Το «στυλ Πολάκη»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Δικαιούνται να δανείζονται οι πολιτικοί; Μπορούν να συνάπτουν συµβάσεις µε τις τράπεζες για τις στεγαστικές, καταναλωτικές και επαγγελµατικές τους ανάγκες, ή κάνουν κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης; Κι αν ο δανεισµός τους είναι νόµιµος, είναι, άραγε, ταυτόχρονα και ηθικός; Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, το κεντρικό πρόσωπο της αντιπαράθεσης που µαίνεται από την περασµένη Κυριακή, απαντά ότι δεν έκανε τίποτα περισσότερο από αυτό που επί χρόνια κάνουν συνάδελφοί του όλων των πτερύγων της Βουλής: δανείστηκε, βάζοντας υποθήκη το σπίτι στο οποίο κατοικεί αυτός και η οικογένειά του.
Η ίδια η πιστώτρια τράπεζα τονίζει ότι στην περίπτωση του υπουργού τηρήθηκαν σχολαστικά όλα τα προαπαιτούµενα και ότι το δάνειο εγκρίθηκε µε επαρκείς εµπράγµατες και προσωπικές εγγυήσεις, ενώ και η Τράπεζα της Ελλάδος χαρακτήρισε σύννοµη τη χρηµατοδότηση και σύµφωνη µε τους κανόνες της Attica Bank. Το θέµα θα µπορούσε πράγµατι να είχε θεωρηθεί λήξαν, το συντηρεί ωστόσο στην επιφάνεια όχι µόνο η αντιπολίτευση, για ευνόητους λόγους, αλλά ο ίδιος ο υπουργός µε τις επιλογές του.
Ο Παύλος Πολάκης µπορεί και δικαιούται να έχει όποια άποψη θέλει για τη δηµοσιοποίηση της υπόθεσης του δανεισµού του, έχει µάλιστα εκ της θέσεώς του τη δυνατότητα να υπερασπιστεί δηµόσια τον εαυτό του, να εξηγήσει τις θέσεις του ή να καταγγείλει όσους θεωρεί ότι µεθόδευσαν την πολιτική του σπίλωση. Μπορούσε να εκδώσει ανακοίνωση, να παραχωρήσει συνέντευξη σε οποιοδήποτε µέσο ενηµέρωσης θεωρούσε εκείνος κατάλληλο ή ακόµα να καλέσει και τους δηµοσιογράφους που καλύπτουν το υπουργείο του σε συνέντευξη Τύπου.
Επέλεξε το πιο προβληµατικό και άστοχο: τηλεφώνησε στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα για να του ζητήσει εξηγήσεις, γεγονός που όφειλε να αποφύγει και πολιτικά και θεσµικά, καθώς οποιοσδήποτε υπουργός έχει υποχρέωση να τηρεί κατά την άσκηση των καθηκόντων του ένα συγκεκριµένο πλαίσιο, χωρίς να εµπλέκει τις πολιτικές µε τις προσωπικές διαφορές του.
Τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Ηδη, η Εισαγγελία Αθηνών διέταξε τη διενέργεια αυτεπάγγελτης έρευνας -και καλώς έκανε- προκειµένου να διαπιστωθεί εάν προκύπτει παράνοµη καταγραφή και παράνοµη δηµοσιοποίηση συνοµιλίας, κόβοντας και την όρεξη όσων σκέφτονταν να συντηρήσουν στο προσκήνιο τα περί τριτοκοσµικής ατµόσφαιρας που αφειδώς διακίνησε ένα τµήµα της αντιπολίτευσης και του αντικυβερνητικού Τύπου. Ο ίδιος ο υπουργός αποκρούει κάθε σχετική κατηγορία, το πρόβληµα είναι, ωστόσο, ότι το ύφος και η αισθητική της αντίδρασης των πολιτικών προσώπων πολλές φορές υπερκαλύπτει την ουσία και αποτελεί το ίδιο αυτοτελές γεγονός.
Και όσο αλήθεια είναι ότι το «στυλ Πολάκη» έχει ακροατήριο εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, άλλο τόσο ισχύει ότι η θορυβώδης πολιτική συµπεριφορά του υπουργού δεν φέρνει µόνο σε θέση αµυνόµενου την κυβέρνηση. Προσφέρει παράλληλα στην αντιπολίτευση τη δυνατότητα να µεταθέσει τη συζήτηση από θέµατα αρνητικής δηµοσιότητας για την ίδια, όπως υπήρξε η υπόθεση Τσουκάτου, σε όσα προκαλεί το θερµό ταµ περαµέντο του Κρητικού υπουργού.
Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram
Μια ανάσα από την ανακοίνωση εκεχειρίας στον Λίβανο: Έτοιμη δηλώνει η Χαμάς, αποφασίζει σήμερα το Ισραήλ – Τι προβλέπει η συμφωνία
Ο Τραμπ στηρίζει τον Ελληνοαμερικανό Τζίμι Πατρώνη για την Βουλή των Αντιπροσώπων
Επίδομα παιδιού: Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Οι πρώτες δηλώσεις του Κωσταντίνου Αργυρού μετά το εξιτήριο της Αλεξάνδρας Νίκα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr