Καλοκαιρινά γλυκίσματα - Ροδάκινα παντού!
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Λαχταριστές συνταγές με τη γλύκα, το άρωμα και τη ζουμεράδα του λατρεμένου θερινού φρούτου. Μπορείτε πάντα να αντικαταστήσετε τα ροδάκινα με νεκταρίνια.
Συνταγή για καλοκαιρινή τάρτα με ροδάκινα
Υλικά: 1 πακέτο σφολιάτα (850 γρ.), 400 γρ. κρέμα γάλακτος, 4 αυγά, 2/3 φλιτζανιού ζάχαρη, 1 βανίλια σε σκόνη, 3-4 ροδάκινα σε φέτες, λίγο βούτυρο για το άλειμμα της ταρτιέρας
Εκτέλεση: 1. Αλείφετε μια ταρτιέρα 30 εκ. με λίγο βούτυρο και απλώνετε το φύλλο της σφολιάτας. Κόβετε περιμετρικά με το μαχαίρι, τη ζύμη που περισσεύει. Τρυπάτε με πιρούνι την επιφάνεια της ζύμης σε διάφορα σημεία, σκεπάζετε με αντικολλητικό χαρτί, σκορπίζετε μερικά φασόλια (ωμά, για βάρος, για να μη φουσκώσει η ζύμη) και ψήνετε τη σφολιάτα για 25’ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180? C. 2. Σε βαθύ πιάτο χτυπάτε τα αυγά με πιρούνι. Αδειάζετε σε μεγάλο μπολ την κρέμα γάλακτος, προσθέτετε τη ζάχαρη, τη βανίλια και τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύετε καλά μέχρι να ομοιογενοποιηθούν τα υλικά. 3. Απλώνετε στην ψημένη (άδεια) τάρτα τα ροδάκινα, αφού τα στραγγίσετε, φροντίζοντας να μοιραστούν σε όλη την επιφάνεια κι αν δημιουργούνται μικρά κενά να μην είναι δυσανάλογα μεταξύ τους. Περιχύνετε τα φρούτα με το μείγμα κρέμας-αυγών. Ξαναβάζετε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε άλλα 30΄περίπου στους 180 °C μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια. Αφήνετε να κρυώσει λίγο, πριν σερβίρετε.
Συνταγή για κρέμα με καραμελωμένα ροδάκινα
Υλικά: 300 ml γάλα φρέσκο, 600 ml κρέμα γάλακτος, 100 γρ. ζάχαρη, 2 σφηνάκια λικέρ ή σναπ ροδάκινο, 6 φύλλα ζελατίνης, 1 μπαστουνάκι βανίλιας σχισμένο κατά μήκος Για τα καραμελωμένα ροδάκινα: 4-6 ώριμα ροδάκινα ή νεκταρίνια, 60 γρ. βούτυρο φρέσκο, ο χυμός ½ λεμονιού, 150 γρ. ζάχαρη ξανθή, φυλλαράκια μέντας για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση 1. Τοποθετείτε σε μία κατσαρόλα το γάλα με τη βανίλια και τη ζάχαρη σε χαμηλή θερμοκρασία. Αφού ζεσταθεί καλά το μείγμα ρίχνετε τα σφηνάκια με το σναπ ροδάκινου και αφαιρείτε το μπαστουνάκι βανίλιας. Κατόπιν κλείνετε τη φωτιά και προσθέτετε τα φύλλα ζελατίνης, τα οποία στο μεταξύ έχετε μαλακώσει σε κρύο νερό και στύψει καλά. 2. Αποσύρετε από τη φωτιά και ανακατεύετε πολύ καλά να διαλυθεί η ζελατίνη. Κατόπιν ρίχνετε την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύετε και αδειάζετε το μείγμα της κρέμας σε 6 φορμάκια. Βάζετε στο ψυγείο να παγώσουν. 3. Καθαρίζετε τα ροδάκινα από τα κουκούτσια και τα κόβετε σε φέτες. Ζεσταίνετε σε μικρή κατσαρόλα τη ζάχαρη με το βούτυρο και το χυμό λεμονιού ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθούν. Προσθέτετε τα ροδάκινα και συνεχίζετε το ανακάτεμα σε μέτρια φωτιά 6΄-7΄, μέχρι να καραμελώσουν ελαφρά. 4. Όταν πρόκειται να τα σερβίρετε, βουτάτε τα φορμάκια σε καυτό νερό 5΄ και τα αναποδογυρίζετε σε μικρά πιάτα. Περιχύνετε την κρέμα με τα καραμελωμένα ροδάκινα και τα γαρνίρετε με φυλλαράκια μέντας.
Συνταγή για παγωτό ροδάκινο
Τα ροδάκινα μετατρέπονται σε ένα έξοχο, δροσερό παγωτό που δεν αφήνει βαριά, λιπαρή επίγευση.
Υλικά: 300 γρ. ροδάκινα, καθαρισμένα, πολτοποιημένα, 500 γρ. γάλα πλήρες, 2 μπαστουνάκια βανίλιας, 6 κρόκους αυγών, 150 γρ. ζάχαρη, 300 ml κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση: 1. Κόβετε τα μπαστουνάκια βανίλιας εγκάρσια και αδειάζετε τα σποράκια στο γάλα. Ζεσταίνετε το γάλα με τη βανίλια και τα μπαστουνάκια της μέχρι να πάρουν μια βράση. Αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε για 30’. Αφαιρείτε τα μπαστουνάκια. 2. Σ’ ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν ομοιόμορφο μείγμα. Σιγά σιγά προσθέτετε ανακατεύοντας το γάλα και στη συνέχεια μεταφέρετε το μείγμα σ’ ένα καθαρό κατσαρολάκι. Ανακατεύετε συνεχώς σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσει να πήζει, χωρίς να το αφήσετε να βράσει. Βγάζετε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και το βάζετε στο ψυγείο (συντήρηση) για 1 ώρα. 3. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγί. Την ανακατεύετε καλά με τη δροσερή κρέμα αυγών-γάλακτος και τα πολτοποιημένα ροδάκινα. Βάζετε το μείγμα σε δοχείο κατάλληλο για παγωτό. Σκεπάζετε με μεμβράνη. 4. Καταψύχετε για 2 ώρες ή μέχρι να μισοπαγώσει. Βγάζετε το παγωτό από την κατάψυξη και το χτυπάτε με το μίξερ για 30’’. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία κατάψυξης και χτυπήματος με μίξερ άλλη μια φορά. Τέλος αφήνετε το παγωτό να παγώσει για άλλες 3 ώρες μέχρι να σταθεροποιηθεί πλήρως.
Συνταγή για μαρμελάδα με ροδάκινα ή νεκταρίνια
Υλικά: 1 κιλό νεκταρίνια ή ροδάκινα μεγάλα, 1 κιλό ζάχαρη, ? ποτηριού του νερού, 1 βανίλια, 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ, ο χυμός 1 λεμονιού
Εκτέλεση: 1. Πλένετε πολύ καλά και κόβετε τα νεκταρίνια σε μεγάλα κομμάτια (αν χρησιμοποιήσετε ροδάκινα τα ξεφλουδίζετε). Τα βάζετε να βράσουν με το νερό και τη ζάχαρη για 30’-40’, ανακατεύοντας κάθε τόσο. 2. Λίγα λεπτά πριν σβήσετε τη φωτιά ρίχνετε τη βανίλια, το χυμό λεμονιού και το κονιάκ και ανακατεύετε καλά. Μοιράζετε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βαζάκια, όπως είναι ζεστή, και τα σφραγίζετε αφού κρυώσει.
Περισσότερες γλυκές συνταγές με ροδάκινα εδώ
Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου - Πήγε στο ΑΤ για να καταθέσει μήνυση κατά του Κουσουλού
Τέλος εποχής για τον ΣΥΡΙΖΑ και λίγα... αλλά καλά προνόμια για το ΠΑΣΟΚ - Πώς αλλάζει το πολιτικό τοπίο
Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρό 10χρονο παιδί - Κατέρρευσε σε εμπορικό κέντρο
Μανούσος Μανουσάκης: Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον σπουδαίο σκηνοθέτη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr