Πρόκληση Τσαβούσογλου για Μητσοτάκη στο Κογκρέσο: Όλοι δέχονται χειροκροτήματα - Τα παράπονα στον Μπλίνκεν για την Κύπρο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
«Στη συνάντησή μας σήμερα είπα στον Μπλίνκεν ότι στα θέματα Κύπρου – Τουρκίας – Ελλάδας υπήρχε πάντα ισορροπία. Τον τελευταίο καιρό του είπα ότι αυτή η ισορροπία έχει χαθεί. Και είπαν ότι θα τη διασφαλίσουν αυτή την ισορροπία. Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι υπέρ των δικαιωμάτων και του δικαίου», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στη συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχολίασε και την ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, υποτιμώντας το χειροκρότημα που έλαβε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενώ υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν έχει να ντραπεί για τίποτα.
«Πρώτα απ' όλα, σχετικά με την Ελλάδα και την Κύπρο, όποιος θέλει και όπου θέλει ας τον χειροκροτούν. Όλος ο κόσμος και ο ΟΗΕ γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Ε/Κ πλευρά ήταν αυτή που απορρίπτει όλα τα σχέδια και τις προτάσεις λύσης εδώ και 55 χρόνια. Αυτή η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Όλοι ξέρουν ποιοι απέρριψαν το σχέδιο Ανάν. Όλοι γνωρίζουν ποιος σηκώθηκε από το τραπέζι στο Κραν Μοντανά. Άρα δεν έχει σημασία ποιος και που χειροκροτούν κάποιον. Όλοι όσοι μιλούν στο Κογκρέσο των ΗΠΑ καταχειροκροτούνται και μάλιστα αρκετές φορές. Αυτό είναι μια παράδοση. Γίνεται. Δεν έχουμε να ντρεπόμαστε για τίποτα».
Τι θέλει η Τουρκία από Σουηδία-Φινλανδία;
Αναφορικά με το κρίσιμο ζήτημα της ένταξης των 2 σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε: «Τι είναι αυτό που θέλουμε; Είναι απαράδεκτο οι σύμμαχοι και τα κράτη που θέλουν να είναι υποψήφια μέλη να υποστηρίζουν οργανώσεις που μας στοχοποιούν. Για παράδειγμα, η Σουηδία τους προμηθεύει όπλα. Τα έδιναν για να πολεμήσουν τον ISIS, αλλά μας επιτίθεντο με αυτά τα όπλα, στρατιώτες μας σκοτώνονταν με αυτά τα όπλα. Είναι επίσης απαράδεκτο η χώρα ή οι σύμμαχοι που θέλουν να είναι σύμμαχοι να επιβάλλουν περιορισμούς σε αμυντικά προϊόντα έναντι άλλου συμμάχου. Ξεκαθαρίζουμε ότι αυτές οι ανησυχίες πρέπει να ληφθούν υπόψη. Αυτό είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη από όλες τις χώρες, όχι μόνο από τη Σουηδία και τη Φινλανδία».
Τι θέλει η Τουρκία από τις ΗΠΑ;
Αντίστοιχα, από τις ΗΠΑ, αυτό που θέλει η Τουρκία, όπως επισήμανε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, είναι άρση των κυρώσεων και να σταματήσει η υποστήριξη στους Κούρδους της Συρίας. «Αυτό που θέλουμε από τις ΗΠΑ είναι οι κυρώσεις CAATSA να σταματήσουν. Η Αμερική πρέπει επίσης να σταματήσει να υποστηρίζει το PKK και το YPG. Δεν πρέπει να υποστηρίζουν τη διαίρεση της Συρίας. Οι σύμμαχοι δεν πρέπει να καταφεύγουν σε κυρώσεις ο ένας εναντίον του άλλου», ανέφερε.
«Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει μια συνάντηση σε επίπεδο ηγετών»
Όσον αφορά τις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τη συνάντηση «θετική», ενώ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει και μία συνάντηση κορυφής μεταξύ Ερντογάν-Μπάιντεν. «Μπορώ να πω ότι έγινε μια θετική συνάντηση. Θα υπάρξουν συναντήσεις σε υπουργικό επίπεδο και ελπίζουμε και σε επίπεδο ηγετών. Θέλουμε αυτός ο μηχανισμός να είναι προσανατολισμένος στο αποτέλεσμα. Η απαντητική επιστολή του υπουργού Εξωτερικών στο Κογκρέσο σχετικά με τα F-16 είναι σημαντική. Τονίζει ότι είναι σημαντικό όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για τη σύμμαχό της, τις ΗΠΑ. Αυτή τη στιγμή οι συνομιλίες μεταξύ των στρατιωτικών προχωρούν καλά. Μέχρι στιγμής, η πλειοψηφία των μηνυμάτων από το Κογκρέσο είναι θετικά. Οι συνεργάτες μας βρίσκονται σε επαφή. Όσον αφορά αυτό το θέμα, τόσο η αμερικανική διοίκηση όσο και εμείς πρέπει να συνεχίσουμε το θετικό έργο του Κογκρέσου», είπε ο Τσαβούσογλου κάνοντας έκκληση για ειλικρίνεια.
«Αν είμαστε εποικοδομητικά ειλικρινείς σε όλα τα θέματα, θα έχουμε αποτελέσματα. Δεν τεστάρω την ειλικρίνεια κανενός. Όταν δεν τηρούν τον λόγο τους, το λέμε ανοιχτά. Ξεκινήσαμε μια διαδικασία, η πρόταση στρατηγικού μηχανισμού ήρθε από τον Μπάιντεν. Θα δούμε την ειλικρίνειά τους στην πράξη. Εάν μπορούμε να κάνουμε βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, τότε θα υπάρχει ειλικρίνεια. Θεωρώ ήδη ότι υπάρχει ειλικρίνεια, δεν θα ήταν σωστό να πω ότι δεν υπάρχει, δεν θα ήταν αρμόζον». Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στην εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, λέγοντας ότι αυτή επιδρά θετικά στο εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ. «Αλλά δεν είναι σωστό να υποβιβάζουμε τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ σε αυτό το επίπεδο και να τις συνδέουμε με αυτήν την εξομάλυνση», σημείωσε.
Τι είπε ο Τσαβούσογλου στον Μπλίνκεν για την ένταξη των δύο χωρών στη Συμμαχία
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε απόψε ότι η χώρα του έχει εύλογες ανησυχίες για την ασφάλειά της, λόγω της υποστήριξης, όπως είπε, που παρέχουν η Σουηδία και η Φινλανδία σε «τρομοκρατικές οργανώσεις». Για αυτό τον λόγο η Άγκυρα αντιτίθεται στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, εξήγησε.
Σε σύντομες δηλώσεις που έκανε πριν από τη συνάντηση που θα έχει με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν στη Νέα Υόρκη, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Άγκυρα κατανοεί τις ανησυχίες της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την ασφάλειά τους, όμως τόνισε ότι θα πρέπει να απαντηθούν και οι ανησυχίες της Τουρκίας.
Σε δηλώσεις του πριν από τη συνάντηση Τσαβούσογλου - Μπλίνκεν στα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σχολιάζοντας τις αιτήσεις ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είπε: «Η Τουρκία υποστήριζε την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ ακόμη και πριν ξεκινήσει αυτός ο πόλεμος. Έχουμε εύλογες ανησυχίες για την πιθανή ένταξη αυτών των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. Υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις. Έχουν επιβάλει επίσης περιορισμούς στις εξαγωγές αμυντικών προϊόντων. Εκφράσαμε τις ανησυχίες μας στους δύο συνάδελφους στο Βερολίνο με τους οποίους μίλησα. Κατανοούμε τις ανησυχίες τους για την ασφάλεια, αλλά πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια».
Eυχαριστώ Μπλίνκεν στην Τουρκία για Ουκρανία
Αντίστοιχα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, σημείωσε ότι: «Αυτή είναι μια διαδικασία, την οποία θα συζητήσουμε ως σύμμαχοι και εταίροι». Ο Μπλίνκεν είπε επίσης ότι υπάρχουν πολλά θέματα στην ατζέντα, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Οι ΗΠΑ, η Τουρκία και όλοι οι σύμμαχοί μας έχουν επιδείξει αποφασιστική στήριξη στην Ουκρανία. Θέλουμε να τερματιστούν οι επιθέσεις της Ρωσίας. Είμαστε ευγνώμονες για την αλληλεγγύη». Ο Μπλίνκεν δήλωσε επίσης ότι οι διμερείς πολιτικές και οικονομικές σχέσεις, η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και άλλα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα θα βρίσκονται στο τραπέζι.
Γάζα: Οι επόμενες κινήσεις μετά την επίτευξη της εύθραυστης εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς
Προ των πυλών του Λευκού Οίκου ο Τραμπ: Το τελετουργικό της ορκωμοσίας, οι πρώτες αποφάσεις και οι διεθνείς αντιδράσεις
Καίτη Γκρέυ: Ο θρύλος του λαϊκού τραγουδιού που έζησε για να τραγουδάει
Πρίγκιπας Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον έκαναν παύση από τις βασιλικές υποχρεώσεις - Για σκι μαζί με τα παιδιά τους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr