Η Αϊτή αναγνωρίζει την Ελληνική Επανάσταση: Έστειλε 45 τόνους καφέ και 100 άνδρες που δεν έφτασαν ποτέ στην Ελλάδα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Μια μέρα σαν σήμερα, 15 Ιανουαρίου του 1822, η Αϊτή αναγνωρίζει την Ελληνική Επανάσταση. Όταν οι Μεγάλες Δυνάμεις της Ευρώπης έδειξαν να δυσφορούν με την κήρυξη της Επανάστασης των Ελλήνων, ένα μικρό νησάκι στον δυτικό Ατλαντικό, η Αϊτή, έκανε τη διαφορά: Αναγνώρισε την προσπάθεια των ξεσηκωμένων και έστειλε βοήθεια, που όμως δεν έφτασε ποτέ!
Οι Ευρωπαίοι καταδίκασαν την Ελληνική Επανάσταση όταν εκδηλώθηκε, παρόλο που αυτή δεν ήταν κοινωνική, όπως όλες οι υπόλοιπες στη Γηραιά Ήπειρο, αλλά εθνικοαπελευθερωτική. Γνώριζαν καλά, ο Αυστριακός Μέτερνιχ και οι δικοί του, ότι ενδεχόμενη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, θα ανέτρεπε τις ισορροπίες στην Ευρώπη κάτι που ουδείς ήθελε.
Η φτωχή Αϊτή ήταν η δεύτερη χώρα στο δυτικό ημισφαίριο, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, που διακήρυξε την ανεξαρτησία της την 1η Ιανουαρίου 1804. Η χώρα έγινε η πρώτη ανεξάρτητη δημοκρατία Αφροαμερικανών και το μόνο κράτος που γεννήθηκε έπειτα από επιτυχημένη επανάσταση των δούλων. Μέχρι και το 1820 οι διαμάχες στην Αϊτή τόσο με τους Γάλλους και τους Ισπανούς όσο και για την ανάληψη της εξουσίας δεν είχαν σταματήσει.
Μέχρι που τελικά ανέβηκε στην εξουσία ο μιγάς Ζαν Πιερ Μπουαγέ, ο οποίος συνέβαλε και στην ολοκληρωτική επιτυχία της επανάστασης στη χώρα του.
Με τις θερμότερες ευχές του
Η Αϊτή παρέμενε φτωχή και μόλις είχε αρχίσει να ανακάμπτει από τις συνεχείς μάχες, όμως αυτό δεν σταμάτησε τον Μπουαγέ από το να εκφράσει ανοιχτά την στήριξη της χώρας του στον ελληνικό λαό και τον δίκαιο αγώνα του. Ο αϊτινός πρόεδρος ήταν ο μόνος που απάντησε θετικά στην επιστολή που είχε αποστείλει ο Αδαμάντιος Κοραής και οι υπόλοιποι επιφανείς Έλληνες στην παγκόσμια κοινότητα.
Ο Μπουαγιέ, με απαντητική επιστολή στις 15 Ιανουαρίου 1822, αναγνώριζε το δικαίωμα των Ελλήνων γι’ αυτοδιάθεση και έγραψε θερμά λόγια για την Επανάσταση. Το γεγονός αποτέλεσε την πρώτη επίσημη αναγνώριση της Ελληνικής Επανάστασης και του Ελληνικού Κράτους: «Με μεγάλο ενθουσιασμό μάθαμε ότι η Ελλάδα αναγκάστηκε τελικά να αρπάξει τα όπλα, για να αποκτήσει την ελευθερία της και τη θέση που της ανήκει ανάμεσα στα κράτη. Πολίτες, μεταφέρετε στους συμπατριώτες σας τις θερμότερες ευχές για απελευθέρωση, που σας στέλνει ο λαός της Αϊτής», έγραφε μεταξύ άλλων ο Ζαν Πιερ Μπουαγέ.
Η Αϊτή έστειλε στους Έλληνες 45 τόνους καφέ, προς πώληση, ώστε να αγοραστούν όπλα και πολεμοφόδια, αλλά το κυριότερο έστειλε και 100 Αϊτινούς εθελοντές. Οι 100 ρομαντικοί Αϊτινοί δεν έφθασαν ποτέ στην Ελλάδα· πέθαναν από τις κακουχίες κατά τη διάρκεια του μεγάλου και επίπονου ταξιδιού από την άκρη του Ατλαντικού στα νερά της Μεσογείου. Λέγεται, και όσο κι' αν αναζητήσαμε πηγές δεν επιβεβαιώθηκε ούτε διαψεύστηκε, πως όλη αυτή η ιστορία με τη βοήθεια της Αϊτής είναι ένας μύθος· ούτε καφές στάλθηκε, ούτε και πολεμιστές, αλλά οι μύθοι δεν αγγίζονται γιατί θολώνουν περισσότερο την ήδη θαμπή πραγματικότητα της ζωής μας. Έτσι... η θυσία των Αϊτινών θεωρείται από τις πιο ηρωικές πράξεις που σημειώθηκαν από μη Έλληνες κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Να σημειώσουμε ότι η πρώτη από τις Μεγάλες Δυνάμεις, που διαφοροποιήθηκε και στήριξε τους Έλληνες ήταν η Μεγάλη Βρετανία, η οποία αναγνώρισε την Επανάσταση ενάμιση χρόνο μετά την Αϊτή! Για τον καφέ, δεν μάθαμε ποτέ ποιοι τον ήπιαν….
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr