Πατάτες που πρασίνισαν – Τρώγονται ή όχι;
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ┋
Στον Γιάννη Χασανάκο, μάγειρα και τεχνολόγο τροφίμων, ( www.thejoycooker.com) απηύθυνε το icookgreek.com το ερώτημα τι κάνουμε όταν οι αποθηκευμένες μας πατάτες αρχίζουν να πρασινίζουν. Ακολουθεί μέρος της απάντησης, δείτε την ολόκληρη εδώ.
Τι κάνει τις πατάτες να πρασινίζουν;
Το πράσινο χρώμα μπορεί να είναι είτε χλωροφύλλη είτε σολανίνη. Και τα δύο προκαλούνται κυρίως από την έκθεση της πατάτας στο φως (αλλά όχι αποκλειστικά). Η χλωροφύλλη δεν είναι επιβλαβής, μάλιστα περιέχει και ωφέλιμη ποσότητα σιδήρου. Η σολανίνη όμως, η οποία είναι μια γλυκοαλκαλοειδής χημική ένωση, από κάποια συγκέντρωση και πάνω είναι τοξική.
Μπορούμε να καταναλώσουμε πράσινες πατάτες;
Σολανίνη περιέχουν οι πατάτες φυσιολογικά, σε πολύ μικρή ποσότητα και είναι μέρος της φυσικής άμυνας της πατάτας, καθώς έχει παρασιτοκτόνες ιδιότητες. Το πρασίνισμα όμως είναι ένδειξη αύξησης της περιεκτικότητας της σολανίνης σε ενδεχομένως τοξικά για τον άνθρωπο επίπεδα. Και επειδή δεν μπορούμε με το μάτι να ξέρουμε αν είναι χλωροφύλλη ή σολανίνη το πράσινο που βλέπουμε (το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για συνδυασμό των δύο) δεν πρέπει να καταναλώνουμε το πράσινο μέρος της πατάτας!
Αν λοιπόν έχουν πρασινίσει οι πατάτες, τις πετάμε;
Διαβάστε τη συνέχεια πατώντας εδώ.
Σοκάρει το πόρισμα του ιατροδικαστή για τον 3χρονο Άγγελο - «Βιβλιογραφικά δεν έχει σχεδόν καθόλου πιθανότητες επιβίωσης»
Βρέθηκε το μαύρο κουτί του αεροσκάφους που έπεσε στην Ουάσιγκτον - Οι ελπίδες για επιζώντες σβήνουν
Ανδρουλάκης: Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη, μόλις προκύψουν νέα στοιχεία από τα πορίσματα
Η Κιμ Καρντάσιαν απολαμβάνει τις διακοπές της στο Μεξικό - Τα αποκαλυπτικά στιγμιότυπα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr