MenuClose
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on TwitterFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
youtubefacebooktwitterinstagram
Τελευταία Νέα
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
  • Videos
BREAKING NEWS:
Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ μπαίνουν οι...influencers - Ελέγχουν τις αναρτήσεις τους και την πολυτελή ζωήΚαύσιμα: Τι είναι το φαινόμενο του «φτερού» που είναι σε εξέλιξη στην Ελλάδα; Χαμένες... στη μετάφραση οι τιμές στην αντλίαΟι επιστολές των συμβολισμών και το κάλεσμα από την Τουρκία - Πώς αποτιμά η Αθήνα τα μηνύματα φιλίας από Ερντογάν και ΤσαβούσογλουΕκτός ελέγχου η μεγάλη δασική πυρκαγιά στην ανατολική Ισπανία - Πάνω από 700 πυροσβέστες στο μέτωποΆγρια ρατσιστική επίθεση στα Καμίνια - 41χρονος επιχειρηματίας φέρεται να ξυλοκόπησε άνδρα πακιστανικής καταγωγής
Homepage |   Food & Drink   |   26.08.2022 07:50
Newsroom
Newsroom

Περί ορέξεως, κολοκυθόπιτα - Συνταγές για κάθε γούστο

επόμενο άρθροnext-article
Τάρτα με κολοκυθάκια και γιαούρτι | Εικόνα: ICookGreek
Τάρτα με κολοκυθάκια και γιαούρτι | Εικόνα: ICookGreek

Τη θέλετε παραδοσιακή, σας αρέσει ως τάρτα ή μήπως την προτιμάτε «σφουγγάτο», χωρίς φύλλο; Όπως κι αν απολαμβάνετε μια πίτα με κολοκυθάκια, εδώ θα βρείτε τον τρόπο να τη φτιάξετε.

Συνταγή για τάρτα με κολοκυθάκια και γιαούρτι

 

Υλικά: 1 έτοιμο φύλλο σφολιάτας, 6 μέτρια κολοκυθάκια (αν είναι η εποχή τους χρησιμοποιήστε και τους ανθούς τους), 3 αυγά, 350 γρ. γιαούρτι πλήρες, 150 γρ. μυζήθρα ανάλατη ή ανθότυρο κομματιασμένο, 100 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη, 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη, 60 γρ. βούτυρο, 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: 1. Πλένετε τα κολοκυθάκια, πετάτε τις δύο άκρες και τα τρίβετε στον τρίφτη χωρίς να τα ξεφλουδίσετε. Τα βάζετε σε σουρωτήρι και τα αλατίζετε. Βουτυρώνετε ελαφρώς μία στρογγυλή φόρμα για τάρτα διαμέτρου 24 εκ. και στρώνετε τη σφολιάτα. 2. Ζεσταίνετε το υπόλοιπο βούτυρο και σοτάρετε τα κολοκυθάκια (και τους ανθούς χοντροκομμένους) με το σκόρδο ανακατεύοντας σε μέτρια φωτιά 5-6’. Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει. Πασπαλίζετε με την κεφαλογραβιέρα, το μαϊντανό και ανακατεύετε. 3. Σ’ ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά και το γιαούρτι με ένα πιρούνι μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές. Προσθέτετε το αλάτι, το πιπέρι και τα ανακατεύετε καλά. Ζεσταίνετε το φούρνο στους 200 °C. 4. Πάνω στη σφολιάτα απλώνετε το μείγμα με τα κολοκυθάκια και την κεφαλογραβιέρα. Σκορπίζετε από πάνω τη μυζήθρα ή το ανθότυρο. Περιχύνετε με το μείγμα αυγών-γιαουρτιού. Αφήνετε την τάρτα να ψηθεί για 35’ μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Τη σερβίρετε ζεστή ή κρύα.

Κολοκυθόπιτα παραδοσιακή | Εικόνα: ICookGreek

Συνταγή για κολοκυθόπιτα παραδοσιακή με φύλλο χωριάτικο

Υλικά: 8 χωριάτικα φύλλα, έτοιμα ή σπιτικά, 1 ½ κιλό πράσινα κολοκυθάκια, 2 κρεμμύδια, 400 γρ. φέτα, τριμμένη, 300 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη, ½ φλιτζάνι τραχανάς ή σιμιγδάλι, 3-4 κουταλιές της σούπας φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος, 80 γρ. σουσάμι, ? του φλιτζανιού ελαιόλαδο, 5 αυγά, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση: 1. Καθαρίζετε τα κολοκυθάκια και αφαιρείτε τις άκρες τους. Τρίβετε στον τρίφτη ή ψιλοκόβετε σε κυβάκια τα κολοκύθια και τα κρεμμύδια και τα βάζετε για λίγο στη φωτιά, σε μεγάλη αντικολλητική κατσαρόλα (χωρίς λάδι), μέχρι να μαραθούν και να εξατμιστούν τα υγρά τους. 2. Τα αφήνετε να κρυώσουν και προσθέτετε τα τυριά, τον τραχανά (ή σιμιγδάλι), το δυόσμο, το μισό σουσάμι, 1/2 φλιτζάνι λάδι (κρατάτε το υπόλοιπο για τα φύλλα) και τέσσερα αυγά, αφού πρώτα τα χτυπήσετε ελαφρά με αλατοπίπερο. 3. Στρώνετε σε ταψί τέσσερα φύλλα αλείφοντας κάθε φύλλο με λίγο λάδι, ρίχνετε τη γέμιση με τα κολοκύθια και την απλώνετε έτσι ώστε το πάχος της να είναι ίδιο παντού. 4. Καλύπτετε τη γέμιση με τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας ανάμεσά τους με λάδι. Το προτελευταίο φύλλο το αλείφετε πρώτα με το πέμπτο αυγό (ελαφρά χτυπημένο) και μετά με λάδι. Πασπαλίζετε με το υπόλοιπο σουσάμι. 5. Χαράσσετε την πίτα και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 55΄-60΄, περίπου στους 180° C, μέχρι να πάρει όμορφο, ρόδινο χρώμα και να γίνει το φύλλο τραγανό.

