Συνταγές | Κυριάκος Μελάς

Συταγή για πλιγούρι με μανιτάρια και φέτα

φωτογραφία: instagram@kiriakosmelas

Εκτέλεση

Tο πλιγούρι είχε σημαντική παρουσία σε διάφορες τοπικές κουζίνες της Ελλάδας. Το... ξεχάσαμε για ένα διάστημα, πλην όμως το νόστιμο δημητριακό – προϊόν επεξεργασίας του σκληρού σιταριού, επέστρεψε διεκδικώντας εκ νέου μια θέση στο τραπέζι μας. Την αξίζει και με το παραπάνω. Με υψηλή διατροφική αξία, εξαιρετικά χορταστικό λόγω των φυτικών ινών που περιέχει, μπορεί να αξιοποηθεί με πολλούς τρόπους: να αντικαταστήσει το ρύζι σε σούπες, γεμιστά και ντολμαδάκια, να γίνει «πιλάφι» αλλά και να μαγειρευτεί με την τεχνική του ριζότο, όπως προτείνει ο Κυριάκος Μελάς.

Διαλέξτε πορτσίνι, πορτομπέλο ή όποια άλλα μανιτάρια προτιμάτε, πάρτε και λίγο φρέσκο λεμονοθύμαρο και ξεκινήστε, ακολουθώντας τα βήματα της παρασκευής της ιταλικής σπεσιαλιτέ. Αυτό σημαίνει ότι θα σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο με λίγο ελαιόλαδο, θα ρίξετε στο τηγάνι το πλιγούρι, θα το σβήσετε με λευκό κρασί και μετά θα προσθέσετε σταδιακά (σ’ αυτή την περίπτωση μπορείτε και μονομιάς) το ζωμό. Μια που το σπασμένο σιτάρι δεν χυλώνει όπως το ρύζι, θα το χυλώσετε με την αρωματισμένη με λάδι τρούφας πάστα μανιταριών, που φτιάχνεται στο πι και φι στο μπλέντερ, και την φέτα.

Πληκτρολογήστε για αναζήτηση

 
φωτογραφία: instagram@kiriakosmelas
25'
4

Υλικά

  • 400 γρ. πλιγούρι
  • 700 γρ. μανιτάρια
  • 1,2 λίτρα ζωμό από μοσχάρι
  • 200 γρ. φέτα
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • την φλούδα και το χυμό 1 λεμονιού
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κλαδάκι φρέσκο λεμονοθύμαρο
  • 1 κ.γ. σπόρους κόλιανδρου
  • 1 κ.σ. λάδι τρούφας
  • αλάτι – πιπέρι
  • 1/3 ενός μάτσου μαϊντανού για το σερβίρισμα