Ακρίβεια: Φόβοι για νέο κύμα ανατιμήσεων - Plan b της κυβέρνησης στο ενεργειακό πεδίο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση, καθώς οι εξελίξεις στο ενεργειακό πεδίο μπορεί να οδηγήσουν σε ένα νέο κύμα ανατιμήσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Μέσα σε ένα ρευστό σκηνικό- και με τη ρωσική πλευρά να προχωρά στο κλείσιμο της στρόφιγγας του φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία- πρώτη προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας. Ωστόσο παράλληλα εκφράζονται φόβοι για μια νέα άνοδο των τιμών όχι μόνο στην ενέργεια αλλά και σε βασικά αγαθά, γεγονός που θα οδηγήσει σε έναν επανυπολογισμό των μέτρων στήριξης.
Στην κυβέρνηση έχουν ήδη επεξεργαστεί ένα πακέτο με οριζόντια μέτρα στο ενεργειακό πεδίο και στοχευμένες παρεμβάσεις στο μέτωπο της ακρίβειας (με έμφαση στους πλέον ευάλωτους). Ωστόσο στόχος είναι να μην .. τιναχθεί στον αέρα η δημοσιονομική ισορροπία και επομένως δεν είναι εύκολο να χαραχθεί εκ νέου η στρατηγική σε περίπτωση ενός νέου κύματος ανατιμήσεων. Ουσιαστικά η οικονομία κινείται σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς δεν μπορεί να γίνουν μακροπρόθεσμες προβλέψεις μέσα σε ένα ρευστό διεθνές σκηνικό.
Σε αυτή τη φάση το ενδιαφέρον μονοπωλούν οι εξελίξεις στο ενεργειακό, με την κυβέρνηση να διαβεβαιώνει πως έχει διασφαλιστεί η ομαλή τροφοδοσία και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Χθες πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και αυτό που τονίστηκε- σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές - είναι πως υπάρχει ενεργειακή επάρκεια και δεν αναμένεται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως οι επόμενες πληρωμές της χώρας μας προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τελευταίο 10ήμερο του Μαΐού. Μέχρι τότε θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για το πως κινούνται άλλα κράτη αλλά και εταιρείες στο κρίσιμο αυτό θέμα.
Ουσιαστικά αυτό που μένει να φανεί είναι αν οι πληρωμές θα γίνονται σε ευρώ τα οποία στη συνέχεια με βάση τις νέες απαιτήσεις της Ρωσίας θα μετατρέπονται σε έναν δεύτερο λογαριασμό σε ρούβλια. Παρότι το ποσό που πληρώνεται δεν είναι διαφορετικό το ζήτημα είναι αν με τον τρόπο αυτό παραβιάζονται οι κυρώσεις, στις οποίες δεν περιλαμβάνεται η διακοπή αγοράς φυσικού αερίου (καθώς αυτό θα είχε συνέπειες στις ευρωπαϊκές οικονομίες).
Να σημειωθεί πως στις 2 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. για να συζητηθούν οι επόμενες κινήσεις. Χθες η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν κατηγόρησε την Ρωσία πως προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως μέσο εκβιασμού, ενώ σημείωσε πως υπάρχει στενή επαφή με όλα τα κράτη-μέλη για τις επόμενες κινήσεις.
Τα μέτρα για την ενεργειακή επάρκεια
Ένα σχέδιο πολλών ταχυτήτων έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση για να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξουν προβλήματα με την ομαλή τροφοδοσία της χώρας. «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην φτάσουμε στο σημείο να περιορίσουμε την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος, που είναι απολύτως αναγκαία για τη λειτουργία και των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων» σημείωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Προσέθεσε πως ακόμα και αν η Ρωσία κόψει το φυσικό αέριο «η χώρα έχει λάβει τα μέτρα της έτσι ώστε να μην κατεβάσουμε τον διακόπτη».
Οι βασικές κινήσεις που γίνονται στην ενεργειακή… σκακιέρα είναι οι εξής:
-Ο ΔΕΣΦΑ προωθεί την αναβάθμιση της αποθηκευτικής δυναμικότητας του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας.
-Η ΔΕΠΑ Εμπορίας παρακολουθεί τη διαθεσιμότητα φορτίων LNG στις διεθνείς αγορές προκειμένου να προμηθευτεί επιπλέον φορτία εφόσον κριθεί αναγκαίο.
-Η αύξηση των ροών φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του TAP είναι κάτι που εξετάζεται
-Η εξόρυξη λιγνίτη κατά την επόμενη διετία μπορεί να είναι αυξημένη κατά 50%
-Πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο (ισχύος 1,7 GW) είναι έτοιμες να λειτουργήσουν με diesel.
-Η αποθήκευση αερίου μπορεί να γίνει και στην Ιταλία για τη διατήρηση στρατηγικής εφεδρείας
-Οι επενδύσεις σε ΑΠΕ θα επιταχυνθούν (μάλιστα δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση και σχετικό νομοσχέδιο)
Τέλος, όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές στο σχέδιο εντάσσεται η ολοκλήρωση κρίσιμων υποδομών που θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Για παράδειγμα οι διασυνδετήριοι αγωγοί φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας IGB και Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, οι νέοι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κόρινθο και την Αλεξανδρούπολη αλλά και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες, όπως η Αίγυπτος.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr