Καιρός για γκούλας - Συνταγή για το εμβληματικό πίατο της ουγγρικής κουζίνας
Εκτέλεση
1. Καθαρίζετε και κόβετε σε λεπτές φαρδιές λωρίδες τις πιπεριές και τις σοτάρετε μαζί με τα κρεμμύδια και τα καρότα σε σιγανή φωτιά σε κατσαρόλα, μαζί με 3 κουταλιές λάδι και μερικές κουταλιές της σούπας ζωμό λαχανικών ή κρέατος. Κόβετε σε κύβους 3-4 εκ. το μοσχαρίσιο ψαχνό και το ροδίζετε ομοιόμορφα σε άλλη κατσαρόλα με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
2. Μεταφέρετε τα κομματάκια του κρέατος στην κατσαρόλα με τις πιπεριές και τα κρεμμύδια, ανακατεύετε για να πάρουν γεύση, προσθέτετε τα ντοματάκια κομμένα σε κομματάκια, το σκόρδο, το δεματάκι με τα μυρωδικά, την πάπρικα και το αλάτι. Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά.
3. Περιχύνετε με τον υπόλοιπο ζεστό ζωμό, αφήνετε να πάρει βράση, σκεπάζετε την κατσαρόλα και βράζετε το φαγητό σε σιγανή φωτιά για 1 ώρα περίπου. Αλατίζετε και ανακατεύετε, ξαναβάζετε το σκεύος στη φωτιά και βράζετε για 45’ ακόμη σε πολύ σιγανή ένταση.
4. Στο μεταξύ όση ώρα βράζει το κρέας βράζετε σε άλλη κατσαρόλα τις πατάτες με τη φλούδα τους σε αλατισμένο νερό. Μόλις ολοκληρωθεί το βράσιμο του γκούλας, αφαιρείτε το δεματάκι με τα μυρωδικά και το αφήνετε να «ξεκουραστεί» για 10’ περίπου. Ξεφλουδίζετε τις πατάτες και τις σερβίρετε με την πλούσια σάλτσα του φαγητού.
Λίγα λόγια για τη συνταγή
Το γκούλας είναι εμβληματικό πιάτο της ουγγρικής κουζίνας με μαγειρευτό μοσχάρι, λαχανικά και πάπρικα γλυκιά. Έχει ρίζες του στη μεσαιωνική Ουγγαρία, ωστόσο η πάπρικα που σήμερα αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά του, προστέθηκε στο πιάτο μετά το 16ο αιώνα, οπότε το μπαχαρικό διαδόθηκε στην Ευρώπη. Εκτός από την Ουγγαρία, γκούλας σε διάφορες παραλλαγές καταναλώνει ευρέως μεγάλο μέρος της Κεντρικής Ευρώπης. Η ουγγαρέζικη εκδοχή του κοκκινιστού, ενισχυμένη εδώ με άφθονα λαχανικά που το γλυκαίνουν, είναι ένα έξοχο, χειμωνιάτικο φαγάκι με γεμάτη και πλούσια γεύση. Αναζητήστε για συνοδό της ένα αντίστοιχο κρασί, βουτυράτο και απολαυστικό, όπως τα merlot.