι πρωινιάτικα;»:

Πληκτρολογήστε για αναζήτηση

 
70'
12

Υλικά

  • 1 συσκευασία φύλλο κρούστας
  • 1.300 γρ. κολοκύθα τριμμένη
  • 200 γρ. ξανθές σταφίδες ή κράνμπερις
  • 120 γρ. καρυδόψιχα
  • 80 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 30 γρ. βούτυρο
  • χυμό 1 πορτοκαλιού
  • 1 ½ κ.σ. κανέλα

Για το σιρόπι:

  • 150 γρ. ζουμί από την κολοκύθα
  • 150 γρ. μέλι
  • φλούδα 1 πορτοκαλιού
  • 5-6 καρφάκια γαρύφαλλο
  • 1 ξύλο κανέλας

Για τα φύλλα:

  • 30 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. ελαιόλαδο