Κυριάκος Μητσοτάκης: Έφτασε στην Ντάουνινγκ Στριτ για τη συνάντηση με τον Κιρ Στάρμερ
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει επαφές με τον Βρετανό ομόλογό του🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε την πόρτα του αριθμού 10 της Ντάουνιγκ Στριτ, για την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ.
Συγκεκριμένα, η συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για επανεκκίνηση και αναβάθμιση των διμερών σχέσεων Αθήνας - Λονδίνου, σε ένα χρονικό σημείο που είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τη Δύση, λόγω της κλιμάκωσης της έντασης στην Ουκρανία. Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει και το θέμα που υφίσταται εδώ και χρόνια με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, έχοντας ως στόχο την επιστροφή τους στην Ελλάδα.
Το πάγιο ελληνικό αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν σήμερα, αλλά όπως σημειώνεται πρόκειται για ένα ζήτημα που συζητείται με το Βρετανικό μουσείο. Ο Κιρ Στάρμερ εκτιμάται πως θα παραπέμψει εκ νέου στις συζητήσεις με το Βρετανικό Μουσείο, με την κυβέρνηση των Εργατικών να μην αναμένεται πάντως να φέρει εμπόδια αν τελικά υπάρξει σχετική συμφωνία.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και ενδεικτικά αναφέρεται πως σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία YouGov το 53% τάχθηκε υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Στον αντίποδα μόλις το 24% δήλωσε κατά, ενώ το 23% απάντησε πως δεν έχει άποψη.
Επί τάπητος η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα
Υπενθυμίζεται πως σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφέρει «πιστεύω ακράδαντα ότι η στιγμή της επιστροφής των Γλυπτών θα έρθει. Δεν μπορώ να το προσδιορίσω πότε, ούτε με τι ταχύτητα θα γίνει αυτή η επιστροφή. Διότι δεν νομίζω ότι μπορούμε να πιστέψουμε ότι αυτό θα γίνει από τη μια στιγμή στη άλλη. Αλλά δεν θέλω να μπω σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια, παρά μόνο να πω ότι η συζήτηση αυτή με το Βρετανικό Μουσείο παραμένει ενεργή». Υπογράμμισε όμως πως «οι σχέσεις Ελλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου δεν καθορίζονται μόνο από την επιστροφή των Γλυπτών. Έχουμε πολύ σημαντικά ζητήματα να συζητήσουμε, έχουμε μια στενή, μια στρατηγική αμυντική, πολιτική συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο».
Να επισημανθεί πως τους τελευταίους μήνες έχει υπάρξει μπαράζ δημοσιευμάτων σε διεθνή μέσα ενημέρωσης για το θέμα των Γλυπτών (π.χ. Financial Times, Economist, Telegraph). Μάλιστα χθες δημοσίευμα του Guardian, ανέφερε ότι οι συνομιλίες σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα μεταξύ της Αθήνας και του Βρετανικού μουσείου είναι αρκετά προχωρημένες. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα η όποια συμφωνία θα υποστηρίζεται από μια πολιτιστική σύμπραξη μεταξύ των δύο χωρών, με τα Γλυπτά να επιστρέφουν στην Αθήνα με «αντάλλαγμα» έργα τέχνης που θα βρεθούν στο επίκεντρο κυλιόμενων εκθέσεων στο Λονδίνο.
Στο μεταξύ χθες απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δημοσίευμα του Sky News- που ανέφερε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε έως και τρεις ιδιωτικές συναντήσεις με αξιωματούχους του Βρετανικού Μουσείου- ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο. «Δεν υπάρχει συνάντηση ιδιωτική του Πρωθυπουργού για τα Γλυπτά τις τελευταίες εβδομάδες» σημείωσε, ενώ ανέφερε πως «δεν υπάρχει κάτι το οποίο δεν έχει ανακοινωθεί». Παράλληλα τόνισε πως «δεν πρόκειται να απεμπολήσουμε κανένα δικαίωμά μας και να υποχωρήσουμε στο πλαίσιο της διεκδίκησης, ειδικά ως προς το θέμα της κυριότητας».
«Υπάρχει απόσταση ακόμα από το να επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα», λέει ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου
Βουλή: Σε εξέλιξη η συζήτηση για τον κατώτατο μισθό - Ονομαστική ψηφοφορία ζήτησε το ΚΚΕ
Αττική: Συνελήφθησαν ανήλικοι που έκλεβαν αλυσίδες σε λεωφορεία και τραμ
«Εξαιρετική δειλία»: Ο Σον Πεν ξεσπά κατά της Ακαδημίας των Όσκαρ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr