Για το κρασί της Παρασκευής - Πιτσάκια με σπανάκι και ταλαγάνι
Εκτέλεση
Ετοιμάζετε τη ζύμη
- Σε μικρό μπολ διαλύετε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό. Προσθέτετε κατόπιν 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι και ανακατεύετε ελαφρά. Σκεπάζετε το μπολ και αφήνετε το «προζύμι» αυτό να φουσκώσει για 30’ σε χλιαρό μέρος.
- Κοσκινίζετε το υπόλοιπο αλεύρι με το αλάτι φτιάχνοντας ένα λοφάκι. Κάνετε μια λακκουβίτσα στο κέντρο και ρίχνετε μέσα το μείγμα με τη διαλυμένη μαγιά. Προσθέτετε το λάδι και λίγο νερό ακόμη και αρχίζετε να σπρώχνετε το αλεύρι από τα πλαϊνά προς το κέντρο.
- Ζυμώνετε παίρνοντας σιγά σιγά το αλεύρι και όποτε χρειάζεται ρίχνετε νερό, μέχρι να αποκτήσετε μια ζύμη ελαστική που να δουλεύεται εύκολα και να μην κολλάει στα δάκτυλά σας. Φτιάχνετε μια μπάλα με τη ζύμη και τη βάζετε σε μπολ πασπαλισμένο με αλεύρι. Κάνετε με μαχαίρι δύο σχισμές σε σχήμα σταυρού. Σκεπάζετε το μπολ και αφήνετε σε χλιαρό μέρος, μέχρις ότου διπλασιαστεί η ζύμη σε όγκο.
Ετοιμάζετε τα πιτσάκια
- Φτιάχνετε με τη ζύμη 4 βάσεις για πίτσα. Τις τοποθετείτε σε ταψί λαδωμένο και απλώνετε πάνω τους τη σάλτσα ντομάτας.
- Σοτάρετε το σπανάκι σε 2 κουταλιές λάδι και το μοιράζετε στις βάσεις. Κατόπιν, προσθέτετε από πάνω τα φετάκια του τυριού. Αλατοπιπερώνετε και περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Ψήνετε τις πίτσες στους 200 °C για 30’ - 35’ περίπου.
Tip. Μπορείτε να φτιάξετε ακόμη μικρότερα πιτσάκια, μοιράζοντας τη ζύμη σε 8 κομμάτια. Μπορείτε ακόμη να αντικαταστήσετε τη φρέσκια μαγιά με ένα φακελάκι μαγιά στιγμής, μειώνοντας έτσι το συνολικό χρόνο αναμονής στα 30'.