Handelsblatt: Ο Τσίπρας δεν θα δώσει στον Ερντογάν τους οκτώ στρατιωτικούς
O Ερντογάν αρνείται να αποδεχθεί την ελληνική ετυμηγορία, επισημαίνει η γερμανική οικονομική εφημερίδα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
«Πολύ υλικό για σύγκρουση, ελάχιστη κινητικότητα»: Έτσι περιγράφει η Handelsblatt τις σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας, που θέλει να αλλάξει, όπως επισημαίνει, ο Αλέξης Τσίπρας.
«Αλλά μια ξαφνική επιτυχία, όπως αυτή που κατάφερε πέρυσι ο Τσίπρας στις σχέσεις με τη “Μακεδονία” με τη συμφωνία για το όνομα δεν διαφαίνεται μεταξύ των δύο νατοΐκών εταίρων που ερίζουν», σημειώνει.
Η γερμανική οικονομική εφημερίδα παραθέτει τη μακρά λίστα των ελληνοτουρκικών διαφορών, από τις αξιώσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, «που δυσχεραίνει τις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου», μέχρι τις αιτιάσεις της περί περιορισμού των θρησκευτικών ελευθεριών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη και το θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.
Και αναφορικά με το τελευταίο ζήτημα υπογραμμίζει: «Ο Τσίπρας είχε υποσχεθεί στην αρχή τηλεφωνικά στον Ερντογάν να εκδώσει τους φυγάδες στην Τουρκία. Στο μεταξύ, όμως, βρέθηκε με τα χέρια δεμένα: το ανώτατο Δικαστήριο στην Ελλάδα απαγόρευσε την έκδοση των οκτώ ανδρών με το σκεπτικό ότι δεν τους περιμένει μια δίκαι δίκη στην Τουρκία, αλλά βασανιστήρια και κακομεταχείριση.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αρνείται να αποδεχθεί την ελληνική ετυμηγορία και δεν αφήνει ευκαιρία ανεκμετάλλευτη για να θυμίσει στον Τσίπρα την υπόσχεση που δεν τήρησε. Κι όπως λένε στην Άγκυρα, θα ξαναθέσει το θέμα και στη συνάντηση της Τρίτης, πόσω μάλλον που δεν αφορά πλέον μόνον τους οκτώ φυγάδες αξιωματικούς. Ολοένα και περισσότεροι Τούρκοι αναζητούν προστασία από πολιτική καταδίωξη στον γείτονα. Τον περασμένο χρόνο 6949 Τούρκοι υπήκοοι κατέθεσαν αίτηση για χορήγηση ασύλου στην Ελλάδα – σχεδόν τετραπλάσιοι σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και 40πλάσιοι σε σύγκριση με το 2016.
Οι περισσότεροι από αυτούς που αναζητούν προστασία φοβούνται διώξεις στην Τουρκία λόγω των φερόμενων σχέσεών τους με τον υπ’ αριθμόν ένα εχθρό του κράτους, τον Φετουλάχ Γκιουλέν. Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί τον αυτοεξόριστο ιμάμη εγκέφαλο της απόπειρας πραξικπήματος. Για τον Ερντογάν οι φυγάδες είναι «τρομοκράτες» και απαιτεί από τον Τσίπρα την έκδοσή τους.
Αλλά δύσκολα θα συμβεί κάτι τέτοιο. Παρ’ όλα τα λαΐκιστικά αντανακλαστικά τους αμφότεροι οι πολιτικοί είναι πρωτίστως ρεαλιστές. Τα περιθώρια για παραχωρήσεις είναι μικρά για τον Ερντογάν και τον Τσίπρα. Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους βρίσκεται ενώπιον δύσκολων δημοτικών εκλογών στα τέλη Μαρτίου. Η δυσθυμία αυξάνεται στο λαό για την αυξανόμενη ανεργία και τον υψηλό πληθωρισμό. Τα ποσοστά δημοτικότητας του Ερντογάν στις δημοσκοπήσεις βρίσκονται σε χαμηλό τριετίας.
Και παραχωρήσεις προς την Ελλάδα ή μια συμφωνία στο Κυπριακό θα εκλαμβανόταν ως ένδειξη αδυναμίας. Αλλά και ο Τσίπρας είναι στριμωγμένος. Μπορεί να τον επιδοκιμάζουν πολύ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ για τη συμφωνία στο μακεδονικό, αλλά στο εσωτερικό μέτωπο η συμφωνία είναι μη δημοφιλής, καθώς την απορρίπτουν επτά στους δέκα Έλληνες. Αν έκανε ο Τσίπρας τώρα βήματα και προς την Τουρκία αυτό θα αποδυνάμωνε ακόμη περισσότερο τις ούτως ή άλλως μικρές ελπίδες του στις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν το αργότερο τον Οκτώβριο».
Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr