Πλένετε, καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα κρεμμύδια. Ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε τον αρακά τα κρεμμυδάκια και τα κρεμμύδια 7΄-8΄, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να ξανθαίνουν τα κρεμμύδια.
Προσθέτετε το ρύζικαι ανακατεύετε μέχρι να γίνει διάφανο. Κατόπιν ρίχνετε τον κύβο λαχανικών και το νερό (σε τριπλάσιο όγκο από το ρύζι) σε δόσεις βράζοντας σε μέτρια φωτιά και ανακατεύοντας συστηματικά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
Αν το νερό σας απορροφηθεί πριν το χρόνο βρασμού που δίνει η συσκευασία, προσθέτε λίγο καινούριο, χλιαρό.
Καβουρντίζετε το κουκουνάρι μέσα στο λάδι και το προσθέτετε στο μείγμα με το ρύζι. Ρίχνετε το δύοσμο, το μπλε τυρί και αλατοπίπερο. Ανακατεύετε για να λιώσει το τυρί και σερβίρετε αμέσως, πασπαλίζοντας με φλούδες παρμεζάνας και πιπέρι.