Γεγονότα της 25ης Μαρτίου που συνέβησαν στην Ελλάδα, αλλά δεν είχαν σχέση με την Επανάσταση του 1821
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Όταν το ημερολόγιο δείξει 25η Μαρτίου ο νους ο ελληνικός ταξιδεύει- πού αλλού;- στο 1821. Κι όμως σημαντικά γεγονότα έχουν συμβεί σαν σήμερα που υπερκαλύπτονται από την καταιγίδα της Ελληνικής Επανάστασης, που συμβολικά έχει οριστεί να γιορτάζεται ανήμερα της γιορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Το 1770, ο Ιωάννης Βλάχος ή Δασκαλογιάννης επικεφαλής Σφακιανών ξεσηκώνεται εναντίον των Οθωμανών. Οι Σφακιανοί εκδίωξαν τον εισπράκτορα των Τούρκων, που πήγε στον τόπο τους για να εισπράξει τον κεφαλικό φόρο και στη συνέχεια επιτέθηκαν και σκότωσαν Οθωμανούς που ζούσαν σε πεδινά της περιοχής και άρπαξαν τις περιουσίες τους. Εκείνη η επανάσταση είχε άδοξο τέλος και οικτρό για τον Δασκαλογιάννη που γδάρθηκε ζωντανός, όπως λέει ο θρύλος ή κρεμάστηκε.
Το 1881, ο βασιλιάς της Ελλάδας Γεώργιος Α’ θεμελιώνει το νοσοκομείο Ευαγγελισμός, ενώ τρία χρόνια μετά, την ίδια ημερομηνία, το μεγαλύτερο θεραπευτήριο των Βαλκανίων ανοίγει την αγκαλιά του στους ασθενείς· στις 16 Απριλίου εισήχθη ο πρώτος ασθενής, ο δεκάχρονος μαθητής Γιώργος Ζιζάκος που νοσηλεύτηκε επί 17 ημέρες και εξήλθε θεραπευμένος.1896 και το (ακόμα σε ισχύ) Ιουλιανό ημερολόγιο δείχνει 6 Απριλίου, αλλά με το Γρηγοριάνο, μια μέρα σαν σήμερα άρχισαν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες, στην Αθήνα.
Και ταξιδεύουμε στο 1924. Ακριβώς 100 χρόνια πριν και ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου- πολιτικός επιστήμονας, κοινωνιολόγος και ηγέτης του κεντρώου δημοκρατικού φιλελεύθερου χώρου, υπουργός σε πολλές κυβερνήσεις και δύο φορές πρωθυπουργός- καταθέτει ψήφισμα στη Δ’ Συντακτική Συνέλευση για την ανακήρυξη αβασίλευτης Δημοκρατίας στην Ελλάδα, κηρύσσοντας έκπτωτη τη μοναρχία, ως συνέπεια της ήττας της Ελλάδας από την Τουρκία κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία. Με τον όρο Β΄ Ελληνική Δημοκρατία περιγράφεται το πολιτικό καθεστώς της Ελλάδας από το 1924 ως το 1935.
Το 1932 γίνονται τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ανδρέα Μιχαλακόπουλο, με επισημότητα και συμμετοχή ξένων αντιπροσωπειών. Η απόφαση για την ανέγερση μνημείου είχε ληφθεί από τη δικτατορία του Θεόδωρου Πάγκαλου. Η θέση του μνημείου είχε υποδειχθεί από τον αρχιτέκτονα που είχε εγκριθεί η μελέτη του, τον Εμμανουήλ Λαζαρίδη. Το μνημείο είναι κενοτάφιο.
Το 1938 εκπέμπει, ακριβώς στις 22:00 για πρώτη φορά ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών (μετέπειτα ΕΙΡ) σε μήκος κύματος 499,2 μέτρα (661 χιλιόκυκλοι). Με αφορμή την Εθνική Επέτειο μεταδίδεται διάγγελμα του βασιλιά Γεωργίου Β’. Και ο χρόνος συνεχίζει να κυλάει στων ανθρώπων τις ζωές…
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr