Τα «ψιλά γράμματα» των συμφωνιών Μητσοτάκη – Μελόνι, η κοινή «αλβανική» γραμμή στο μεταναστευτικό και η προαγωγή των Βλάχου και Ράικου στον Άρειο Πάγο

Δημοσίευσε ο την Τρίτη 13.05.2025 στις 06:00

Τι θα πληρώσουν οι Ιταλοί για τα τρένα

Σας έχω υποσχεθεί ότι σε αυτή τη στήλη θα γράφω τι τρέχει πίσω από τους πανηγυρισμούς και τα «ταρατατζούμ». Σε πείσμα, λοιπόν, όσων μέσω έκαναν «copy-paste» τα κυβερνητικά non paper, θα σας γράψω τι ακριβώς συμφώνησαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζόρτζια Μελόνι χτες στη Ρώμη. Ξεκινάω από τους σιδηροδρόμους, ένα πεδίο στο οποίο η κυβέρνηση έχει επενδύσει πολλά ώστε να ξεφύγει από τον «βρόχο» των Τεμπών. Πράγματι, λοιπόν, οι Ιταλοί δεσμεύθηκαν να κάνουν επενδύσεις ύψους 360 εκατ. ευρώ στα τρένα που κινούνται στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα θα φέρουν 15 νέους συρμούς για τον Προαστιακό και άλλους οκτώ για υπεραστικές μεταφορές. Η επένδυση δεν είναι άσχημη, καθώς θα αντικαταστήσει μερικά τρένα που μπήκαν στις ράγες το 2004. Ωστόσο οι Ιταλοί δεν τα κάνουν αυτά για την ψυχή της μάνας τους…

Λίγο περισσότερα θα πληρώσει η Ελλάδα

Η Ελλάδα, δηλαδή, δεσμεύθηκε ενώπιον των Ιταλών πως θα κάνει επενδύσεις και μάλιστα υψηλότερες για τους σιδηροδρόμους. Θα έχουν ύψος 400 εκατ. ευρώ και θα αφορούν την αναβάθμιση του δικτύου των σιδηροδρόμων και συγκεκριμένα την αποκατάσταση του κατεστραμμένου τμήματος στη Θεσσαλία, την εγκατάσταση του συστήματος ETCS και άλλων για την ασφάλεια (π.χ. Ενιαίο Κέντρο Εποπτείας, ακριβής γεωεντοπισμός τρένων), την υπογειοποίηση του τμήματος των Σεπολίων και μέτρα για την αποτροπή των κλοπών και των δολιοφθορών στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Κρίσιμες λεπτομέρειες για τον σιδηρόδρομο

Επίσης, οι επενδύσεις Ελλάδας και Ιταλίας, που συμφώνησαν η κυβέρνηση δια του Κυρανάκη με τον Σαλβίνι και την Ferovie dello Stato, είναι αλληλένδετες και αλληλοεξαρτώμενες. Για να καταλάβετε τι λέω, όποτε θα παραδίδεται ένα έργο υποδομής από την Ελλάδα, η Ιταλία θα προχωρά και σε αντικατάσταση αμαξοστοιχιών. Αν δεν προχωρά η Ελλάδα, τότε οι Ιταλοί δεν θα προχωρούν με τις δικές τους δεσμεύσεις. Τα έργα που έχει, δε, μπροστά της η ελληνική κυβέρνηση είναι πολλά και χρονοβόρα. Οπότε μην περιμένετε να μπείτε σε καινούριους συρμούς πολύ σύντομα…

Και φυσικά, απομένει να δούμε τις λεπτομέρειες της σύμβασης και το αν υπάρχει δεσμευτικότητα στις εκατέρωθεν υποχρεώσεις.

Ακλόνητοι οι Ιταλοί

Και ένα τελευταίο. Θυμάστε που σε κάποια παραδιπλανά σάιτ έγραφαν πως θα γίνει «έξωση» στην Hellenic Train; Ε, με όλα αυτά που ανακοινώθηκαν και υπογράφηκαν, όχι μόνο δεν θα διώξουμε την Hellenic Train, αλλά η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να την κρατήσει ισχυρή στη χώρα μας. Έτσι, για να μην σας «ταΐζουν» με διάφορες αρλούμπες

Έρχονται κέντρα κράτησης της Ελλάδας στην Αλβανία;

Το έχετε καταλάβει επίσης ότι είμαι περίεργος και διαβάζω τα έγγραφα που υπογράφει ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί της κυβέρνησης. Διάβασα λοιπόν την αναλυτική «κοινή δήλωση» του Μητσοτάκη και της Μελόνι. Και κοντοστάθηκα στο χωρίο που αφορά το μεταναστευτικό. Εκεί οι δύο πρωθυπουργοί αναφέρουν: «Προσβλέπουμε επίσης στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, όπως η συμφωνία Ιταλίας-Αλβανίας». Τι είναι αυτή η συμφωνία, θα αναρωτηθείτε.

Το 2023 οι δύο χώρες υπέγραψαν ένα πρωτόκολλο συνεργασίας, σύμφωνα με το οποίο οι Αλβανοί παραχωρούσαν τμήματα της επικράτειάς τους στους Ιταλούς για να χτίζουν κέντρα κράτησης για πρόσφυγες και μετανάστες. Η ιταλική δικαιοσύνη απέρριψε αυτή τη συμφωνία, ενώ δεκάδες διεθνείς οργανώσεις έχουν καταγγείλει το πρωτόκολλο αυτό, καθώς δεν διασφαλίζει τις προβλέψεις του διεθνούς δικαίου, ενώ είναι άγνωστες οι συνθήκες κράτησης των μεταναστών.

Με την κοινή δήλωση των Μητσοτάκη και Μελόνι, η Ελλάδα αναγνωρίζει αυτήν την επικίνδυνη πρακτική. Το αν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιταλίας, δεν το γνωρίζουμε, απλά θα σας πω πως για να συμβεί μια τέτοια πρακτική, πρέπει να δώσεις σημαντικά ανταλλάγματα και -φυσικά- χρήμα στην Αλβανία

Προαγωγές

Δύο εισαγγελείς που πρωταγωνίστησαν σε πολύκροτες υποθέσεις με πολιτικό ενδιαφέρον, προήχθησαν σε αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Πρόκειται για την Βασιλική Βλάχου, την εισαγγελέας της ΕΥΠ που υπέγραφε χιλιάδες έγγραφα για παρακολούθηση πολιτικών, δημοσιογράφων και στρατιωτικών, και την Ελένη Ράικου, που ενεπλάκη ενεργά στην υπόθεση της «σκευωρίας της Novartis».

Προβλέπω πολιτική αντιπαράθεση για το θέμα, με βολές εναντίον της κυβέρνησης για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη...

Βολές της Χαριλάου Τρικούπη κατά Χριστοδουλάκη - Δούκα

Στην αντιπολίτευση πάντως τα πράγματα δεν είναι γενικά καλά. Και ξεκινάω από το ΠΑΣΟΚ, όπου η υπομονή της ηγετικής ομάδας φαίνεται να εξαντλείται απέναντι σε όσους και όσες στέκονται κριτικά απέναντί της. Διάβασα ουκ ολίγα σχόλια και στοχευμένες διαρροές από την κορυφή της Χαριλάου Τρικούπη εναντίον των Μανώλη Χριστοδουλάκη και Χάρη Δούκα. Μπορεί τα δύο στελέχη να μην συμφωνούν πλέον σε όλα, αλλά το περιβάλλον Ανδρουλάκη τους καταλογίζει πως έχουν αφήσει τον πρόεδρο να «τραβάει μόνος του το κάρο». Άλλα στελέχη λένε μάλιστα πως οι δύο αποτελούν «χορηγούς» άλλων κομμάτων μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Προβλέπω πως σε λίγο θα έχουμε κι άλλους δημόσιους διαξιφισμούς…

Οι ψηφοφόροι του δίευρου

Και έρχομαι στον ΣΥΡΙΖΑ, που το πράγμα δεν λέει να ηρεμήσει. Οι ανταγωνισμοί είναι τόσο σφοδροί, που φαίνεται ορισμένοι στην Κουμουνδούρου να μην έχουν καταλάβει πως το κόμμα δημοσκοπικά έχει χάσει τα 2/3 των δυνάμεών του. Μου είπαν, πάντως, πως η ατάκα που έβαλε «φωτιά στα τόπια» ανήκε στον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, που μίλησε για «ψηφοφόρους του δίευρου». Η αλήθεια είναι πως τέτοιο χαρακτηρισμό δεν έχουν κάνει ούτε στελέχη που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα νεύρα φαίνεται να είναι τόσο τεταμένα στην Κουμουνδούρου, που ξεφεύγουν φράσεις που δεν περίμενε κανείς να ακούσει.

Στα κάγκελα ο Σπίρτζης

Στο μεταξύ ο Χρήστος Σπίρτζης, ενόσω θέλει να διώξει την «ρετσινιά» πως τα έχει βρει με τον Παύλο Πολάκη και τον Νίκο Παππά, φαίνεται να τα έχει βάλει με συγκεκριμένο πρόσωπο δίπλα στον Σωκράτη Φάμελλο. Ο πρώην υπουργός, που χαλινάρι δεν του βάζεις με τίποτα, είναι, μαθαίνω, θυμωμένος με τον Γιώργο Καραμέρο. Το κατηγορεί, μου λένε, πως δίνει διαρροές εναντίον του. Ο εκπρόσωπος Τύπου, βέβαια, δεν έχει δώσει τέτοια δείγματα γραφής μέχρι τώρα, αλλά όταν ξετυλίγεται το παιχνίδι των διαρροών, δύσκολα ξεχωρίζεις την αλήθεια από την ανακρίβεια.

Ο Παυσανίας στο συνέδριο του Κασσελάκη

Στο συνέδριο του Κινήματος Δημοκρατίας (του κόμματος του Στέφανου Κασσελάκη δηλαδή) οι «πραξικοπηματίες» του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ανεπιθύμητα πρόσωπα. Ωστόσο ένα στέλεχος της Κουμουνδούρου, ο Παυσανίας Παπαγεωργίου, βρέθηκε στο εν λόγω συνέδριο και συνομίλησε με κόσμο, χωρίς να δεχτεί ιδιαίτερες οχλήσεις από τους πρώην συντρόφους του. Σύμφωνα με κάποιους παριστάμενους ο Παπαγεωργίου φέρεται να είπε πως περίμενε την σύζυγό του, που ήταν σύνεδρος. Οι σχέσεις του με τον Στέφανο Κασσελάκη, πάντως, δεν ήταν κακές. Τουναντίον, κάποιοι του καταλόγιζαν πως βρισκόταν σε ευθεία επικοινωνία μαζί του, ακόμα και το διάστημα που ο Κασσελάκης ήταν έκπτωτος από τη θέση του προέδρου. Αυτή τη σχέση φαίνεται να πλήρωσε και απομακρύνθηκε από εκπρόσωπος Τύπου λιγο μετά την εκλογή Φάμελλου.

Οι «κρυπτοχριστιανοί» της Τεχνητής Νοημοσύνης

Να σας πάω στα μονοπάτια του μέλλοντος τώρα με αιχμή το πολύ καλό συνέδριο με τίτλο «Στην Πράξη» που διοργάνωσε χθες στο Ωδείο Αθηνών ο ΣΕΒ για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Άκουσα, συγκεκριμένα, με ενδιαφέρον τον Ανδρέα Αθανασόπουλο, CEO του Ομίλου Olympia του Πάνου Γερμανού. Έδωσε εύγλωττα το στίγμα για το πώς αναπτύσσεται συχνά, «λάθρα» σε επιχειρήσεις η ΤΝ. Οι εργαζόμενοι και οι CEO το αναπτύσσουν, συχνά ερήμην των υπευθύνων πληροφορικής. Μάλιστα έδωσε την «ατάκα» της ημέρας, ειδικά για όσους χρησιμοποιούν την ΤΝ «λάθρα» για να κάνουν τη δουλειά τους. Είναι οι λεγόμενοι «κρυπτοχριστιανοί» της ΤΝ, όπως τόνισε, που την έχουν πιστέψει πλήρως, αλλά προσπαθούν να περάσουν «κάτω» από τα ραντάρ, όπως συνέβαινε παλιά με τα «σκονάκια» στα αμφιθέατρα.

Το καλύτερο εργοστάσιο

Από κοντά και η Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου, εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου ΤΙΤΑΝ και Πρόεδρος Επιτροπής Στρατηγικής, που είπε, αναφερόμενη στην ΤΝ, χαριτολογώντας, ότι το καλύτερο εργοστάσιο στο μέλλον θα έχει δυο εργαζόμενους. Έναν σκύλο να το φυλάει και ένα υπάλληλο να τον ταΐζει. Για να δούμε;

Κυριαρχία Κινέζων

Πάντως ο κ. Αθανασόπουλος με εμπειρία από τον κλάδο αποθήκευσης (Sunlight του Ομίλου Olympia) με αιχμή την ΤΝ περιέγραψε ένα μέλλον όχι και τόσο μακρινό. Έκανε λόγο για κυριαρχία των Κινέζων τόσο με το Deep Seek, που ανέτρεψε την κυριαρχία της δύσης στα «τσιπάκια» δίνοντας έμφαση στο λογισμικό όσο και με το λίθιο. Ειδικά για το λίθιο, που το ελέγχουν οι Κινέζοι και είναι βάση για τις μπαταρίες, που λειτουργούν και ως «συσσωρευτές» δεδομένων, η Κίνα μπορεί να ελέγξει τις εξελίξεις. Σημείωσε, πάντως, ότι την κυριαρχία αυτή μόνο η Ιαπωνία ίσως να αμφισβητήσει. Τόνισε, πάντως, ότι τα δεδομένα από τις μπαταρίες, δυνητικά, αξιοποιούνται είτε με μεγάλη υπολογιστική δύναμη, δηλαδή ενέργεια, είτε με edge computing, δηλαδή, επεξεργασίες σε τοπική κλίμακα, δίνουν πλούτο και ισχύ. Εικόνες από το μέλλον….

Δυνατά ονόματα στο Ελληνο - Σουηδικό Επιμελητήριο

Ένα από τα πλέον δραστήρια διμερή εμπορικά επιμελητήρια και με ένα ευρύ φάσμα πρωτοβουλιών, το Ελληνοσουηδικό Επιμελητήριο, εξέλεξε νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Πρόεδρος εξελέγη ο κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος, Chairman and MD of Intrum Greece & Group Head of Servicing business line. Το Επιμελητήριο έχει εγγεγραμμένες 82 εταιρείες-μέλη, μεταξύ των οποίων, ενδεικτικά, εταιρείες όπως SKF, Ericsson, ABB, IKEA , Volvo, AstraZeneca, H&M, στελέχη κάποιων από τις οποίες μπήκαν δυναμικά στο νέο ΔΣ.

Είναι οι: 

Ρεαλισμό ζητούν οι έμποροι

Από τα των επιχειρήσεων και των εκπροσώπων τους να σας πω ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, εκφράζει τη σοβαρή του ανησυχία για την εφαρμογή της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης μέσω παρόχου από 1η Ιουλίου 2025 και ζητά την τροποποίηση και επανασχεδιασμό του μέτρου με βάση τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων.
Συγκεκριμένα ζητάει τα εξής:

«Όχι άλλα κόστη» λέει και καταλήγει -και συνυπογράφω- ζητώντας από την πολιτεία να τοποθετήσει τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της αγοράς σε ρεαλιστικό πλαίσιο, διασφαλίζοντας ομαλή μετάβαση, χωρίς πρόσθετα κόστη…!

Το ΕΒΕΠ, ο Πειραιάς και το Plan Bleu

Μένω στον Πειραιά και συγκεκριμένα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (Ε.Β.Ε.Π.) που είναι ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Μεσογειακών Εμπορικών Επιμελητηρίων (ASCAME). Το ΕΒΕΠ λοιπόν και ο πρόεδρός του κ. Βασίλης Κορκίδης, δεν παύουν να διακηρύσσουν ότι το το μέλλον της Ευρώπης είναι βαθιά διασυνδεδεμένο με τη Νότια και την Ανατολική Μεσόγειο. Οι χώρες της Μεσογείου, μαζί με τις χώρες της ΕΕ, χτίζουν γέφυρες μεταξύ ηπείρων, δημιουργούν επιχειρηματικές ευκαιρίες και προωθούν ένα κοινό όραμα ευημερίας, καινοτομίας και ένταξης.

Το Plan bleu στη Βαρκελώνη

Θα πάνε λοιπόν τον Ιούνιο στη Βαρκελώνη για ένα μεγάλο συνέδριο με τίτλο «Η Μεσόγειος ένας κόμβος για το μέλλον». Τουλάχιστον 50 διακεκριμένοι ομιλητές θα ασχοληθούν με κρίσιμα θέματα όπως η βιωσιμότητα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και με λύσεις «τελευταίου μιλίου». Επίσης, 350 υψηλού επιπέδου εμπειρογνώμονες και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική θα δημοσιοποιήσουν στρατηγικές για οικονομική ολοκλήρωση και εμπορική συνεργασία.

Κίμωλό μου, Παράδεισό μου!

Πλέοντας στα γαλάζια νερά της Μεσογείου, κάνω μια στάση στην ήσυχη και γλυκύτατη Κίμωλο, γιατί εκεί χτίζουν μόνο όπως εκείνοι ξέρουν το τουριστικό μέλλον του νησιού τους. Με το προσωποποιημένο μήνυμα «ΚΙΜΩΛΟΣ, όπως εσύ, Μοναδική, Αυθεντική, Αληθινή και με την αγγλική απόδοση «KIMOLOS, like you, Unique, Authentic, Real», ο Δήμος Κιμώλου απευθύνεται στους δυνητικούς επισκέπτες του εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου. Η στρατηγική που εκπονήθηκε και εγκρίθηκε από την Τουριστική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο, βασίζεται στην ανάδειξη του βιωματικού χαρακτήρα του νησιού, ταυτίζοντας τον επισκέπτη με τον προορισμό.

Unique

Και, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό, δίνεται στο νησί «ανθρώπινη» διάσταση, φέρνοντας το κοντά στον άνθρωπο – επισκέπτη και αναδεικνύοντας τα τρία βασικά του χαρακτηριστικά του τόπου που είναι:

«Κίμωλό μου, παράδεισό μου» λένε οι Κιμωλιάτες και νομίζω ολοένα και περισσότεροι επισκέπτες σιγά σιγά θα συμφωνήσουν. Αρκεί να μην ακολουθήσουν τον δρόμο των γειτόνων τους…

Προτεραιότητα η βιωσιμότητα

Η Κίμωλος δείχνει τον δρόμο και για τη βιωσιμότητα του τουριστικού προϊόντος. Αυτή η προτεραιότητα ήταν και ο πυρήνας της συζήτησης στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΣΕΤΕ “METRON Sustainable Tourism”, και με στόχο την ύπαρξη ενός βιώσιμου και ανταγωνιστικού τουριστικού προϊόντος. Πραγματοποιήθηκε λοιπόν, η 1η Συνεδρίαση του Stewardship Board, στις 30 Απριλίου 2025, στα γραφεία του ΣΕΤΕ. Πρόκειται για ένα think tank με συμμετοχή προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, επιστημονικό και κοινωνικό χώρο, με στόχο να συνεισφέρει στην ευθυγράμμιση του τουρισμού με τις αρχές βιωσιμότητας και κοινωνικής ευθύνης.

Νέα κουλτούρα

Ακριβώς αυτά τόνισε και η κυρία Αγάπη Σμπώκου, Αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ, επισημαίνοντας: Στόχος είναι να διαμορφώσουμε μία νέα κουλτούρα βιώσιμης ανάπτυξης στον τουρισμό, που περνάει μέσα από κουλτούρα ευθύνης, αυτοδέσμευσης και αυτορρύθμισης που αναβαθμίζει και θωρακίζει το προϊόν μας. Είναι απαραίτητο να εστιάσουμε στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν θεμέλιο του τουριστικού οικοσυστήματος.

Οι οπτικές των trillioners

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον αυτό τον καιρό να μαθαίνει κανείς πώς σκέφτονται οι δισεκατομμυριούχοι για τις εξελίξεις και τους κινδύνους της εποχής. Το ψάχνω και σας μεταφέρω κανα δυό που σταχυολόγησα: Το πρώτο προέρχεται από τον δισεκατομμυριούχο διαχειριστή hedge fund Bill Ackman, γνωστόν από την Pershing Square.

Ο Ackman είπε το εξής όταν τον ρώτησαν για τους δασμούς που επηρεάζουν τις επιχειρήσεις στις οποίες κατέχει ένα κομμάτι, όπως η Nike και η Chipotle: «Μας ενδιαφέρει η αξία μιας επιχείρησης. Η αξία μιας επιχείρησης είναι η παρούσα αξία των μελλοντικών ταμειακών ροών. Αυτό που συμβαίνει τώρα σίγουρα θα μπορούσε να είναι ανατρεπτικό βραχυπρόθεσμα. Δεν νομίζω ότι είναι πιθανό να έχει μόνιμες επιπτώσεις».

Δημοσιονομικές υπομνήσεις

Το επόμενο προέρχεται από την επικεφαλής επενδύσεων της Nuveen, Saira Malik, η οποία διαχειρίζεται το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια στον συγκεκριμένο γιγαντιαίο διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων: «Νομίζω ότι η σύγχυση είναι πιθανώς μια λέξη για να περιγράψει το επενδυτικό πλαίσιο», δήλωσε ο Malik. «Οι επενδυτές θέλουν σαφήνεια εδώ, και αυτό θα ήταν χρήσιμο. Μπορείτε να κάνετε υπολογισμούς αν γνωρίζετε πού θα καταλήξουν οι δασμοί. Έτσι, για παράδειγμα, οι υπολογισμοί μας δείχνουν ότι αν οι δασμοί ήταν περίπου 10% για τον υπόλοιπο κόσμο, θα έπλητταν το ΑΕΠ κατά 1,5%. Απλώς αποφεύγετε μια ύφεση...»

Τι βλέπει η Marriott;

Αλλά οι μετοχές δεν είναι εκτός κινδύνου. «Τα κέρδη ήταν ισχυρά, αλλά οι προοπτικές είναι πολύ σκοτεινές», είπε. «Η Marriott μόλις ανέφερε, και για άλλη μια φορά, ότι τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο στο μέλλον είναι χαμηλότερα. Ο καταναλωτής διατρέχει κίνδυνo... Και στη συνέχεια οι αποδόσεις των ομολόγων του Δημοσίου είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθήσουμε». Το δεκαετές αμερικανικό ομόλογο, συνεχίζει να βολοδέρνει αρκετά πάνω από το 4% παρά τα χθεσινά καλά νέα. Τα σχόλια του Μαλίκ αποτελούν υπενθύμιση των μακροοικονομικών δεδομένων που οι επενδυτές έσπευσαν να ξεχάσουν τον τελευταίο μήνα.

Διαβάστε ακόμη
Παλαιότερα άρθρα

2627282930 ... 606162