Με ποια στρατηγική σκοπεύει να πάει η κυβέρνηση στη «μάχη» της Βουλής: Βήμα - βήμα ο σχεδιασμός του Μαξίμου
Να περάσει στην αντεπίθεση και να απαντήσει στα σφοδρά πυρά που δέχεται από την αντιπολίτευση θέλει η κυβέρνηση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Να περάσει στην αντεπίθεση και να απαντήσει στα σφοδρά πυρά που δέχεται από την αντιπολίτευση θέλει η κυβέρνηση, που ετοιμάζεται για την.. μάχη στη Βουλή καθώς σήμερα αναμένεται να κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας. Να σημειωθεί εδώ πως απαιτούνται οι υπογραφές τουλάχιστον 50 βουλευτών για πρόταση δυσπιστίας από την αντιπολίτευση και στη Νέα Δημοκρατία περιμένουν να δουν και τι ακριβώς θα αναφέρεται σε αυτή.
Οι τελικές αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις του κυβερνώντος κόμματος θα κλειδώσουν σήμερα σε σύσκεψη στο Μαξίμου, καθώς επιστρέφει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Καναδά. Από το γαλάζιο στρατόπεδο αυτό που επισημαίνεται είναι πως η Δικαιοσύνη ερευνά όλες τις πτυχές της τραγωδίας, ενώ κάνουν λόγο για «αντικυβερνητική εκστρατεία με αιχμή μία εθνική τραγωδία» και για προσπάθεια να αποσταθεροποιηθεί η χώρα.
Είναι ενδεικτική η αναφορά του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος σε ανάρτηση του ανέφερε πως ισχυρά οικονομικά συμφέροντα δεν επιθυμούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει την πολιτική ισχύ που του έδωσε ο λαός στις πρόσφατες εθνικές εκλογές και προσέθεσε πως γύρω από αυτά τα συμφέροντα συνασπίστηκε η αντιπολίτευση. Για «πόλεμο φθοράς της εκλεγμένης κυβέρνησης» στον οποίο «παίρνουν μέρος και οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα» έχει μιλήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Στη Βουλή, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, θα δοθούν όλες οι απαντήσεις και θα αναδειχθεί «η εργαλειοποίηση της τραγωδίας» από κόμματα της αντιπολίτευσης. Η εκτίμηση στην Πειραιώς είναι πως η συζήτηση ουσιαστικά θα συσπειρώσει τους γαλάζιους βουλευτές αλλά και την βάση του κόμματος, ενώ στόχος είναι να παρουσιαστούν αναλυτικά τα όσα έχουν γίνει μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα αλλά και να περιγραφούν οι επόμενες κινήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο κυβερνών κόμμα είχαν υπάρξει σκέψεις να μετατραπεί η πρόταση δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης. Ωστόσο στις συζητήσεις που έγιναν στη συνέχεια επισημάνθηκε πως έτσι κι αλλιώς η καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας συνεπάγεται ουσιαστικά ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, όπως ήδη αναφέρθηκε, θα κλειδώσουν σήμερα με την επιστροφή του πρωθυπουργού από τον Καναδά. Στόχος είναι μετά την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας να ξεκινήσει γρήγορα η σχετική συζήτηση - που θα είναι τριήμερη - καθώς στη Νέα Δημοκρατία δεν θέλουν να περάσει η εντύπωση πως καθυστερούν.
Να σημειωθεί εδώ πως ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και μια αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μόντρεαλ. Όπως επεσήμανε «συζητήσαμε ακόμη τις απειλές κατά της δημοκρατίας μας. Για το γεγονός ότι ο πολιτικός διάλογος σήμερα μπορεί να γίνει τόσο διχαστικός, τόσο διαβρωτικός, που δυσκολευόμαστε να αναγνωρίσουμε την άλλη άποψη, να προσεγγίσουμε την άλλη πλευρά, να διαμορφώσουμε συναίνεση. Όλα όσα είναι τόσο θεμελιώδη για να συνεχίσει να λειτουργεί και να ευημερεί μια ζωντανή δημοκρατία»
Πυρά προς ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
Από την κυβέρνηση θέλουν να σηκώσουν το γάντι και να περάσουν στην αντεπίθεση και απαντάνε σε έντονο ύφος στην αντιπολίτευση. Αυτό που επισημαίνεται πως η Δικαιοσύνη ερευνά όλες τις πτυχές της τραγωδίας, ενώ τονίζεται πως το ηχητικό υλικό έχει δοθεί αυτούσια και χωρίς απομαγνητοφώνηση στις εισαγγελικές αρχές από την πρώτη στιγμή. Και σημειώνεται πως ακριβώς αυτό το υλικό αποτελεί και την βάση της έρευνας και των διώξεων που έχουν ήδη ασκηθεί από τη δικαιοσύνη.
Σε υψηλούς τόνους κριτική ασκείται τόσο προς το ΣΥΡΙΖΑ όσο και προς το ΠΑΣΟΚ. Ειδικότερα από την πλευρά της Ν.Δ. βέλη εκτοξεύονται κατά του Νίκου Ανδρουλάκη τον οποίο κατηγορούν πως μετέτρεψε το κόμμα του σε «πράσινη εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ». Την ίδια στιγμή σφοδρά είναι τα πυρά προς την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη, που κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές με την παρουσία διεθνών παρατηρητών. «Είναι αδιανόητο, 50 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα, ο αρχηγός του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να προσβάλλει τόσο βάναυσα τη λαϊκή βούληση και να παρουσιάζει την Ελλάδα ως τριτοκοσμική χώρα» ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης.
«Όχι» σε μονοθεματική ατζέντα λέει η κυβέρνηση.
Να μην εγκλωβιστεί σε μία μονοθεματική ατζέντα θέλει η κυβέρνηση, που επιδιώκει στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές να ανοίξει τη βεντάλια των θεμάτων και να προωθήσει μια σειρά θετικών μέτρων. Η αύξηση του κατώτατου μισθού πρόκειται να περάσει από το υπουργικό συμβούλιο, ενώ με βάση τον σχεδιασμό προχωράνε και τα κίνητρα αποδοτικότητας στο δημόσιο τομέα. Στόχος είναι το επόμενο διάστημα να δοθεί έμφαση σε θέματα που άπτονται της οικονομίας (καθώς η ακρίβεια παραμένει το βασικό πρόβλημα των νοικοκυριών) αλλά και της καθημερινότητας των πολιτών (υγεία, παιδεία κ.α.).
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr