Λαχταριστό ριζότο με μανιτάρια και μοσχαράκι
Εκτέλεση
1. Ζεσταίνετε το μισό βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το μοσχαράκι από όλες τις μεριές. Το βγάζετε και το φυλάτε για λίγο στην άκρη.
2. Ρίχνετε στο σκεύος το κρεμμύδι και το σκόρδο -προσθέτοντας λίγο ακόμη βούτυρο αν χρειάζεται- και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε τα μανιτάρια μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να απορροφηθούν.
2. Σε καθαρό σκεύος, όπου θα φτιάξετε το ριζότο, σοτάρετε στο υπόλοιπο βούτυρο και σε δυνατή φωτιά το ρύζι μέχρι οι κόκκοι του να αρχίσουν να κολλάνε στην κατσαρόλα. Ρίχνετε αμέσως τα μανιτάρια, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα κομμάτια του κρέατος, αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε και τα σβήνετε με το κρασί.
3. Προσθέτετε 1 1 /2 με 2 φλιτζάνια του τσαγιού ζεστό ζωμό στο μείγμα και το αφήνετε να βράζει σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συστηματικά και ελέγχοντας διαρκώς την ποσότητα των υγρών. Καθώς το ρύζι θα απορροφάει το ζωμό, θα προσθέτετε νέο μέχρι να καλύψετε το χρόνο βρασμού που δίνει η συσκευασία του ρυζιού που χρησιμοποιήσατε.
4. Κατεβάζετε το φαγητό απ' τη φωτιά, όταν απορροφηθεί και η τελευταία δόση ζωμού και το ριζότο αποκτήσει το γνωστό, ελκυστικό του χύλωμα. Προσθέτετε -αν θέλετε- λίγο βούτυρο ή κρέμα γάλακτος, ανακατεύετε, και αφήνετε για 2'-3'. Πασπαλίζετε με το μαϊντανό και την παρμεζάνα και σερβίρετε.
Tip. Το ριζότο απορροφάει πολύ ζωμό. Αν δείτε ότι δεν σας φτάνει, μπορείτε να συμπληρώσετε στο τέλος λίγο νεράκι, αρκεί να είναι κι αυτό ζεστό. Λίγο τριμμένο καρότο μπορεί επίσης να προστεθεί στα λαχανικά του πιάτου.
Δείτε πώς θα φτιάξετε σπιτικό ζωμό βοδινού εδώ.
Αναζητήστε τις 7 συμβουλές για τέλειο ριζότο εδώ.