 

Σφουγγάτο | Εικόνα: ICookGreek

Συνταγή για σφουγγάτο Λέσβου με κολοκυθάκια και αυγά

Υλικά: 4-5 κολοκύθια, 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο, 1-2 κερμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα, μπόλικο δυόσμος ψιλοκομμένος, 4 αυγά, 2 1/2 - 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι, αλάτι, πιπέρι, λίγη τριμμένη φρυγανιά, 300 γρ. γραβιέρα, κασέρι (ή και φέτα, αν σας αρέσσει)

Εκτέλεση: 1. Τρίβετε τα κολοκυθια στον τρίφτη, τα αλατίζετε λίγο και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να βγάλουν τα υγρά τους. 2. Σοτάρετε στο λάδι σε κατσαρολάκι τα κρεμμύδια και τα κολοκυθάκια. Αποσύρετε απ' τη φωτιά και προσθέτε το δυόσμο, τα αυγά, τα ? του τυριού, αλατοπίπερο και το αλεύρι. Ανακατεύετε το μείγμα (που πρέπει να είναι σα χυλός, όχι πολύ σφιχτός). 3. Λαδώνετε ένα ορθογώνιο ή στρογγυλό ταψάκι φούρνου, πασπαλίζετε με λίγη φρυγανιά και αδειάζετε το μείγμα μέσα. Σκορπίζετε το υπόλοιπο τυρί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 45'-45' μέχρι να σφίξει και να ροδίσει η επιφάνεια. Αφήνετε να κρυώσει πριν σερβίρετε.

> Περισσότερες συνταγές με κολοκυθάκια θα βρείτε εδώ

επόμενο άρθροRead next Article
#TAGS
  • συνταγές
  • τάρτες
  • πίτες
  • κολοκύθια
  • σπιτικές συνταγές
Ανακάλυψε την φθηνότερη ασφάλεια για το αυτοκινητό σου εύκολα και γρήγορα!Gowise.gr. Κάνε σύγκριση σε 27 ασφαλιστικές εταιρίες
Ethnos on Google News
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.grRegister on Ethnos at Google News
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 24.03.2023 07:32
Ρεύμα: Στα 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα η επιδότηση τον Απρίλιο
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 24.03.2023 03:30
Συντάξεις: Μπαράζ πληρωμών και «μπόνους» την επόμενη εβδομάδα - Ποιοι πάνε ταμείο
MENSHOUSE
5 λέξεις για να τον θυμούνται για πάντα: Η ιστορική βρισιά του αθυρόστομου Καραϊσκάκη στους Τούρκους λίγο πριν ξεψυχήσει
MENSHOUSE
«Κάψτε τους καλογέρους»: Η εκδίκηση του Κολοκοτρώνη μετά την ατιμωτική προδοσία που έφερε το βίαιο τέλος του αδερφού του

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

01
25-03-2023 16:05
Tips για την ημέρα! Πώς φεύγει η μυρωδιά του σκόρδου μετά το καθιερωμένο γεύμα
02
25.03.2023 17:05
Μαγαζί στη Θεσσαλονίκη σερβίρει μπακαλιάρο εδώ και 113 χρόνια - Του έκανε αφιέρωμα μέχρι και το BBC!
03
25.03.2023 05:45
Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά μετά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου; Η ιστορία του παραδοσιακού έθιμου
04
24.03.2023 18:34
Επιτήδειοι πουλούν λιγνκ για μπακαλιάρο - Πώς να το ξεχωρίσετε
05
24.03.2023 07:39
Τρεις συνταγές για κουρκούτι μπακαλιάρου – Το κλασικό, με μπίρα και με κορν φλάουρ

POPULAR VIDEOS

Κεντρικό δελτίο 25/03/2023
Κεντρικό... | 25.03.2023 20:01
Κεντρικό δελτίο 25/03/2023
Μεγάλη στρατιωτική παρέλαση: Μήνυμα ετοιμότητας και αποφασιστικότητας από τις ένοπλες δυνάμεις
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 25.03.2023 18:56
Μεγάλη στρατιωτική παρέλαση: Μήνυμα ετοιμότητας και αποφασιστικότητας από τις ένοπλες δυνάμεις
Αθλητικό δελτίο 25/03/2023
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ | 25.03.2023 19:55
Αθλητικό δελτίο 25/03/2023
Δεν αντάλλαξαν κουβέντα Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 25.03.2023 19:18
Δεν αντάλλαξαν κουβέντα Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης
25η Μαρτίου: Μήνυμα ελπίδας από τους μαθητές στην Πολίχνη
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 25.03.2023 14:07
25η Μαρτίου: Μήνυμα ελπίδας από τους μαθητές στην Πολίχνη