Με μέλι και καρύδια - Τα μελομακάρονα της γιαγιάς
Εκτέλεση
- Χτυπάτε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη για 7-8 λεπτά.
- Σε μεγάλο μπολ ανακατεύετε το χυμό με το κονιάκ και διαλύετε μέσα τη σόδα. Ρίχνουμε το μείγμα στο λάδι, προσθέτετε το ξύσμα, τα μπαχαρικά, το σιμιγδάλι και σταματάμε το χτύπημα.
- Προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι όσο χρειαστεί για να αποκτήσετε μια μέτρια σε υφή ζύμη που να πλάθετε. Πλάθετε μελομακάρονα και πιέζετε την επιφάνειά τους σταυρωτά με το πίσω μέρος ενός πιρουνιού να κάνετε τις αυλακιές.
- Ψήνετε στους 200°C για 15’. Φτιάχνετε το σιρόπι βράζοντας για 5’ όλα τα υλικά. Σιροπιάζετε τα μελομακάρονα, αφού κρυώσουν. Πασπαλίζετε με λίγη επιπλέον κανέλα, αν θέλετε, και χονδροκομμένη καρυδόψιχα. Αφήνετε όλο το βράδυ για να τραβήξουν το σιρόπι.
Tip. Με τη ζύμη αυτή βγαίνουν 50-55 κομμάτια, ανάλογα το μέγεθος. Περισσότερες συνταγές για μελομακάρονα θα βρείτε πατώντας εδώ.