Από την Αμερική στην Ελλάδα...72 βαθμοί Κελσίου διαφορά: Πώς εξηγείται το φαινόμενο - Οι ειδικοί «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Πολικό είναι το ψύχος στις ΗΠΑ με τη θερμοκρασία να φτάνει ακόμα και στους -50 βαθμούς Κελσίου, την ώρα που η Ευρώπη βιώνει τα πιο ζεστά Χριστούγεννα με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει ακόμα και στους 22 βαθμούς. Εβδομηνταδύο ολόκληρους βαθμούς διαφορά σε μια μέρα έχουν δύο ήπειροι με την αμερικανική ήπειρο να βιώνει έναν πρωτοφανή βαρύ χειμώνα και την Ευρώπη να βιώνει σπάνια καλοκαιρία που θυμίζει άνοιξη. Από τη μία πλευρά Καναδάς, Τέξας και Μεξικό έχουν μπει στην «κατάψυξη», ενώ από την άλλη, Γαλλία, Βέλγιο και Ισπανία τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί τέτοια εποχή.
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη το φαινόμενο προκλήθηκε στις ΗΠΑ καθώς μια πολική αέρια μάζα από τον Καναδά κινήθηκε προς νότια φτάνοντας προς τον Κόλπο του Μεξικού τυλίγοντας στο κρύο και το χιόνι πολλές πολιτείες της Αμερικής ενώ στη Γηραιά ήπειρο μια αέρια μάζα που βρίσκεται πάνω από την Ιταλία έδωσε αυξημένες θερμοκρασίες επηρεάζοντας και τη χώρα μας με 18 και 20 βαθμούς βιώνει τα πιο ζεστά Χριστούγεννα των τελευταίων δεκαετιών.
«Μια φορά στα 60 χρόνια συμβαίνει αυτό»
Για το ακραίο αυτό φαινόμενο αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής μίλησαν στην τηλεόραση του OPEN δυο κορυφαίοι ειδικοί κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το τι θα ακολουθήσει.
«Τέτοια φαινόμενα αυτής της έκτασης συμβαίνουν μια φορά στα 60, 70 χρόνια ή και 80 χρόνια. Ο άνθρωπος έχει αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα στο περιβάλλον και όπως έχω τονίσει πολλές φορές όταν το ακραίο γίνεται σύνηθες τότε τα πράγματα δεν θα έχουν επιστροφή» τόνισε ο καθηγητής φυσικής της ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός.
Στην ίδια γραμμή και ο καθηγητής φυσικών καταστροφών Κώστας Συνολάκης ο οποίος τόνισε ότι «η ανθρωπότητα μπορεί να μην επιζήσει έτσι όπως την ξέρουμε στον επόμενο αιώνα, εάν το κλίμα αποσταθεροποιηθεί τελείως» και πρόσθεσε πως «δεν είναι εύκολο να προβλέψουμε όχι μόνο σε βάθος χρόνου 100 ετών πόσο ακραία μπορεί να γίνουν αυτά τα φαινόμενα, αλλά ούτε το τι θα συμβαίνει σε 10 χρόνια από τώρα. Έχουμε διαφορετικά σενάρια για το τι μπορεί να συμβεί».
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, κινδυνεύουν μέχρι το 2050 να εξαφανιστούν αμμώδεις παραλίες στην Ελλάδα από την στάθμη της θάλασσας που ανεβαίνει. «Οι πάγοι έχουν συρρικνωθεί κατά τρόπο εκρηκτικό, έχουν χάσει πάνω από τη μισή επιφάνεια που είχαν πριν από 50 χρόνια», σημείωσε ο κ. Ζερεφός και πρόσθεσε ότι «πρέπει ο καθένας να βάλει το πετραδάκι του, εξοικονομώντας ενέργεια».
Ο Κ. Συνολάκης υπογράμμισε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε «μόνο και μόνο αν περιορίσουμε την σπατάλη του φαγητού και να ανακυκλώνουμε».
Ανοιξιάτικος ο καιρός και την Πρωτοχρονιά
Σε κάθε περίπτωση στη χώρα μας ανοιξιάτικος θα παραμείνει ο καιρός και την Πρωτοχρονιά καθώς όπως φαίνεται ο χειμώνας αρνείται να έρθει και διαψεύδει τις μέχρι πρότινος προγνώσεις. Σύμφωνα με το μετεωρολόγο του OPEN Κλέαρχο Μαρουσάκη «όσο πηγαίνουμε προς την Τρίτη και την Τετάρτη θα ανεβαίνει η θερμοκρασία, και από το ύψος της Θεσσαλίας και νότια θα κυριαρχούν τα 20αρια. Με το θερμόμετρο να φτάνει μέχρι και τους 22 βαθμούς, ιδιαίτερα στα ανατολικά Ηπειρωτικά, τη βόρεια Κρήτη και το ανατολικό Αιγαίο. Βέβαια, οι θερμοκρασίες θα έχουν μεγάλη απόκλιση καθώς το μεσημέρι θα είναι υψηλά αλλά το βράδυ θα πέφτουν αρκετά. «Την Τετάρτη θα πέσει η θερμοκρασία αλλά προς την Πρωτοχρονιά θα έχουμε νέο κύμα ζέστης» πρόσθεσε ο κ. Μαρουσάκης.
- Εικόνες Αρκτικής από τις παγωμένες ΗΠΑ: Στους -50 τα θερμόμετρα και φόβοι για περισσότερους νεκρούς
- Ομαδικός βιασμός 15χρονου: Οι έξι συλλήψεις που αναμένονται τις επόμενες ώρες και ο «εγκέφαλος» που καταζητείται
- Bruce Willis: Aτύχημα στα γυρίσματα της ταινίας «Tears of the Sun» ίσως προκάλεσε την αφασία - Τι συνέβη το 2003
- Διεθνείς αγορές: Πώς κλονίσθηκαν το 2022 μετοχές, ομόλογα και crypto
- 5 διατροφικοί μύθοι που πρέπει να ξεχάσεις φέτος τα Χριστούγεννα – Πολύτιμες συμβουλές για να απολαμβάνεις τα εορταστικά τραπέζια χωρίς τύψεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr