«Έτσι θα πρέπει να ήταν το Ολοκαύτωμα»: Ένας σεισμός στην Αϊτή, που γέμισε νεκρά κορμιά το νησί
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ένας από τους πολλούς σεισμούς που πλήττουν κάθε χρόνο την Αϊτή, εκείνος του 2010 ήταν ανυπολόγιστα καταστροφικός: μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς, ερείπια και αποκάλυψε την επικίνδυνη ανυπαρξία των Αρχών. Ολοκαύτωμα πραγματικό!
Το νησί Ισπανιόλα, το οποίο μοιράζονται η Αϊτή και η Δομινικανή Δημοκρατία, είναι σεισμικά ενεργό και έχει πλούσιο ιστορικό καταστροφικών σεισμών. Την εποχή που η Αϊτή ήταν γαλλική αποικία, οι σεισμοί καταγράφηκαν από τον Γάλλο ιστορικό Moreau de Saint-Mery.
Ο Γάλλος ιστορικός περιέγραψε με λεπτομέρειες τη ζημιά που προκλήθηκε από έναν σεισμό το 1751, καταγράφοντας ότι: «μόνο ένα κτήριο δεν είχε καταρρεύσει» στην πρωτεύουσα, το Πορτ-ο-Πρενς»! Έγραψε επίσης ότι «ολόκληρη η πόλη κατέρρευσε» από τον σεισμό του 1770. Το Cap-Haitien, μια κοινότητα στα βόρεια του νησιού και το παλάτι Sans-Souci καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια σεισμού στις 7 Μαΐου του 1842.Νοσοκομεία γκρεμίστηκαν
Ο σεισμός έπληξε τις τρεις ιατρικές δομές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα γύρω από το Πορτ-ο-Πρενς, προκαλώντας την πλήρη κατάρρευση ενός κτηρίου. Ένα νοσοκομείο στο Petion-Ville, ένα πλούσιο προάστιο του Πορτ-ο-Πρενς, κατέρρευσε επίσης, όπως και το St. Michel District Hospital στη νότια πόλη Τζακμέλ , που ήταν το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη νοτιοανατολική Αϊτή. Ο σεισμός προκάλεσε σοβαρές ζημιές στον πύργο ελέγχου στο διεθνές αεροδρόμιο Toussaint L'Ouverture.
Η ζημιά που υπέστη το λιμάνι του Πορτ-ο-Πρενς, το κατέστησε ανενεργό επί πολλές εβδομάδες! Οι δρόμοι ήταν αποκλεισμένοι από συντρίμμια κτηρίων ή διαλυμένοι από τον σεισμό. Ο κεντρικός δρόμος που συνδέει το Πορτ-ο-Πρενς με τη Τζακμέλ παρέμεινε αποκλεισμένος για δέκα ημέρες, εμποδίζοντας την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας. Υπήρξαν σημαντικές ζημιές και σε υποδομές τηλεπικοινωνιών. Το δημόσιο τηλεφωνικό σύστημα κατέρρευσε και δύο από τους μεγαλύτερους παρόχους κινητής τηλεφωνίας της Αϊτής, ανέφεραν και ότι οι υπηρεσίες τους είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας από τον σεισμό. Τις νύχτες που ακολούθησαν τον σεισμό, πολλοί κάτοικοι κοιμόντουσαν στους δρόμους, στα πεζοδρόμια, στα αυτοκίνητά τους ή σε αυτοσχέδιες παραγκουπόλεις, είτε επειδή τα σπίτια τους είχαν καταστραφεί είτε επειδή φοβήθηκαν ότι οι κατασκευές που δεν είχαν καταρρεύσει δεν θα άντεχαν τους μετασεισμούς.
Παιχνίδι με τον αριθμό των θυμάτων
Και η πιο θλιβερή ιστορία είχε να κάνει με τους νεκρούς. Σχεδόν αμέσως μετά τον σεισμό, οι εγκαταστάσεις του νεκροτομείου του Πορτ-ο-Πρενς κατακλύστηκαν από πτώματα. Μέχρι τις 14 Ιανουαρίου, χίλιοι σοροί είχαν αφεθεί στους δρόμους και στα πεζοδρόμια! Τα κυβερνητικά κλιμάκια συγκέντρωσαν χιλιάδες νεκρούς με φορτηγά και τους έθαβαν σε ομαδικούς τάφους. Η ζέστη και η υγρασία, έκαναν τα πτώματα, που παρέμεναν θαμμένα στα ερείπια, να αποσυντίθενται και να μυρίζουν.
Ο Mati Goldstein, επικεφαλής της ισραηλινής αντιπροσωπείας της Διεθνούς Μονάδας Διάσωσης, περιέγραψε την κατάσταση σαν Κόλαση: «Παντού κυριαρχεί η έντονη μυρωδιά των σωμάτων που σαπίζουν. Είναι ακριβώς όπως οι ιστορίες που μας λένε για το Ολοκαύτωμα: χιλιάδες νεκρά κορμιά παντού!».
Ο Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέληνος εκτιμούν ότι έως και 3 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν πληγεί από τον σεισμό. Στα μέσα Φεβρουαρίου του 2010, η κυβέρνηση της Αϊτής ανέφερε ότι ο αριθμός των θανάτων έφτασε στις 230.000. Ωστόσο, μια έρευνα από το Radio Netherlands αμφισβήτησε τον επίσημο απολογισμό των νεκρών, αναφέροντας μια εκτίμηση που άγγιζε τους 92.000 θανάτους ως πιο ρεαλιστικό νούμερο. Στην πρώτη επέτειο του σεισμού, στις 12 Ιανουαρίου του 2011, ο πρωθυπουργός της Αϊτής Ζαν Μαξ Μπελερίβ είπε ότι ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό ξεπερνούσε τους 316.000!
Η πιο αξιόπιστη εκτίμηση του αριθμού των θυμάτων του σεισμού στην Αϊτή φαίνεται να είναι εκείνη των 160.000. Και οι σεισμοί συνεχίζονται και η κρατική απουσία επίσης… Να σημειώσουμε ότι η Αϊτή είναι η φτωχότερη χώρα στο δυτικό ημισφαίριο και κατατάσσεται στην 149η θέση από 182 χώρες στον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (HDI).
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr