Παντού υπάρχει ένας Έλληνας που ξεχωρίζει. Και Πρόεδρος του Παναμά; Γιατί όχι;
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Όποια πέτρα και να σηκώσεις σ’ ολόκληρο τον πλανήτη από κάτω- σαν τους σκορπιούς- είναι ένας Έλληνας. Και κάποιοι από αυτούς τσιμπήσανε την Ιστορία και την άφησαν να απορεί… Στον Παναμά; Στον Παναμά!
Το όνομά του ήταν Δημήτριος Λάκας, στα ισπανικά: Demetrio Basilio Lakas Bahas- οι φίλοι του τον φώναζαν «Τζίμι The Greek» και μια μέρα σαν σήμερα, 18 Δεκεμβρίου του 1969 αναγορεύτηκε σε Πρόεδρος του Παναμά!
Ο Δημήτριος Λάκας ήταν γιος του έλληνα μετανάστη από το Κρανίδι Αργολίδος (που ταξίδεψε το 1920 στον Παναμά) Βασιλείου Λάκκα και της Ζαχάρως Μπαχά· είχε γεννηθεί στην πόλη Κολόν και φοίτησε στο Texas Tech University· πήρε πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων αλλά και Αρχιτέκτονα-Πολιτικού Μηχανικού. Και ο Δημήτρης Λάκας μεγαλούργησε: ίδρυσε κατασκευαστική εταιρία, που μέχρι σήμερα είναι από τις ισχυρότερες του Παναμά (Grupo Lakas). Ο Λάκας ασχολήθηκε με την πολιτική· ήταν Μηχανικός στο υπουργείο Οικονομικών ξαι διετέλεσε διευθυντής του Ταμείου Κοινωνικής ΑσφάλισηςΠρώτος πολίτης της χώρας!
Ο Λάκας ήταν εξαιρετικά δημοφιλής κι όταν ο στρατηγός Ομάρ Τορίγιος Χερέρα αντιμετώπισε στρατιωτικό πραξικόπημα που στόχο είχε την ανατροπή του, αποφάσισε να χρίσει Πρόεδρο της (κατ’ επίφαση) Δημοκρατίας τον «Έλληνα». Ο Λάκας υπηρέτησε ως πρόεδρος του Προσωρινού Κυβερνητικού Συμβουλίου από το 1969 έως το 1972 και ως Πρόεδρος από το 1972 έως το 1978 (η πιο μακροχρόνια θητεία Προέδρου στον Παναμά). Η θητεία του Λάκας στην προεδρία χαρακτηρίστηκε από τη λογοκρισία των μέσων ενημέρωσης και την καταστολή των κινημάτων της αντιπολίτευσης, όμως κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, δρομολογήθηκαν σειρά από αλλαγές στην κοινωνικοπολιτική και οικονομική ανάπτυξη με την ψήφιση νέων νόμων για τις κατασκευές, τις Τράπεζες, την Υγεία, την Εκπαίδευση και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Επιπλέον, στις 11 Οκτωβρίου 1972, εκδόθηκε το τέταρτο Πολιτικό Σύνταγμα του Παναμά, το οποίο είναι μέχρι σήμερα σε ισχύ. Ο Δημήτριος Λάκας διαπραγματεύτηκε τη Συνθήκη Torrijos-Carter του 1977 που μετέφερε τον έλεγχο της Διώρυγας του Παναμά από τις ΗΠΑ στον Παναμά.
Τον Οκτώβριο του 1970, ο Λάκας ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη για να παραστεί στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Δημήτριος Λάκας πέθανε το 1999 σε ηλικία 74 χρονών από υποξική εγκεφαλοπάθεια, που προκλήθηκε από προβλήματα στους νεφρούς και την καρδιά. Ο νεκρός του είναι ενταφιασμένος στον Κήπο της Ειρήνης (Jardin de Paz), στην Πόλη του Παναμά. Παντού, τελικά, υπάρχει ένας Έλληνας!
Κατέρρευσε ψηφιακά το Νοσοκομείο της Νίκαιας: Εξετάσεις, εξιτήρια, μισθοδοσίες... στο χέρι
Η μάχη των... ντεσιμπέλ στη Θεσσαλονίκη: Κάθε μέρα 10 επιχειρηματίες οδηγούνται με χειροπέδες στο κρατητήριο
Φοβερός και «τριπλός» ο Γιάννης Αντετοκούνμπο! Κυπελλούχοι οι Μπακς
Πρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι του Αϊ-Βασίλη»: Ποια μαγαζιά με παιχνίδια αφορά - Τι περιλαμβάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr