Αγκινάρα: Η τρυφερή καρδιά ενός λουλουδιού
Όταν είναι φρέσκια, έχει άλλη χάρη. Χαρείτε την, λοιπόν τώρα την άνοιξη, που είναι η εποχή της, είτε μαρινάτη, είτε μαγειρεμένη.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ┋
Η καλύτερη περίοδος για να την απολαύσουμε είναι το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου. Γι’ αυτό και η αγκινάρα πρωταγωνιστεί στα πασχαλινά μαγειρέματα, κυρίως σε πιάτα με αρνί ή ανοιξιάτικα λαχανικά. Είναι γνωστή στους Έλληνες από την αρχαιότητα με το όνομα κινάρα. Είναι πικρό λαχανικό και η κύρια ουσία που της δίνει αυτή τη γεύση είναι η κιναρίνη. Αυτή προκαλεί μια αντίδραση στους γευστικούς μας κάλυκες και ό,τι φάμε μαζί με αγκινάρα μάς φαίνεται πιο γλυκό. Γι’ αυτό θέλει συνδυασμούς με απαλά λαχανικά ή με ζυμαρικά.
Ακόμα και το ταίριασμα με κρασί είναι πολύ δύσκολο, μόνο ένα λευκό με υψηλή οξύτητα μπορεί να σταθεί στο πλάι της. Στη Μεσόγειο καλλιεργούνται πάνω από 10 ποικιλίες, ενώ στην Ελλάδα έχουμε 2 βασικές, τη μεγάλη πράσινη αγκινάρα Ιρίων και τη μικρότερη ελαφρώς μοβ αγκινάρα Αττικής. Η μεγαλύτερη καλλιέργεια και παραγωγή αγκινάρας γίνεται στα Ίρια της Αργολίδας και είναι προϊόν ΠΟΠ-ΠΓΕ. Ιδιαίτερη είναι η άγρια αγκινάρα της Τήνου με τη μοναδική της γεύση αλλά και οι άγριες αγκινάρες της Κέρκυρας και της Κρήτης.
Δύο ιδέες με αγκινάρες
Πηγή: eatme Μαρτίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής
Αυτονόητη η κυκλοφορία τρένων μόνο στα τμήματα με έγκριση ασφαλείας - Νέα πρόστιμα σε ΟΣΕ και Hellenic Train
«Βαθμό» στους...καθηγητές τους θα βάλουν οι φοιτητές - Θα κρίνουν τον τρόπο διδασκαλίας, τη μεταδοτικότητα και την προθυμία
Απίστευτη καταγγελία: Πήραν το 100 για περιστατικό κλοπής και αρνήθηκε να πάει - «Μας είπαν δεν μπορούν να έρθουν»
Από τη Μαρία Κάλλας στον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Γκαμπίτο: Βιογραφίες που φωτίζουν το χθες και εμπνέουν το σήμερα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr