Γιορτινό ορεκτικό - Τέλεια σπιτικά σουδάκια με κρεμώδη γέμιση μανιταριών
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋

Τα σπιτικά σουδάκια δεν είναι από εκείνα τα εδέσματα που ετοιμάζουμε συχνά. Όμως για χάρη των γιορτινών καλεσμάτων, αξίζει η μικρή προσπάθεια. Στη συνταγή που ακολουθεί, προτείνεται μια απολαυστική αλμυρή εκδοχή σου, γεμισμένων με πλούσια κρέμα μανιταριών, είτε δεμένη με μπεσαμέλ είτε με τυρί κρέμα. Είναι τέλειο γιορτινό ορεκτικό για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και συνοδεύει όμορφα το πρωτό κρασί της παρέας.
Η ζύμη των σου και η μπεσαμέλ
Η ζύμη παραμένει ίδια, ανεξάρτητα από το αν τα σουδάκια προορίζονται για γλυκό ή αν μεταμορφώνονται σε αλμυρό ορεκτικό, όπως στην περίπτωσή μας. Η χρήση του έτοιμου μείγματος μπεσαμέλ κάνει τη διαδικασία πιο εύκολη και γρήγορη· αν όμως προτιμάτε σπιτική, μπορείτε να βρείτε τη βασική συνταγή πατώντας εδώ. Για μια διακριτική καπνιστή νότα, προσθέστε στο σοτάρισμα των μανιταριών 100 γρ. ψιλοκομμένο μπέικον ή να αναμείξετε το τυρί με τριμμένο μετσοβόνε.
Συνταγή για σπιτικά σουδάκια με κρεμώδη γέμιση μανιταριών
Υλικά για 8-10 σου: • 1/2 φλιτζάνι (65 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις • 4 κουταλιές (55 γρ.) βούτυρο αλατισμένο σε κομμάτια • 1/2 κουταλάκι του γλυκού (2 γρ.) λευκή ζάχαρη • 1/2 κουταλάκι του γλυκού (2 γρ.) αλάτι • 1/2 φλιτζάνι (120 ml) γάλα πλήρες • 3 αυγά, ελαφρά χτυπημένα (δύο για τη ζύμη και ένα για το άλειμμα) Για τη γέμιση με μανιτάρια και μπεσαμέλ: • 1 φάκελος έτοιμη μπεσαμέλ με το φρέσκο γάλα που αναγράφει η συσλευασία ή δύο φλιτζάνια σπιτική • 400 γρ. μανιτάρια λευκά, σε φετάκια • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη • 1/2 ποτηράκι (70ml) λευκό κρασί • 1 φλιτζάνι (100 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο) • 1 κουταλιά ψιλοκομμένος μαϊντανός • αλάτι – πιπέρι – μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ, κοσκινίζετε ελαφρά το αλεύρι.
- Βάζετε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι και το γάλα σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο και ανακατεύετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να κοχλάσουν.
- Κατεβάζετε το μείγμα από τη φωτιά και ρίχνετε το αλεύρι ανακατεύοντας με σπάτουλα να αφομοιωθεί.
- Ξαναβάζετε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και συνεχίζετε για 1’-2’ το ανακάτεμα ως ότου η ζύμη ξεκολλάει απ’ τα τοιχώματα.
- Μεταφέρετε τη ζύμη στο μίξερ και τη χτυπάτε λίγο να πέσει η θερμοκρασία. Ρίχνετε τα 2/3 των δύο χτυπημένων αυγών και ανακατεύετε μέχρι να αποκτήσετε μια παχύρρευστη ζύμη (προσοχή, όχι χυλός να ρέει από το κουτάλι, αλλά να πέφτει αργά κατά μεγάλα τμήματα). Αν η ζύμη είναι πολύ σφιχτή προσθέτετε και το υπόλοιπο αυγό.
- Με κορνέ ζαχαροπλαστικής ή scoop για παγωτό μοιράζετε τη ζύμη σε 8-10 σουδάκια που τοποθετείτε σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Αλείφετε την επιφάνεια με το τρίτο χτυπημένο αυγό.
- Ψήνετε τα σουδάκια σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο αρχικά στους 190° C για 10'-12' και στη συνέχεια στους 180° C για ακόμη 30’, μέχρι να χρυσίσουν απ’ έξω, να φουσκώσουν και να στεγνώσουν εσωτερικά. Αφήνετε τα σου να κρυώσουν εντελώς πριν τα γεμίσετε.
Για τη γέμιση: Σοτάρετε στο ελαιόλαδο το σκόρδο και το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτετε τα μανιτάρια και συνεχίζεται το σοτάρισμα μέχρι να εξατμιστουν τα υγρά τους. Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε το μοσχοκάρυδο και σβήνετε με το κρασί. Μόλις απορροφηθεί ρίχνετε μισό ποτήρι νερό και συνεχίζεται το μαγείρεμα μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Αποσύρετε τα μανιτάρια από τη φωτιά. 2. Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας χτυπώντας το μείγμα του φακέλου με το γάλα ή σύμφωνα με τη βασική συνταγή, αν φτιάξετε δική σας. Τη ρίχνετε στο μείγμα των μανιταριών, προσθέτετε το τυρί, πασπαλίζετε με μαϊντανό και ανακατεύετε. 3. Κόβετε από κάθε σου μια φέτα στο πάνω μέρος τους και μοιράζετε τη γέμιση στο εσωτερικό τους. Σκεπάζετε και πάλι και σερβίρετε.
Μπλόκα αγροτών: Ποιες μέρες θα είναι ανοιχτοί οι δρόμοι στις γιορτές - Τι θα γίνει με τις παρακαμπτήριες οδούς
«Φλέγονται» οι Βρυξέλλες: Άγρια καταστολή στη διαδήλωση των αγροτών - Δακρυγόνα, και φωτιές έξω από το Ευρωκοινοβούλιο
Χάος στην αλβανική Βουλή: Βουλευτές συγκρούστηκαν με αστυνομικούς, άναψαν φωτοβολίδες και πέταξαν νερά
Γιώργος Μαζωνάκης: Ποιος είναι ο 21χρονος Στέφανος Παπαδόπουλος που κατέθεσε μήνυση κατά του τραγουδιστή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 



