Μητσοτάκης προς Τουρκία για 25η Μαρτίου: Η Ελλάδα ούτε έχει φοβίσει ούτε και φοβάται κανέναν
Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
«Η Τουρκία ή θα ακολουθήσει τον δρόμο του Διεθνούς Δικαίου ή αν επιλέξει τον δρόμο της παραβατικότητας αυτό θα οδηγήσει σε συνέπειες», είναι το μήνυμα που έστειλε ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Μάλιστα, ο Ελληνας πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία, λέγοντας: «Επιθυμούμε καλές σχέσεις με τους γείτονές μας, πάντα με ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, αλλά για έναν ειλικρινή διάλογο που θα βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, στις συνθήκες, στους κανόνες ειρηνικής συνύπαρξης και καλής γειτονίας. Χωρίς απειλές, χωρίς προκλήσεις, χωρίς επιθετικές ενέργειες. Η Ελλάδα δεν έχει φοβίσει κανένα, αλλά δεν φοβάται και κανένα».
Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Αναστασιάδη, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε πως στο αυριανό συμβούλιο Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να επιμείνουν στην πολιτική διττής προσέγγισης απέναντι στην Τουρκία. Ο ίδιος ανέφερε πως οι δύο ηγέτες χαιρέτισαν τα συμπεράσματα της έκθεσης Μπορέλ και σημείωσε πως προς το παρόν στην νοτιανατολική Μεσόγειο έχει αποσύρει τα πλοία της από την ΑΟΖ. «Δεν είναι ασήμαντο γεγονός, απομένει να αποδειχθεί ότι θα έχει διάρκεια. Να βεβαιώσει ότι δεν πρόκειται για ένα ελιγμό» σημείωσε. Τόνισε, μάλιστα, πως η Τουρκία είτε θα προχωρήσει στον δρόμο της Ευρωπαϊκής Ενωσης είτε της παραβατικότητας και θα έχει επιπτώσεις».
«Θα υπογραμμίσουμε την πραγματικότητα ότι η τουρκική επιθετικότητα σε βάρος της Κύπρου παραμένει υπονομεύοντας την ευρωπαϊκή πορεία της Άγκυρας αλλά ουσιαστικά και την επανέναρξη των συζητήσεων για την επίλυση του Κυπριακού. Απόδειξη η συνεχιζόμενη άρνηση να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις για το καθεστώς των Βαρωσίων», συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός και παράλληλα έκανε ειδική μνεία στο γεγονός ότι η Τουρκία έχει αποσύρει τα ερευνητικά της πλοία. «Προς το παρόν έχει αποσύρει τα ερευνητικά της πλοία από τις θαλάσσιες ζώνες και την ΑΟΖ. Δεν είναι ασήμαντο αλλά απομένει να αποδειχτεί αν θα έχει διάρκεια», ανέφερε χαρακτηριστικά, πετώντας το μπαλάκι στην Άγκυρα. Είναι, άλλωστε, κατά τον πρωθυπουργό στο χέρι της να επιβεβαιώσει αν πρόκειται για μια ειλικρινή κίνηση αποκλιμάκωσης της έντασης και συμμόρφωσης ή για έναν παραπλανητικό ελιγμό. «Είτε θα ακολουθήσει το δρόμο δικαίου που όλοι προσβλέπουμε η αν θα επιλέξει το δρόμο της παραβατικότητα που θα οδηγήσει σε συνέπειές», πρόσθεσε.
«Προς το παρόν, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία έχει αποσύρει τα ερευνητικά, τα γεωτρητικά της πλοία από τις Κυπριακές θαλάσσιες ζώνες, από την Ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Το γεγονός αυτό δεν είναι ασήμαντο. Ωστόσο, απομένει να αποδειχθεί εάν θα έχει διάρκεια. Και είναι πραγματικά, όπως έχουμε πει πολλές φορές, στο χέρι της Τουρκίας να βεβαιώσει εάν πρόκειται για μία ειλικρινή κίνηση αποκλιμάκωσης της έντασης και συμμόρφωσης με τη διεθνή νομιμότητα ή εάν πρόκειται για έναν ακόμα παραπλανητικό ελιγμό. Αυτό σημειώνει, άλλωστε, και η Έκθεση Borrell, στην οποία ήδη αναφέρθηκα. Είτε η Τουρκία θα ακολουθήσει το δρόμο του Διεθνούς Δικαίου και της προόδου των ευρωτουρκικών σχέσεων, κάτι το οποίο όλοι ευχόμαστε, κάτι στο οποίο όλοι προσβλέπουμε. Ή εάν επιλέξει -που το απευχόμαστε- να μείνει στο δρόμο της παραβατικότητας, αυτός αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε συνέπειες», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
Απευθυνόμενος, μάλιστα, προς τον Νίκο Αναστασιάδη επισήμανε ότι σε κάθε περίπτωση αποτελεί κοινή θέση και των δύο ότι η στάση της Άγκυρας δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίσει από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Σε ό,τι αφορά τη στάση της Αθήνας ξεκαθάρισε ότι πάγια θέση αποτελεί ότι η λύση οφείλει να είναι στο «πλαίσιο του ΟΗΕ, της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, μια διεθνή προσωπικότητα μια κυριαρχία μια ιθαγένεια. «Συνεπώς δεν χρειάζεται να επανάλαβε ότι οι αξιώσεις περί λύση δύο κρατών απορρίπτονται χωρίς συζήτηση από την Ελλάδα και την Κύπρο», είπε για να καταλήξει λέγοντας ότι «επιθυμούμε καλές σχέσεις με τους γείτονες μας, αλλά για έναν ειλικρινή διάλογο που θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, χωρίς απειλές προκλήσεις».
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υποδέχθηκε τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, στο Μέγαρο Μαξίμου, το πρωί της Τετάρτης. Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, έφτασε στη χώρα μας για τους εορτασμούς των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και αφού απεύθυνε τους επίσημους χαιρετισμούς, διευκρίνισε πως τα βασικά θέματα της συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν δύο.
«Η άτυπη διάσκεψη που θα γίνει στη Γενεύη 27 με 29 Απριλίου και βεβαίως το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προκειμένου να συντονιστούμε, από κοινού να αναλάβουμε δράσεις, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε πρώτον την επιτυχία της διάσκεψης. Μια επιτυχία που θα σήμανε τη δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία στο Γενικό Γραμματέα να συγκαλέσει μια νέα σύνοδο για την Κύπρο που θα μας οδηγούσε σε μια λύση, όπως ακριβώς περιγράφεται, είτε στην κοινή δήλωση των δύο ηγετών στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα στις 25 Νοέμβρη του 2019 στο Βερολίνο, που καθόριζε τις παραμέτρους μέσα στις οποίες θα κινηθούμε. Μια θέση που συμπίπτει και με τις δικές μας σημερινές και διαχρονικές διαπιστώσεις αλλά και κοινές θέσεις. Και που, επαναλαμβάνω, δεν θα αποκλίνει από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών που θέλουν την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σ’ ένα βιώσιμο, σ’ ένα λειτουργικό για να είναι και βιώσιμο κράτος, που την ίδια ώρα, βεβαίως, δεν θα παρεκκλίνει από τις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήμασταν και θα παραμείνουμε κράτος-μέλος και συνεπώς δεν μπορεί την ίδια ώρα μέσα από μία λύση να παραγνωρίζουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο», δήλωσε συγκεκριμένα ο Νίκος Αναστασιάδης.
«Θέλω να πιστεύω ότι θα επιτευχθεί εκείνη η συναίνεση που, χωρίς να παραγνωρίζουμε την ανάγκη καλών σχέσεων με την Τουρκία, θα επιτρέψει τον προβληματισμό στην τουρκική πρωτεύουσα πως επιτέλους αν θέλουν να συμβαδίσουν και να πλησιάσουν την Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμοι και να προσαρμοστούν με αρχές, αξίες και προϋποθέσεις που η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει, προκειμένου να επιτευχθεί μία ειρήνη, μία εάν θέλετε εξομάλυνση σχέσεων που θα επιτρέπει την επικράτηση της ειρήνης στη Μεσόγειο», τόνισε μεταξύ άλλων.
Διαβάστε επίσης: Μήνυμα Πούτιν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Ευημερία και ευμάρια στους Ελληνες»
Αυτονόητη η κυκλοφορία τρένων μόνο στα τμήματα με έγκριση ασφαλείας - Νέα πρόστιμα σε ΟΣΕ και Hellenic Train
«Βαθμό» στους...καθηγητές τους θα βάλουν οι φοιτητές - Θα κρίνουν τον τρόπο διδασκαλίας, τη μεταδοτικότητα και την προθυμία
Απίστευτη καταγγελία: Πήραν το 100 για περιστατικό κλοπής και αρνήθηκε να πάει - «Μας είπαν δεν μπορούν να έρθουν»
Από τη Μαρία Κάλλας στον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Γκαμπίτο: Βιογραφίες που φωτίζουν το χθες και εμπνέουν το σήμερα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr