Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Πώς άρχισε η Ρωσική Επανάσταση το 1917 – Η διαδήλωση των γυναικών που άλλαξε την πορεία του κόσμου
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Μια μέρα σαν σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, οι γυναίκες της πρωτεύουσας της Ρωσίας βγαίνουν στους δρόμους: Η Επανάσταση μόλις είχε αρχίσει! Μια πορεία γυναικών άλλαξε του πορεία του ρωσικού έθνους, αλλά και του κόσμου ολόκληρου!
Πραγματικά, είναι ελάχιστα γνωστό το γεγονός ότι η Ρωσική Επανάσταση του 1917 άρχισε από μία πορεία γυναικών και όχι ανδρών! Ήταν 8 Μαρτίου του 1917 (23 Φεβρουαρίου κατά το παλιό ρωσικό ημερολόγιο) και η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αποτελούσε σημαντική μέρα ήδη από τη θέσπιση της, το 1909.
Με αφορμή το γεγονός αυτό, το σκοτεινό 1917, τρία χρόνια μετά την εμπλοκή των Ρώσων στον Μεγάλο Πόλεμο, στην πρωτεύουσα, την Αγία Πετρούπολη, άρχισαν από νωρίς το πρωί να συγκεντρώνεται πλήθος γυναικών! Μέχρι το μεσημέρι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και κυρίως γυναίκες είχαν γεμίσει τη Λεωφόρο Νέφσκι στο κέντρο της πόλης.
Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος πίεζε τρομακτικά μία άρρωστη οικονομία και η πείνα και η εξαθλίωση βρισκόταν πια και στις πύλες των μεγάλων πόλεων της τσαρικής Ρωσίας. Τα συνθήματα για περισσότερο ψωμί, γρήγορα έγιναν συνθήματα για την ανατροπή του καθεστώτος. Το «Κάτω ο Τσάρος», δονούσε την πόλη.
Χιλιάδες οι διαδηλωτές!
Σύντομα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας προσχώρησαν και αρκετοί άνδρες ενώ εξτρεμιστικά στοιχεία εκμεταλλεύτηκαν την αναταραχή, όπως γίνεται συνήθως. Μέχρι να σκοτεινιάσει, 100.000 εργάτριες, εργάτες, αλλά και υπάλληλοι και διανοούμενοι είχαν βγει στους δρόμους και η αστυνομία ανέλαβε τα υπόλοια…
Οι περισσότεροι από τους έμπειρους στρατιώτες βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή του πολέμου και όσοι συγκεντρώθηκαν για να διαλύσουν τη διαδήλωση δεν είχαν και ιδιαίτερη εκτίμηση για την κυβέρνηση τους και τις Αρχές. Ανάμεσά τους ήταν πολλοί δυσαρεστημένοι από την κακή κατάσταση του στρατεύματος, την εξαθλίωση στα πεδία των μαχών, τις ήττες… Γρήγορα κι αυτοί τάχθηκαν με το μέρος των διαδηλωτών ενώ ολόκληρες μονάδες στρατιωτών στασίασαν!
Αστυνομικά τμήματα, δημόσιες υπηρεσίες, δικαστικά κτήρια δέχονταν επιθέσεις, ενώ οι διαδηλωτές εισέβαλλαν σε φρουραρχεία και άρπαξαν όπλα και σφαίρες.
Βεβήλωσαν τον Ιπποπόταμο...
Την επόμενη μέρα, η πλατεία Ζναμένσκαγια έγινε το επίκεντρο των διαδηλωτών. Το τεράστιο άγαλμα του έφιππου τσάρου Αλεξάνδρου Γ' - που είχε το παρατσούκλι Ο Ιπποπόταμος, λόγω του όγκου του - κατακλίστηκε από επαναστάτες ρήτορες, που απαιτούσαν την πτώση της μοναρχίας. Λίγοι ήταν εκείνοι από το αμέτρητο πλήθος που μπορούσαν να ακούσουν τι έλεγαν, αλλά δεν είχε σημασία: Ο κόσμος ήξερε ότι γινόταν «επανάσταση». Αργότερα το ίδιο βράδυ, αφού τα πλήθη διαλύθηκαν, η αστυνομία είδε τη λέξη «Ιπποπόταμος» χαραγμένη στη βάση του αγάλματος του τσάρου…
Ήταν η αρχή του τέλους της προκλητικής, αδιάφορης, εγκληματικής και επικίνδυνης μοναρχίας: Οι ταραχές εξαπλώθηκαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις με αποτέλεσμα μία εβδομάδα μετά ο τσάρος Νικόλαος Β’ να εξαναγκαστεί σε παραίτηση από το θρόνο. Η προσωρινή κυβέρνηση που ανέλαβε έδωσε δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες, όμως η ανεπάρκειά της να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις σε τρόφιμα και να διαχειριστεί την οικονομική κρίση, οδήγησε μέσα στην ίδια χρονιά σε μία δεύτερη επανάσταση, την Οκτωβριανή!
Ρωσική Επανάσταση λοιπόν και οι 10 Ημέρες που Συγκλόνισαν τον Κόσμο; Cherchez la Femme!
Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου - Πήγε στο ΑΤ για να καταθέσει μήνυση κατά του Κουσουλού
Τέλος εποχής για τον ΣΥΡΙΖΑ και λίγα... αλλά καλά προνόμια για το ΠΑΣΟΚ - Πώς αλλάζει το πολιτικό τοπίο
Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρό 10χρονο παιδί - Κατέρρευσε σε εμπορικό κέντρο
Μανούσος Μανουσάκης: Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον σπουδαίο σκηνοθέτη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr