«Έφυγε» o διάσημος συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης σε ηλικία 78 χρονών
«Έφυγε» ο Βασίλης Αλεξάκης, ο συγγραφέας που διακρίθηκε στη Γαλλία και στην Ελλάδα, σε ηλικία 78 χρονών. Ο συγγραφέας εδώ και χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και το 2018 νοσηλεύτηκε με αναπνευστικά προβλήματα. Από τότε διέμενε μόνιμα στην Αθήνα όπου και έζησε μέχρι τον θάνατο του🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ο Βασίλης Αλεξάκης ήταν από τους σπάνιους Έλληνες συγγραφείς που αναγνωρίστηκαν στο διεθνές λογοτεχνικό στερέωμα γράφοντας στα γαλλικά. Οι περισσότεροι Έλληνες αναγνώστες τον «εντόπισαν» από το βιβλίο του «μ.Χ.», για το οποίο έλαβε το 2007 το Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας. Εδώ και πολλά χρόνια η Γαλλία υποδεχόταν με ενθουσιασμό τα βιβλία του και οι Γάλλοι κριτικοί τον ονομάζουν «βοσκό των λέξεων». Ο Βασίλης Αλεξάκης έχει ένα μεγάλο πάθος με τις λέξεις και αυτό αντικατοπτρίζεται στα βιβλία του: «Μητρική Γλώσσα», «Ξένες Λέξεις» και «Πρώτη Λέξη».
Το 2011 είχε ερωτηθεί από τον δημοσιογράφο- μουσικό παραγωγό Μάκη Προβατά στα πλαίσια συνέντευξης μετά την έκδοση του βιβλίου του «Πρώτη Λέξη»: Δεν είναι φοβερό ότι η κινητήρια δύναμη στην καθημερινότητά μας έχει φτάσει να είναι ο φόβος του θανάτου και όχι η θέληση για ζωή; Αυτό που είναι στην πραγματικότητα η ζωή;
Ο Βασίλης Αλεξάκης απάντησε: «Υπάρχουν δύο θάνατοι. Ο θάνατος που ξέρουμε, και που δεν υπάρχει τίποτε μετά, και ο άλλος θάνατος, που δημιουργεί μια ελπίδα, των χριστιανών, των μουσουλμάνων κτλ. Σε αυτό αποδίδει ο Καστοριάδης τη γέννηση της Δημοκρατίας. Θέλω να πω ότι βεβαίως και είναι μια κινητήρια δύναμη ο θάνατος, αλλά μόνο με την έννοια να μην περιμένεις τίποτε από αυτόν. Από την άλλη, δεν ξέρω αν θα ερωτευόμασταν αν ήμασταν αθάνατοι. Εννοώ ότι γιατί να δημιουργείς τόσο έντονες σχέσεις όταν έχεις όλον τον χρόνο μπροστά σου να γνωρίσεις και άλλους ανθρώπους; Και έτσι θα διαλυόταν η ουσία της ζωής...».
Αντιγράφουμε από το βιογραφικό του, από τη διεύθυνση του εκδοτικού οίκου του «Ιανός»: «Εγκατεστημένος στη Γαλλία από το 1969, ο Βασίλης Αλεξάκης υπήρξε επί σειρά ετών συνεργάτης της εφημερίδας «Le Monde» και έγραψε τα πρώτα του βιβλία στα γαλλικά. Το «Τάλγκο» είναι το πρώτο του έργο γραμμένο στη μητρική του γλώσσα: κυκλοφόρησε το 1982 από τις εκδόσεις «Εξάντας» και εξακολουθεί ως σήμερα να σημειώνει σπάνια επιτυχία. Έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις τα διακόσια χιλιάδες αντίτυπα. Το 1984 έγινε ταινία από τον Γιώργο Τσεμπερόπουλο με τίτλο «Ξαφνικός έρωτας». Το έργο του Αλεξάκη είναι εξίσου αναγνωρισμένο στην Ελλάδα (κέρδισε το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος το 2004 για τις «Ξένες λέξεις») και τη Γαλλία (Βραβείο Médicis για τη «Μητρική γλώσσα», 1995, Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας για το μ.Χ. το 2007). Γράφει και στις δύο γλώσσες, αρχίζοντας πότε από τη μία πότε από την άλλη, και αυτομεταφράζεται στη δεύτερη. Οι γλώσσες είναι από τα κύρια θέματα του έργου του. Έχει ασχοληθεί με τον κινηματογράφο (η ταινία του «Οι Αθηναίοι» κέρδισε το Α΄ βραβείο στο διεθνές φεστιβάλ κωμωδίας του Σανρούς το 1990».
Ο Βασίλης Αλεξάκης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Δεκεμβρίου του 1943. Ήταν συγγραφέας μυθιστορημάτων στην μητρική του γλώσσα, τα Ελληνικά και τα Γαλλικά. Σε ηλικία 17 ετών ο Βασίλης Αλεξάκης έλαβε υποτροφία και έφυγε για τη Λιλ της Γαλλίας για να σπουδάσει δημοσιογραφία. Εργάστηκε στη «Monde des livres» επί δεκαπέντε χρόνια. Όντας σχεδιαστής σκίτσων, ο Αλεξάκης υπήρξε δημοσιογράφος της εφημερίδας Le Monde. Το 2007 η Γαλλική Ακαδημία του απένειμε το Μεγάλο Βραβείο μυθιστορήματος. Το 2014 συνυπέγραψε το κείμενο «Είναι η ώρα της Ευρωπαϊκής αριστεράς», στηρίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα. Το 2017 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας από το τμήμα Γαλλικής γλώσσας και φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έργα του που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα: Η πρώτη λέξη, Εξάντας, Μη με λες Φωφώ, εκδόσεις Εξάντας, Τα κορίτσια του Σίτυ Μπουμ-Μπουμ, εκδόσεις Μίνωας, Μήπως πρέπει να κλείσουμε τα σιντριβάνια όταν βρέχει;, εκδόσεις Μίνωας, Τάλγκο, εκδόσεις Εξάντας, Παρίσι - Αθήνα, εκδόσεις Εξάντας, Πριν, εκδόσεις Εξάντας και το 2017 εκδόσεις Μαιταίχμιο, Η μητρική γλώσσα, εκδόσεις Εξάντας, Ο μπαμπάς, εκδόσεις Εξάντας, Η σκιά του Λεωνίδα, εκδόσεις Εξάντας, Γδύσου, εκδόσεις Εξάντας, Η καρδιά της Μαργαρίτας, εκδόσεις Εξάντας, Η τελευταία νύχτα του αιώνα, εκδόσεις Εξάντας, Το μυστικό του κίτρινου τάπητα, εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, Έλεγχος ταυτότητας, εκδόσεις Εξάντας, Οι ξένες λέξεις, εκδόσεις Εξάντας, Εγώ δεν..., εκδόσεις Εξάντας, Greek around the world, εκδόσεις Άποψη, Θα σε ξεχνάω κάθε μέρα, εκδόσεις Εξάντας, Το κεφάλι της γάτας, εκδόσεις Μίνωας, μ.Χ., εκδόσεις Εξάντας, Το Κλαρινέτο, 2016 εκδόσεις Μεταίχμιο.
Ο Βασίλης Αλεξάκης εδώ και χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και το 2018 νοσηλεύτηκε με αναπνευστικά προβλήματα. Από τότε διέμενε μόνιμα στην Αθήνα όπου και έζησε μέχρι τον θάνατο του.
Η Μέρκελ... επιστρέφει με τα απομνημονεύματά της - Αναφορές και στην Ελλάδα του 2015
Ρεύμα: Έρχεται νέος φόρος για τις επιδοτήσεις του χειμώνα - Δίχτυ προστασίας και στις επιχειρήσεις
Φαρμακονήσι: Εντοπίστηκαν 19 μετανάστες - Αναζητείται ένα άτομο στη θάλασσα
Το τελευταίο «αντίο» στον Δημήτρη Σούρα - Πλήθος κόσμου στην κηδεία του ψυχιάτρου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr