Κρύα πιάτα για καυτές μέρες
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η θερμοκρασία στο κόκκινο και η διάθεση για μαγείρεμα στο μηδέν. Αν ψάχνετε δροσερά πιάτα για τις μεγάλες ζέστες, εδώ θα βρείτε συνταγές για σεβίτσε, γκασπάτσο και καλοκαιρινή μακαρονοσαλάτα.
Σεβίτσε ψαριού
Υλικά: 1 κιλό φιλέτο ολόφρεσκου ψαριού (λαβράκι, τσιπούρα, σολομός κ.ά.) κομμένο σε κυβάκια, 1 1/2 φλιτζάνι φρέσκος χυμός λεμονιού ή μείγμα λεμονιού-λάιμ, 1 μέτριο λευκό κρεμμύδι, κομμένο σε κομματάκια, 2 μεγάλες ντομάτες, κομμένες σε κυβάκια, 1/3 του φλιτζανιού φρέσκο ψιλοκομμένο κόλιανδρο, 1/3 του φλιτζανιού ψιλοκομμένες ελιές χωρίς κουκούτσι, 2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, 3 κουταλιές της σούπας φρέσκος χυμός πορτοκαλιού, 1 μεγάλο ώριμο αβοκάντο, καθαρισμένο, κομμένο σε κύβους, αλάτι, ψημένες πιτούλες, τορτίγιες ή κρακεράκια για το σερβίρισμα
Εκτέλεση: Αναμειγνύετε σε ένα γυάλινο ή ανοξείδωτο μπολ το ψάρι, το χυμό λεμονιού και το κρεμμύδι. Φροντίστε ο χυμός να είναι τόσος ώστε να καλύπτει το ψάρι για να «ψηθεί» ομοιόμορφα. Σκεπάζετε με μεμβράνη και το αφήνετε στο ψυγείο για περίπου 4 ώρες. Το στραγγίζετε. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύετε τις ντομάτες, τον κόλιαντρο, τις ελιές και το ελαιόλαδο. Ρίχνετε το ψάρι και αλατοπιπερώνετε. Προσθέτετε το χυμό πορτοκαλιού. Σκεπάζετε και φυλάτε το μείγμα στο ψυγείο μέχρι να το σερβίρετε. Προσθέτετε το αβοκάντο κομμένο σε κύβους την τελευταία στιγμή.
Συνταγή για κρύα ντοματόσουπα (γκασπάτσο)
Υλικά: 1 κιλό ώριμες ντομάτες ή ντοματίνια, 1 μικρή πράσινη πιπεριά, 1 μικρό αγγουράκι, 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο, 1 κουταλιά ξίδι, 1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο, 3/4 του φλιτζανιού κρύο νερό, αλάτι
Εκτέλεση: Πλένετε και κόβετε σε κομμάτια τις ντομάτες και τις πιπεριές, αφού αφαιρέσετε τους σπόρους τους. Καθαρίζετε το αγγουράκι, το κόβετε σε ροδέλες και το ρίχνετε και αυτό στο μπλέντερ. Προσθέτετε το σκόρδο, το ξίδι, το ελαιόλαδο, το νερό και αλάτι και λειτουργείτε τη συσκευή μέχρις ότου αποκτήσετε ένα απολύτως ομοιογενοποιημένο παχύρερευστο μείγμα. Βάζετε το γκασπάτσο στο ψυγείο να κρυώσει καλά και σερβίρετε σε μπολ ή πιάτα για σούπα με ψιλοκκομμένο κρεμμυδάκι και πιπερία, ρίγανη και λίγο ελαιόλαδο. Ταιριάζουν ακόμη τα κρουτόν, το γιαούρτι, αλλά και σπόροι ή άλλα μυρωδικά της αρεσκείας σας.
Συνταγή για καλοκαιρινή σαλάτα με βίδες, ντομάτα, φέτα και βασιλικό
Υλικά: 1 πακέτο βίδες ή άλλα κοντά ζυμαρικά της επιλογής σας, φέτα όση θέλετε σε κύβους, 2 ντομάτες σε μικρές φέτες ή 8 ντοματίνια κομμένα στη μέση, φυλλαράκια βασιλικού και λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο, μισό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, ελιές χωρίς κουκούτσι σε ροδέλες όσες θέλετε Για τη σάλτσα: 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 1/2 κουταλιά ξίδι, αλάτι, πιπέρι, 1/2 κουταλάκι ρίγανη, 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη, 1 πιπεριά πράσινη ή κίτρινη κομμένη σε κυβάκια
Εκτέλεση: Βράζετε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και τα σερβίρετε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτετε τα λαχανικά, τα μυρωδικά και τη φέτα στα ζυμαρικά. Ανακατεύετε. Χτυπάτε καλά στο μπλέντερ ή στο σέικερ όλα τα υλικά της σάλτσας. Περιχύνετε το μείγμα με τα ζυμαρικά, ανακατεύετε και σερβίρετε.
Tip. Για περισσότερο χρώμα στο πιάτο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τρίχρωμα ζυμαρικά και πολύχρωμες πιπεριές.
> Δείτε ακόμη: Δέκα σαλάτες που έγιναν κυρίως πιάτο
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr