Εκατόμβη νεκρών και χιλιάδες τραυματίες σε ιστορική μάχη οδήγησαν στην ίδρυση του Ερυθρού Σταυρού
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Μια μέρα σαν σήμερα, 29 Οκτωβρίου του 1863 ιδρύεται ο Ερυθρός Σταυρός. Τέσσερα χρόνια πριν, στις 24 Ιουνίου του 1859 και η Μάχη του Σολφερίνο μαίνεται. Ο Ερυθρός Σταυρός ακόμη δεν υπάρχει ούτε σαν ιδέα. Το Σολφερίνο είναι μικρή πόλη της επαρχίας της Μάντοβα, στη Λομβαρδία της Ιταλίας.
Η πόλη έγινε γνωστή από την ομώνυμη μάχη, στο πλαίσιο του Β’ Πολέμου της Ιταλικής Ανεξαρτησίας, μεταξύ του αυστριακού στρατού υπό τον Φραγκίσκο Ιωσήφ Α΄ και των συνασπισμένων δυνάμεων Γαλλίας και Πεδεμόντιου Οι αντίπαλοι στρατοί συναντήθηκαν τυχαία και δεν είχαν προπαρασκευάσει για τη μάχη.
Η σύγκρουση άρχισε το πρωί και συνεχίστηκε μέχρι το μεσημέρι μέσα σε κλίμα σύγχυσης και αταξίας, ιδιαίτερα σκληρή, με αποτέλεσμα ο αριθμός των απωλειών να είναι απροσμέτρητος. Οι Γάλλοι νίκησαν τους Αυστριακούς, αλλά η βαρβαρότητα και ο βαρύς φόρος αίματος κυριάρχησαν. Οι ανθρώπινες απώλειες ευαισθητοποίησε τον ελβετό έμπορο Ερρίκο Ντινάν (Ζαν Ανρι Ντινάν) που παρατηρούσε από κοντά όσα διαδραματίζονταν και ο που περιέθαλψε, με την βοήθεια των κατοίκων, πολλούς τραυματίες. Ο Ντινάν περιέγραψε την τραγικότητα της μάχης σε ένα βιβλίο του: «Μία ανάμνηση από το Σολφερίνο»· η περιγραφή προκάλεσε εντύπωση σε όσους την διάβασαν. Αποτέλεσμα; Τον Αύγουστο του 1863 πέντε πολίτες της Γενεύης ιδρύουν τη Διεθνή Επιτροπή για τη Βοήθεια των Τραυματιών και δυο μήνες μετά- στις 29 Οκτωβρίου- εκπρόσωποι 16 χωρών ιδρύουν τον Ερυθρό Σταυρό.Μετά έναν χρόνο, τον Αύγουστο του 1864, διοργανώθηκε διεθνής διπλωματική διάσκεψη στην οποία υπογράφτηκε η Συνθήκη της Γενεύης με την οποία αναγνωρίζεται ο ρόλος της Επιτροπής και η υποχρέωση των εμπολέμων να προστατεύουν τους τραυματίες και να τους παρέχουν τις απαραίτητες φροντίδες. Το 1876 η Διεθνής Επιτροπή για τη Βοήθεια των Τραυματιών θα μετονομασθεί σε Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού, δηλαδή με το όνομα που είναι γνωστή σήμερα. Έμβλημα του Ερυθρού Σταυρού υιοθετήθηκε ένας κόκκινος ισοσκελής σταυρός σε λευκό φόντο: η ελβετική σημαία με αντεστραμμένα χρώματα. Οι μουσουλμανικές χώρες που εισήλθαν στον Διεθνή Οργανισμό αργότερα απαίτησαν την αλλαγή του εμβλήματος, που παρέπεμπε στον Χριστιανισμό. Έπειτα από διαπραγματεύσεις αποφασίστηκε οι χριστιανικές χώρες να χρησιμοποιούν τον Ερυθρό Σταυρό και οι μουσουλμανικές χώρες την Ερυθρά Ημισέληνο.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr