Πρόταση δυσπιστίας: Κομματικές παραλλαγές στο ίδιο θέμα - Ο χρόνος κατάθεσής της, η σκληρή αριθμητική και τα εμπόδια του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ
Τα «ναι» και τα «όχι» στον Φάμελλο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Η πρωτοβουλία Φάμελλου, τα «ναι» των Χαρίτση και Κωνσταντοπούλου, τα «όχι» του Ανδρουλάκη και του Κουτσούμπα και οι κίνδυνοι να «ξεφουσκώσει» η πρόταση δυσπιστίας σε δεύτερο χρόνο.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικοινώνησε χτες με τους επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας με στόχο να κατατεθεί άμεσα πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της γύρω από την τραγωδία των Τεμπών. Ο Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε μάλιστα πως «η συγκάλυψη έχει αποκαλυφθεί και ο κύριος Μητσοτάκης δεν έχει άλλοθι», συμπληρώνοντας «δεν μπορούμε να περιμένουμε. Οι συνθήκες είναι ώριμες. Τα στοιχεία και η ομολογία του κυρίου Μητσοτάκη υπάρχουν και η κοινωνία το απαιτεί».
Τα «ναι» και τα «όχι» στον Φάμελλο
Ωστόσο εισέπραξε μόνο δύο «ναι» πολιτικών αρχηγών, που δήλωσαν διατεθειμένοι να βάλουν οι βουλευτές τους υπογραφές το αίτημα για πρόταση δυσπιστίας. Ο Αλέξης Χαρίτσης της Νέας Αριστεράς και η Ζωή Κωνσταντοπούλου της Πλεύσης Ελευθερίας ξεκαθάρισαν πως θα συνυπογράψουν το άμεσο αίτημα.
Δύο άλλοι όμως πολιτικοί αρχηγοί, αυτοί του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, κράτησαν άλλη στάση. Ο μεν Νίκος Ανδρουλάκης είπε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι επιθυμεί να κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης «έχοντας γνώση των νέων στοιχείων των πορισμάτων, που επίκεινται» και πως «είναι λάθος για λίγες μέρες να χαθεί το ύψιστο κοινοβουλευτικό όπλο της αντιπολίτευσης, δεδομένου ότι βάσει του Συντάγματος θα μπορούμε να επανέλθουμε μετά από 6 μήνες».
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε σύμφωνα με πληροφορίες στον Σωκράτη Φάμελλο πως αν συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 50 υπογραφών βουλευτών, το κόμμα του θα στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας, ωστόσο δεν επιθυμεί να συνυπογράψει το αίτημα με άλλα κόμματα. Όπως μάλιστα σημείωσε το γραφείο Τύπου του Περισσού, το ΚΚΕ απευθύνει μομφή «στην κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και στις πολιτικές δυνάμεις, όπως το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δυνάμεις που προέκυψαν από αυτόν, που στηρίζουν την κυρίαρχη πολιτική, τις κατευθύνσεις της ΕΕ και το σάπιο και διεφθαρμένο κράτος του κεφαλαίου, δηλαδή όλους εκείνους τους παράγοντες που οδήγησαν στο έγκλημα των Τεμπών».
Η αριθμητική και τα προβλήματα από την μετάθεση της πρότασης δυσπιστίας
Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί 26 βουλευτές, της Νέας Αριστεράς έντεκα και της Πλεύσης Ελευθερίας έξι. Το σύνολό τους δηλαδή είναι 43 βουλευτές, επτά λιγότεροι από τον απαιτούμενο αριθμό του 1.6 του σώματος της Βουλής που ορίζει ο σχετικός Κανονισμός. Η προσπάθεια λοιπόν του Σωκράτη Φάμελλου απέτυχε προσωρινά, ωστόσο η δέσμευση του ΠΑΣΟΚ πως θα στηρίξει πρόταση δυσπιστίας όταν κατατεθούν τα πορίσματα του ΕΜΠ και του ερευνητικού κέντρου της Γάνδης, μεταθέτει τον σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία για τις επόμενες εβδομάδες.
Ωστόσο, εδώ προκύπτουν δύο σημαντικά ζητήματα. Αφενός τα κόμματα της λεγόμενης προοδευτικής αντιπολίτευσης δίνουν εικόνα ασυνεννοησίας, καθώς επίσης τα κομματικά επιτελεία δίνουν την εντύπωση πως οι κομματικές τακτικές υπερισχύουν της ανάγκης να εκφραστεί γρήγορα η κοινωνική πίεση που προέκυψε από τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα.
Αφετέρου, δίνεται χρόνος στο Μαξίμου και τον ίδιο τον πρωθυπουργό να αντιδράσει και να προσπαθήσει να «διορθώσει» την πλήρως απαξιωτική εικόνα που έχει στην κοινωνία για τα Τέμπη. Στα δημοσιογραφικά γραφεί κυκλοφορεί έντονα πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει την οδό του ανασχηματισμού, «καρατομώντας» υπουργούς που θεωρεί πως έχουν παίξει αρνητικό ρόλο ή που δεν έσπευσαν να στηρίξουν άμεσα τις κυβερνητικές θέσεις. Υποψήφιοι για αποχώρηση θεωρούνται ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, και ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ δεν αποκλείονται και άλλες «θυσίες».
Αν πράγματι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απομακρύνει υπουργούς του αμέσως μετά την κατάθεση των επίμαχων πορισμάτων, τότε θα ανακτήσει μέρος των δυνάμεών του και θα ισχυρίζεται πως προχώρησε σε κάθαρση, με την ελπίδα να καμφθούν οι κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις. Έτσι η πρόταση δυσπιστίας της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης θα «αδυνατίσει».
Από... κόσκινο η σύμβαση Hellenic Train και Ελληνικού Δημοσίου: Αναθεώρηση ή καταγγελία μετά τα κυβερνητικά πυρά για τα Τέμπη
Νέα συντριβή αεροπλάνου στις ΗΠΑ: Αεροσκάφος με έξι επιβαίνοντες έπεσε σε κατοικημένη περιοχή στη Φιλαδέλφεια
Πρόταση δυσπιστίας: Κομματικές παραλλαγές στο ίδιο θέμα - Ο χρόνος κατάθεσής της, η σκληρή αριθμητική και τα εμπόδια του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ
Υπουργείο Παιδείας: Ιδρύει Ακαδημίες Επαγγελματικής Κατάρτισης με τη σύμπραξη εταιρειών, βιομηχανιών, δήμων
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr