Τσίπρας για Μητσοτάκη: Δεν ήρθε στη Βουλή να απαντήσει για τα εργασιακά
Η κυβέρνηση «επιτείνει επιδεικτικά την ενίσχυσης της εργοδοτικής αυθαιρεσίας» ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Επανέρχεται στην κριτική του προς την κυβέρνηση για τα εργασιακά ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επικρίνει τον πρωθυπουργό ότι «αποφεύγει» να έρθει στη Βουλή για να απαντήσει στην ερώτηση που είχε καταθέσει προς εκείνον, την περασμένη Τρίτη.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για πολιτική στα εργασιακά που έχει το αποτέλεσμα «των απολύσεων μετά από πέντε χρόνια και το διαρκές ξήλωμα όλων των κεκτημένων των εργαζομένων που κατάφερε να θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ».
Ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, με τις αποφάσεις που εξέδωσε και με τις οποίες «επιτείνει επιδεικτικά την ενίσχυσης της εργοδοτικής αυθαιρεσίας», «επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας» όσα ανέφερε στην προαναφερθείσα ερώτηση του προς τον κ. Μητσοτάκη «και ακόμα περισσότερα». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι «ανάπτυξη δεν υπάρχει χωρίς δικαιοσύνη» και πως «η ανάπτυξη είτε θα είναι κοινωνικά δίκαιη, είτε δεν θα υπάρξει και θα μας γυρίσει σύντομα ξανά στην κρίση».
Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Facebook υπενθυμίζει ότι την Τρίτη κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τον κ. Μητσοτάκη «για τα αποτελέσματα της πολιτικής του στα εργασιακά, την επαναφορά των απολύσεων μετά από πέντε χρόνια και το διαρκές ξήλωμα όλων των κεκτημένων των εργαζομένων που κατάφερε να θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ». Όμως, σχολιάζει, «ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν ήρθε στη Βουλή για να απαντήσει, αλλά δύο μέρες μετά, με περίσσιο θράσος και αλαζονεία, ο υπουργός του επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας όσα ανέφερα στην ερώτησή μου και ακόμα περισσότερα».
Ειδικότερα αναφέρει επ' αυτού ότι «με τις αποφάσεις που εξέδωσε ο κ. Βρούτσης -για πολλοστή φορά κατά παραγγελία του ΣΕΒ- επιτείνει επιδεικτικά την ενίσχυση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και πριμοδοτεί όσους παρανομούν σε βάρος των εργαζομένων και του Δημοσίου:
- Κάνει δώρο σε όσους εργοδότες δεν πληρώνουν τις υπερωρίες των εργαζομένων, μειώνοντας το πρόστιμο από 15.000 ευρώ σε 1.000. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι το πρόστιμο 1.635.000 ευρώ που επέβαλε στην Τράπεζα Πειραιώς το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας τον Ιούλιο του 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιούλιο του 2020 επί ΝΔ θα ήταν 109.000 ευρώ.
- Καταργεί το διπλασιασμό του προστίμου για όσους επιχειρηματίες συστηματικά παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, μειώνοντας την επιβάρυνση σε ένα "χάδι" προσαύξησης 10% του αρχικού προστίμου.
- Βάζει όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις στο νέο και ευνοϊκότερο για τους παραβατικούς εργοδότες καθεστώς, ξεπλένοντας τις εκκρεμότητες χιλιάδων παραβατών σε βάρος του Δημοσίου.
- Αυξάνει το όριο των υπερωριών, πριμοδοτώντας την ελαστική εργασία και υπονομεύοντας τη δημιουργία νέων θέσεων».
Ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι «πίσω από όλες αυτές τις "ρυθμίσεις" δεν κρύβεται μόνο η ιδεοληψία του κ. Μητσοτάκη για τους εργαζόμενους», προσθέτοντας ότι «πίσω από αυτές υπάρχουν δεδουλευμένα, η καθημερινότητα χιλιάδων ανθρώπων, η ποιότητα ζωής τους και λίγος ελεύθερος χρόνος με την/τον σύντροφό τους, με την οικογένειά τους».
«Όλα αυτά δεν έχουν σημασία για τον κ. Μητσοτάκη. Μόνο η ανάπτυξη για τις μεγάλες επιχειρήσεις και οι υπόλοιποι στον Καιάδα. Αλλά ανάπτυξη δεν υπάρχει χωρίς δικαιοσύνη», σημειώνει προσθέτοντας πως η ανάπτυξη ή θα είναι κοινωνικά δίκαιη ή δεν θα υπάρξει και θα μας γυρίσει σύντομα ξανά στην κρίση.
Εν είδει υστερόγραφου ο κ. Τσίπρας σχολιάζει ότι αναμένει να δει «πόσες φορές θα αποφύγει να έρθει στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης για να απαντήσει» και καταλήγει: «Όσες και αν το αποφύγει, εγώ δεν θα κουραστώ, κάθε βδομάδα, να επανακαταθέτω την ερώτηση».
Κατώτατος μισθός: Στη Βουλή το νομοσχέδιο - Ποιες αλλαγές έγιναν
ΣΥΡΙΖΑ για σύλληψη Ρωμανού: «Αστυνομικές πρακτικές τύπου "συνήθως υπόπτων" δεν αρμόζουν σε κράτος δικαίου»
Γάζα: Νεκρή όμηρος σε σημείο που δέχθηκε επίθεση από το Ισραήλ ανακοίνωσε η Χαμάς
Μαρινάκης: Η ομιλία του Καραμανλή ήταν ενωτική - Ύβρεις από τον Σαμαρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr