Συνταγές | ICookGreek

Παραδοσιακή κουζίνα - Χορτόπιτα με μάραθο

Εικόνα: ICookGreek

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζετε και πλένετε τα χόρτα, το μάραθο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και το μαϊντανό. Τα ψιλοκόβετε. Τους ρίχνετε το αλάτι και τα τρίβετε. Στη συνέχεια τα στύβετε πολύ καλά για να φύγουν τα υγρά τους.
  2. Ρίχνετε μέσα τη φέτα και τη μυζήθρα ή το ανθότυρο κομματιασμένα, τα αυγά χτυπημένα ελαφρά, το πιπέρι, τον ξινόχοντρο ή το σιμιγδάλι και λίγο από το λάδι.
  3. Αλείφετε με λάδι ένα στρογγυλό ταψί, στρώνετε τέσσερα φύλλα κρούστας αλείφοντας καθένα με λάδι, αφήνετε τις άκρες τους έξω από το χείλος του ταψιού και απλώνετε τα μισά από τα χόρτα.
  4. Στρώνετε ένα φύλλο, πάλι λίγα χόρτα, πάλι φύλλο, τα υπόλοιπα χόρτα και τέλος τα 6 τελευταία φύλλα επίσης αλειμμένα με λάδι. Κόβετε με μαχαίρι τα περισσεύματα των φύλλων.
  5. Χαράζετε, αν θέλετε, την πίτα σε κομμάτια (χωρίς να φθάσει κάτω κάτω το μαχαίρι) και περνάτε το επάνω φύλλο με το υπόλοιπο λάδι και λίγο νερό. Ψήνετε την πίτα για 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C.

Πληκτρολογήστε για αναζήτηση

 
Εικόνα: ICookGreek
80'
4

Υλικά

  • φύλλα κρούστας: 12
  • χόρτα (σπανάκι, λάπαθα κ.λπ.): 600 γρ.
  • μάραθος: 1 ματσάκι
  • φρέσκα κρεμμυδάκια: 5-6
  • άνηθος: 1/2 ματσάκι
  • μαϊντανός: 1/2 ματσάκι
  • φέτα: 400 γρ.
  • μυζήθρα ή ανθότυρο: 300 γρ.
  • ελαιόλαδο: 1 φλιτζάνι του τσαγιού
  • αυγά: 5-6
  • χοντρό σιμιγδάλι ή ξινόχοντρος: 2 -3 κουταλιές της σούπας
  • αλάτι: 1 κουταλιά της σούπας
  • πιπέρι: φρεσκοτριμμένο