Ο Σφαγέας του Μαλμεντί και το οικτρό τέλος του, 30 χρόνια μετά τα εγκλήματά του
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Την ονόμασαν Σφαγή του Μαλεντί όταν μια μέρα σαν σήμερα, 17 Δεκεμβρίου του 1944, Γερμανοί των Waffen-SS εκτέλεσαν Αμερικανούς αιχμαλώτους πολέμου! Ο επικεφαλής αξιωματικός των Ναζί; Το οικτρό τέλος τον περίμενε 30 χρόνια μετά.
Ήταν 14 Ιουλίου του 1976. Οι Γάλλοι γιόρταζαν την Ημέρα της Βαστίλης. Στο χωριό Τραβέ της Βουργουνδίας, στην ανατολική Γαλλία πυροσβέστες και κάτοικοι δεν είχαν το νου τους στην εθνική γιορτή· πάσχιζαν να σβήσουν τη φωτιά που είχε τυλίξει ένα σπίτι του χωριού, όπου κατοικούσε ο Ράινερ Μπούσμαν, ένας 60άρης Γερμανός που λίγο τον έβλεπαν να κυκλοφορεί, αλλά πολλά άκουγαν γι’ αυτόν. Ήτανε, λέει συγγραφέας ή κάτι τέτοιο, που μετέφραζε κείμενα από τα γαλλικά στα γερμανικά· ήσυχος άνθρωπος και καλοσυνάτος…
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες πυροσβεστών και κατοίκων, η φωτιά έσβησε όταν δεν είχε πια τίποτε άλλο να καταβροχθίσει. Και τότε, μέσα στα αποκαΐδια ξεπρόβαλε η σορός ενός άνδρα, σχεδόν καμένου, που κρατούσε σφιχτά στο ένα χέρι πιστόλι και στο άλλο μια καραμπίνα.Η Σφαγή του Μαλμεντί (Malmedy) διαπράχθηκε από στρατιώτες των Waffen-SS κοντά στην πόλη Malmedy , στο Βέλγιο, κατά τη διάρκεια της Μάχης των Αρδεννών (16 Δεκεμβρίου 1944 – 25 Ιανουαρίου 1945). Οι στρατιώτες της διαβόητης ομάδας Kampfgruppe Peiper, υπό τις διαταγές του αντισυνταγματάρχη Γιόακιμ Πάιπερ, σκότωσαν 84 αιχμαλώτους πολέμου του αμερικανικού στρατού που είχαν παραδοθεί έπειτα από σύντομη μάχη. Και το θανατικό δεν περιορίστηκε σε στρατιώτες που είχαν παραδοθεί: οι μαινόμενοι Ναζί του Πάιπερ επιδόθηκαν σε σφαγές αμάχων και αιχμαλώτων σε βελγικά χωριά και πόλεις.
Έγκλημα και τιμωρία, έπειτα από χρόνια
Ο συνταγματάρχης Πάιπερ – είδωλο για τους ναζιστές ανά τον κόσμο, είχε πολεμήσει σχεδόν όπου πάτησε η ναζιστική μπότα σε Ανατολικό και Δυτικό μέτωπο· όμως δεν ήταν μοναχά η Σφαγή του Μαλμεντί που τον κυνηγούσε σαν μανιασμένη Ερινύα. Ο Πάιπερ ήταν εκείνος που είχε δώσει τη διαταγή να καεί το χωριό Μπόβες στη Βόρεια Ιταλία όπου έχασαν τη ζωή τους 23 πολίτες και εκατοντάδες σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες.
Ο Πάιπερ δεν πλήρωσε ποτέ επίσημα το ακριβές αντίτιμο των εγκλημάτων του: είχε καταδικαστεί σε θάνατο με απαγχονισμό ως εγκληματίας πολέμου, η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη και το 1956- σχεδόν 10 χρόνια μετά- ο Πάιπερ αποφυλακίστηκε!
Μετά 32 χρόνια, ο Πάιπερ πλήρωσε τα επίχειρα των πράξεών του: κάηκε ζωντανός με ένα πιστόλι- άχρηστο για τον φανατικό Ναζί πια- στο καρβουνιασμένο χέρι του…
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr