Πατάτες που πρασίνισαν – Τρώγονται ή όχι;
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ┋
Στον Γιάννη Χασανάκο, μάγειρα και τεχνολόγο τροφίμων, ( www.thejoycooker.com) απηύθυνε το icookgreek.com το ερώτημα τι κάνουμε όταν οι αποθηκευμένες μας πατάτες αρχίζουν να πρασινίζουν. Ακολουθεί μέρος της απάντησης, δείτε την ολόκληρη εδώ.
Τι κάνει τις πατάτες να πρασινίζουν;
Το πράσινο χρώμα μπορεί να είναι είτε χλωροφύλλη είτε σολανίνη. Και τα δύο προκαλούνται κυρίως από την έκθεση της πατάτας στο φως (αλλά όχι αποκλειστικά). Η χλωροφύλλη δεν είναι επιβλαβής, μάλιστα περιέχει και ωφέλιμη ποσότητα σιδήρου. Η σολανίνη όμως, η οποία είναι μια γλυκοαλκαλοειδής χημική ένωση, από κάποια συγκέντρωση και πάνω είναι τοξική.
Μπορούμε να καταναλώσουμε πράσινες πατάτες;
Σολανίνη περιέχουν οι πατάτες φυσιολογικά, σε πολύ μικρή ποσότητα και είναι μέρος της φυσικής άμυνας της πατάτας, καθώς έχει παρασιτοκτόνες ιδιότητες. Το πρασίνισμα όμως είναι ένδειξη αύξησης της περιεκτικότητας της σολανίνης σε ενδεχομένως τοξικά για τον άνθρωπο επίπεδα. Και επειδή δεν μπορούμε με το μάτι να ξέρουμε αν είναι χλωροφύλλη ή σολανίνη το πράσινο που βλέπουμε (το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για συνδυασμό των δύο) δεν πρέπει να καταναλώνουμε το πράσινο μέρος της πατάτας!
Αν λοιπόν έχουν πρασινίσει οι πατάτες, τις πετάμε;
Διαβάστε τη συνέχεια πατώντας εδώ.
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Ο εφιάλτης της τρομοκρατίας επέστρεψε στην Ευρώπη – Οι χώρες ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας υπό τον φόβο «τυφλών» χτυπημάτων
«Στην περιοχή υπάρχουν και άλλα ρήγματα»: Τι λένε οι επιστήμονες για τον σεισμό στο Θέρμο Αιτωλοκαρνανίας
Ρόδος: Ο μεγάλος νικητής του ελληνικού τουρισμού - Εντυπωσιακή αύξηση επισκεπτών το 2024
Το χαριτωμένο υποκοριστικό που έχουν δώσει στον Πρίγκιπα Τζορτζ οι συμμαθητές του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr