Χοιρινό στο φούρνο με προσούτο Ευρυτανίας, μανιτάρια και δεντρολίβανο
Εκτέλεση
- Αλατοπιπερώνετε το ρολό του χοιρινού και το τοποθετείτε σε μία λεκάνη. Ανακατεύετε το χυμό του λεμονιού με τα φυλλαράκια δεντρολίβανο, το μαϊντανό, το σκόρδο και το λάδι και περιχύνετε με το μείγμα το κρέας.
- Το αφήνετε μέσα στη μαρινάτα για 2 ώρες ανακατεύοντας κατά διαστήματα να πάει παντού.
- Μεταφέρετε το ρολό σε μεγάλη γάστρα. Τοποθετείτε γύρω γύρω τις πατάτες και τα μανιτάρια, αφού τα αλατοπιπερώσετε και ανάμεσά τους προσθέτετε το προσούτο.
- Στη μαρινάτα που έχει μείνει ρίχνετε το κρασί και λίγο νερό και ανακατεύετε. Με το μείγμα αυτό περιχύνετε όλο το φαγητό.
- Το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C, 1 ώρα και 15'. Προσθέτετε κατόπιν το ταμπάσκο, αυξάνετε τη θερμοκρασία στους 200° C και συνεχίζετε το ψήσιμο για 10' ακόμη.
Σημειώσεις
Αν δεν έχετε γάστρα και χρησιμοποιήσετε ταψί, να το καλύψετε πολύ καλά με αντικολλητικό χαρτί και να το ξεσκεπάσετε στην τελευταία φάση του ψησίματος.